Alkuaineiden synty
Maailmankaikkeus alkoi laajentua 13,7 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä. Alkuräjähdyksen yhteydessä syntyi kaksi universumin yleisintä alkuainetta – vety ja helium. Yhdessä ne muodostavat n. 99 % maailmankaikkeuden massasta (75% vetyä).
Tähden ytimessä vety fuusioituu heliumiksi vapauttaen runsaasti energiaa. Oman Aurinkomme kaltaisissa tähdissä fuusioreaktiot etenevät aina rautaan saakka. Rautaa raskaammat alkuaineet syntyvät tähtien räjähdyksissä eli supernovissa ja niiden tuloksena syntyneiden neutroneista koostuvien ja kokoon luhistuneiden tähtien eli neutronitähtien törmäyksissä.
Alkuaineet maapallolla
Maapallomme sai alkunsa n. 4560 miljoonaa vuotta sitten Auringon synnystä ylijääneestä materiasta. Aluksi viileä planeettamme alkoi lämmetä hiukkaspommituksen, vetovoimasta aiheutuvan paineen sekä radioaktiivisten aineiden hajoamisen johdosta. Alkuaineiden sulamisen vuoksi raskain aines painui maan ytimeen ja kevein jäi pinnalle. Näin muodostui maapallon kerroksellinen rakenne ja ensimmäiset maankuoren laatat.
Maapallon ydin koostuu raudasta ja nikkelistä. Maankuoressa eri alkuaineet muodostavat yhdessä erilaisia mineraaleja, jotka taas yhdessä muodostavat eri kivilajeja. Maankuori koostuu yli 5600 erilaisesta mineraalista, suurelta osin kuitenkin silikaateista, eli piistä (28%) ja hapesta (46% maankuoren alkuaineista). Maankuoren laatat ovat hitaassa liikkeessä. Aineen suuresta kiertokulusta voidaan erottaa kolme mineraalien ja kivilajien synty-ympäristöä. Kivisulan jäähtyessä se kiteytyy mineraaleiksi muodostaen erilaisia magmakiviä. Maan pinnalla etenevä rapautuminen ja kerrostuminen synnyttää uusia, erilaisia mineraaleja ja sedimenttikivilajeja. Kivilajien hidas muuttuminen korkean paineen ja/tai lämpötilan vaikutuksesta synnyttää metamorfisia kivilajeja.
On sattumien summa, että meillä on vettä ja elämämme on mahdollista. Sijaitsemme sopivalla etäisyydellä auringosta, eikä täällä ole liian kuuma tai kylmä. Ilmakehän paine on sopiva ja magneettikenttä estää happea ja vetyä karkaamasta. Veden syntytarina alkaa aurinkokuntamme synnystä, siihen liittyy niin tulivuorien purkaukset kuin meteoroidit ja asteroidit. Veden tarkka syntymekanismi on kuitenkin toistaiseksi arvoitus. Vesi on olennainen yhdiste maapallon biosfäärissä, jossa elämä tuli mahdolliseksi.
Elämän kehityksen käännekohtana oli fotosynteesin alkaminen yli 2500 miljoonaa vuotta sitten. Sinibakteereille Cyanobacteria kehittyi kyky käyttää auringonvaloa energian lähteenä valmistaessaan vedestä ja hiilidioksidista sokeria. Samalla ilmakehään vapautui happea. Näin ilmakehän UV-säteilyltä suojaava otsonikerros alkoi muodostua, mikä mahdollisti elämän siirtymisen myöhemmin maalle. Nykyään maapallon ilmakehässä yleisimmät alkuaineet ovat typpi (yli 78%) ja happi (22%). Ilmakehän koostumus vaikuttaa olennaisesti siihen, paljonko auringosta lähtevää energiaa pääsee maan pinnalle ja paljon lämpösäteilyä karkaa avaruuteen.
Kasvien merkitys ravinteiden kierrossa
Kasvit tuottavat ravinteista ravintoaineita. Kasviravinteita ovat ne alkuaineet, jotka ovat välttämättömiä kasvin kasvulle ja normaalille kehitykselle. Niitä on yhteensä 16. Eri kasveilla on jonkin verran erilaisia vaatimuksia ravinteiden suhteen. Myös kasvien kehitysvaihe vaikuttaa siihen, mitä ravinteita kasvi erityisesti tarvitsee. Jos kasvi ei saa tarvitsemaansa ravinnetta, sen kehitys häiriintyy. Eri ravinteiden puutosoireet näkyvät eri tavoin.
Kasvit pystyvät tuottamaan elottoman luonnon raaka-aineista eloperäisiä ravintoaineita, joita eläimet ja ihmiset tarvitsevat ravinnokseen. Kasvien ravinteet ovat peräisin kallioperästä. Ravinteet ovat maassa erilaisina ioneina tai yhdisteinä. Maan pieneliöt ja happamuus vaikuttavat paljon siihen, missä muodossa ravinteet ovat ja miten helposti ne ovat kasvien saatavilla.
Hiilen ja hapen kasvit ottavat kaasuina: hiilidioksidina (CO2) ja happena (O2). Vedyn kasvi saa vedestä (H2O). Typpeä kasvi voi ottaa maasta joko ammonium- että nitraatti-muodossa. Palkokasvien ja muutamien muiden kasvien juurissa elää typensitojabakteereja, jotka voivat ottaa typpeä typpimolekyyleinä ilmasta.
Typpi, fosfori, kalium ja magnesium liikkuvat kasvin sisällä helposti. Viljelyssä on erityisen tärkeä huolehtia siitä, että näitä ravinteita on kasvin saatavilla kasvukauden alussa ja voimakkaimman kasvun aikana. Kasvin sisällä huonosti liikkuvat ravinteita ovat mangaani, rikki, kupari, sinkki, rauta, kalsium, boori ja molybdeeni. Huonosti liikkuvien ravinteiden kohdalla on huolehdittava erityisesti, että näitä ravinteita on koko kasvukauden ajan saatavilla.
Alkuaineet ihmisessä
Oletko koskaan ajatellut, mistä alkuaineista ihmiskeho koostuu? Yli 90% painostamme muodostuu vain kolmesta alkuaineesta: hapesta (65%), hiilestä (18%) ja vedystä (n.10%). Jokainen orgaaninen molekyyli kehossamme sisältää hiiltä C, mutta suurin osa ihmiskehon painosta on kuitenkin vettä H2O. Lisäksi kehossamme on paljon typpeä N (n. 3%), kalsiumia Ca (n. 1,5%) sekä fosforia P (n. 1%). Muita alkuaineita on yhteensä alle 1% kehonpainosta, mutta monet niistä ovat elintärkeitä.
Kuten luonnossa, vesi on ihmisessä keskeinen aine. Suurin osa kehomme vedestä on solujen sisällä, kolmasosa solujen väleissä. Jotta solut voivat hyvin ja ovat tasapainossa, niiden pitää olla riittävän nestepitoisia. Vesi on tärkeä ihmisen aineenvaihdunnalle, ravintoaineiden ja jätteiden kuljetukselle sekä sydämen toiminnoille. Vesi ylläpitää verenkiertoa ja verenpainetta, ja vaikuttaa keskeisesti lämmönsäätelyyn. Munuainen huolehtii vesitaloudesta, mutta monet lääkkeet ja sairaudet muuttavat vesitasapainoa.
Ihmiset saavat tarvitsemansa ravintoaineet ruoasta, veden juomasta ja hapen ilmasta. Merieliöt saavat tarvitsemansa hapen vedestä. Koska suuri osa ilmasta on typpeä, typpikaasua löytyy keuhkoista, mutta se ei imeydy kehoomme. Meren pesusienen luut ovat piilasia, mutta ihmiskehossa piitä on vain vähän. Ihmisen luusto koostuu pääosin kalsiumista ja fosforista. Ihmisen hemoglobiinin ydin rautaa, kasveilla lehtivihreässä on magnesiumia ja hämähäkeillä sinisessä veressä kuparia.
Kun ajattelee alkuaineiden matkaa tähdistä maapallolle ja elämän kehitystä tällä planeetalla, voi vain ihmetellä kuinka monta asiaa onkaan pitänyt tapahtua, että ihminen on koskaan voinut kehittyä!
Lähteet:
Yle: H20. Ilman vettä ei olisi elämää – Maapallon vesi on 4,5 miljardia vuotta vanhaa.
Peda.net: Kasvibiologiaa
Sciencenotes.org: Elements in the Human Body and What They Do
Aiemmat Kiepin ja GTK:n yhteistyössä tehdyt materiaalit