Kokkolan retkeilyreiteille on laadittu Retkeilyreittien turvallisuusasiakirja.
Turvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota kaikilla retkillä. Erityisesti turvallisuusohjeisiin on syytä tutustua suunniteltaessa pidempiä retkiä. Ilmoitathan reitin ylläpitäjälle, mikäli huomaat reitin rakenteissa puutteita tai ne ovat hajonneet.
Ennakoi ja vältä riskejä
- Tutustu reittiin ja retkikohteeseen ennen retkellä lähtöä.
- Selvitä mikä on reitin vaativuustaso ja soveltuuko reitti juuri sinulle. Vastaako omat ja ryhmäsi taidot sekä terveydentila vaativuustasoa.
- Pohdi mitä riskejä retkellä voi tulla vastaan.
- Millainen sää retkipäivänä on? Muista että sää voi muuttua nopeastikin!
- Miten sää vaikuttaa reittiin? Sää vaikuttaa retkeillessä monin tavoin. Juurakot, kalliot ja kivet ovat kostealla ilmalla liukkaita. Kuumuus tekee reitistä raskaamman ja lumi peittää polut nopeasti. Sumu ja rankka lumisade voi haitata näkyvyyttä.
- Minkä pituisen retken aiot tehdä. Voiko retki venyä yllättäen?
- Suosittelemme päihteetöntä retkeilyä. Päihteiden käyttö aiheuttaa riskejä itselle ja muille reitin käyttäjille. Häiritsevä päihteiden käyttö on kielletty Kokkolan retkeilyn taukopaikoilla.
- Huomioi vuodenaika. Eri vuodenaikoina retkeilyyn tulee varustautua eri tavoin. Tarkista myös missä käytössä suunnittelemasi reitti on talvisin. Osa retkeilyreiteistä on talvella hiihtäjien käytössä.
Varustaudu
- Puhelimen ja GBS-laitteen lisäksi mukana on tarpeellista pitää riittävän tarkkaa paperikarttaa ja kompassia. Pysy merkityllä polulla.
- Muista nesteytys ja eväät. Huolehdi tarpeen vaatiessa vararuoka ja -juomahuollosta. Kuumalla säällä nestettä kuluu runsaammin.
- Ota mukaan ensiapulaukku ja henkilökohtaiset lääkkeesi. Muista myös aurinkorasva, hyttyskarkote ja rakkolaastarit.
- Pukeudu sään mukaisesti ja ota riittävästi lämmintä vaatetta mukaan. Varaudu vaihtovaattein erityisesti meloessa ja vesillä liikkuessa.
- Varaudu hiertymiin. Valitse retkelle sopivat vaatteet, jotka eivät hierrä ja tuntuvat hyviltä. Älä lähde pidemmälle vaellukselle uusilla kengillä, vaan kokeile ensin lyhyempiä matkoja ja anna kengille aikaa muotoutua jalkaan. Muista hygienia myös retkellä. Hyvä hygienia ennaltaehkäisee ja hoitaa hiertymiä ja rakkoja.
- Tarkista onko taukopaikalla polttopuuhuolto ja ota tarvittaessa omat polttopuut mukaan.
- Useilta taukopaikoilta, joissa on polttopuuhuolto, löytyy myös välineet polttopuiden katkomiseen.
- Kirvestä käytettäessä varmista, ettei kukaan ole lähelläsi. Käytä alustana hakkutukkia ja seiso tukevassa asennossa. Älä jätä kirvestä lojumaan maahan, vaan iske se hakkutukkiin. Mikäli mukanasi on oma kirves, muista käyttää teräsuojaa kuljettaessasi kirvestä.
- Puukkoa käytettäessä muista aina veistä poispäin itsestäsi ja muista. Varmista puukon liikerata ja huomioi ettei esimerkiksi reitesi ole liikeradalla. Keskity puukon käsittelyyn ja käytä tuppea silloin kun et veistä.
- Muista tulenteossa metsäpalovaroitus! Älä tee tulta metsäpalovaroituksen aikaan, sillä metsäpalon riski on silloin erittäin suuri.
- Mikäli tupakoit, muista ottaa mukaasi astia, johon keräät tupakantumpit. Ethän heitä tumppeja maahan, sillä tupakantumpit ovat erittäin haitallisia ympäristölle ja eläimille. Tumpit voivat lisäksi sytyttää metsäpalon.
- Liiku ja retkeile aina varovaisuutta noudattaen!
Luonnon riskit
Punkit
- Rannikolla on hyvä varustautua punkkien kohtaamiseen.
- Hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja laittaa housun lahkeet sukkien tai kenkien sisään. Vaaleilta vaatteilta punkit on helpompi havaita.
- Tee retken jälkeen kotona punkkitarkastus. Punkkitarkastus on erityisen tärkeä borrelioosin ehkäisyssä. Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen puutiaisesta ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta.
- Selvitä kuuluuko retkikohteesi TBE-riskialueisiin. Riskialueilla on hyvä rokottautua puutiaisaivokuumetta vastaan. Puutiaisaivokuume tarttuu muutamassa minuutissa punkin kiinnityttyä ihmiseen.
- Mikäli punkki on kiinnittynyt ihmiseen, poista punkki mahdollisimman pian. Käytä kapeakärkisiä pinsettejä tai punkkipihtejä. Tartu punkkia mahdollisimman läheltä päätä ja vedä suoraan ylöspäin. Desinfioi ja puhdista iho puremakohdasta.
- Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.
- Muista suojata ja tarkastaa myös lemmikkisi punkeilta!
Sienet, kasvit ja marjat
- Sienien ja luonnonmarjojen sekä rauhoittamattomien kasvien poimiminen kuuluu jokaisen oikeuksiin.
- Poimi syötäväksi vain tunnettuja ruokasieniä, marjoja ja villiyrttejä.
- Mikäli poimit myrkyllisiä sieniä esimerkiksi värjäykseen, huomioi sienien turvallinen käsittely.
- Kerää vain sellaisia kasveja, joita tunnet ja joiden käsittelytavat ovat sinulle tuttuja.
Vesistöt ja suoluonto
- Mikäli reitilläsi tulee eteen vesistöjen ylityksiä, varaudu pakkaamalla tavarat ja etenkin varavaatteet ja elektroniikkalaitteet vesitiiviisti.
- Suolla liikkuessa on hyvä varustautua korkeavartisilla kumisaappailla. Pidä silmät auki ja tunnista märimmät kohdat. Jos vajoat suohon, ryömi ylös. Helpoimmin ylität suoalueet pysymällä poluilla ja pitkoksilla!
- Varo liukastumista vesistöön! Muista, että rantakivet ja kalliot ovat etenkin märkinä liukkaita.
- Vesillä liikkuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta
Onnettomuus ja vaaratilanteissa toimiminen
Mikäli retkellä ennakoinnista huolimatta sattuu onnettomuus tai vaaratilanne pyri toimimaan rauhallisesti ja harkitusti. Ensiaputaidoista on hyötyä, joten taidot kannattaa pitää hallussa!
Tilanteen arviointi
- lisäonnettomuuksien estäminen
- ensiapu mm. tyrehdyttämällä verenvuodot ja varmistamalla hengityksen kulku ja sydämen toiminta, tarvittaessa elvytystoimet
- avun hälyttäminen, hätäkeskus puh. 112 (mm. ambulanssi)
- tilannetta hoidetaan, kunnes lisäapu on tullut paikalle
Soitetaan hätänumeroon 112, mikäli
- asia on kiireellinen
- kyseessä on todellinen hätätilanne
- tarvitaan kiireellisesti viranomaisapua paikalle (poliisi, ensihoito, pelastus-, ja sosiaaliviranomainen)
- hengen tai terveyden ollessa uhattuna tai vaarassa
- tai jos on syytä epäillä näin olevan.
Ilmoitusta tehdessä kerrotaan;
- mistä soitat
- mitä on tapahtunut
- odota toimintaohjeita
- älä sulje puhelinta, ennen kuin saat siihen luvan.