Vuodesta 2010 alkaen Kiepissä on kokoontunut Kokkolan kivikerho. Kivikerhon tavoitteena on tutustuttaa kerholaiset Suomen ja erityisesti Keski-Pohjanmaan kiviin, kivilajeihin, mineralogiaan ja geologiaan. Samalla kiviharrastajat ja asiasta kiinnostuneet tutustuvat toisiinsa. Toimintaan kuuluu myös kivien tunnistusillat ja kiviretket Keski-Pohjanmaalla. Vapaa pääsy, tervetuloa!
Kokkolan Kivikerho kokoontuu vuonna 2024 seuraavasti:
8.2. Platinamineraalit – Tapio Soukka (Oulun yliopisto)
7.3. Sepän ammatti – Ari Haapamäki (ent. Toholammin Artesaaniopiston opettaja)
11.4. Keliber-litiumhanke ja sen merkitys ilmastolle, Euroopalle ja Kokkola-Kaustinen alueelle – Hannu Hautala (toimitusjohtaja Keliber Oy)
12.9. GTK ja kriittiset raaka-aineet – Hannu Lahtinen (Johtaja, raaka-aineiden saatavuus, GTK Kokkola)
10.10. klo 16-18 Kivien ja mineraalien tunnistusilta – Tapio Soukka (Oulun yliopisto)
7.11. Gemmologia – jalokivien tutkiminen käytännössä – Satu Hietala (GTK Kuopio)
Jalokivellä on mieltä kiehtova hohto. Se on kauniin värinen, läpinäkyvä, tarpeeksi harvinainen ja se soveltuu kovuutensa puolesta hyvin hiottavaksi. Suurin osa jalokivistä on mineraaleja. Jotkut eloperäiset muodostumat kuten meripihka, korallit, helmet ja norsunluu lasketaan myös jalokiviin.
Gemmologia on jalokiviä tutkiva tiede. Jalokiviasiantuntija, joka tunnistaa ja luokittelee jalokiviä on gemmologi. Jalokiviä punnitaan karaatteina: 1 karaatti on 0,2 grammaa. Väri on usein jalokivien tavallisin ja tärkein paljain silmin havaittava tuntomerkki. Jalokivien väri johtuu niiden kemialliseen koostumukseen kuuluvasta alkuaineesta tai epäpuhtaudesta. Tällaisia värjääviä alkuaineita ovat mm. kromi, rauta, koboltti, kupari, mangaani, nikkeli ja vanadiini. Timantti ja vuorikide ovat värittömiä jalokiviä. Myös erilaiset optiset ilmiöt sekä monet oheisilmiöt kuten ultraviolettisäteily, lämpö tai rapautuminen vaikuttavat havaittuun väriin.
Turmaliini, granaatti ja jopa punaiseksi värjätty lasi muistuttavat erehdyttävästi arvokasta rubiinia. Mistä siis tunnistaa värillisen jalokiven, onko se aito? Jalokiven absorptiospektri on spektrin värien mukaisia aallonpituusalueita siinä valossa, joka on läpäissyt värillisen jalokiven. Tietyt aallonpituudet absorboituvat eli imeytyvät värillisiin kiviin ja jäljelle jääneistä muodostuu jalokiven väri. Spektroskoopilla määriteltävä absorptiospektri (mustat pystysuorat viivat) paljastaa mahdolliset jäljitelmät ja samanväriset jalokivet toisistaan.
Näistä ja monista muista jalokiviin liittyvistä seikoista kertoo gemmologi Satu Hietala Kiepissä torstaina 7.11.2024 klo 17–19. Luennolla pääset myös itse tutkimaan jalokiviä. Vapaa pääsy. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!
Ensi vuoden aiheet ja esitelmöijät ilmoitetaan myöhemmin. Jos sinulla on mahdollisuus osallistua järjestelyihin, ota yhteyttä kieppi@kokkola.fi