Hyppää sisältöön
Puu taiteessa 14.10.-8.1.2022
Puu taiteessa 14.10.-8.1.2022

Vaihtuvat näyttelyt

Museossamme avautuu vuosittain useita uusia näyttelyitä. Vaihtuviin näyttelyihin pääset tutustumaan Roosin talolla, Näyttelyhallilla ja kaupungintalon Käytävägalleriassa. Näyttelytiloissamme rytmittyvät taide ja kulttuurihistoria paikallisia aiheita kunnioittaen ja ajankohtaisia ilmiöitä tutkien.

Maalaus, jossa sininen riihi keltaisen pellon keskellä auringon laskiessa
Elina Försti, Metsäpellon riihi, 2021–22. Kuva: Pasi Puskala 

Näin se on nähtävä!   

7.6.–29.9.2024  
Näyttelyhalli, Pitkänsillankatu 28. Avoinna ti–su 11–16, to 11–18.

Alajärvellä asuva kuvataiteilija Elina Försti (s. 1971) on tehnyt sielunmaisemastaan tavaramerkkinsä. Pohjalaismaisemat (romanttisen) harmaine latoineen (ja riihineen) on saanut taiteilijan käsittelyssä raikkaan väri- ja muotokylvyn. Taiteilija on dokumentoinut maalauksiinsa pohjalaisen maaseutuympäristön muutosta. Elina Förstin maalauksissa näkyy muistumia tekstiiliartenomin koulutuksesta. Taiteilijan siveltimen käyttö on harkitun yksityiskohtaista ja maalausten kuvapinta tuo mielleyhtymiä kudotusta kankaasta. Försti on siirtänyt lakeuden kansallismaiseman digiaikaan, ja pikselöityvinä kuvina ne ovat alkaneet tulkita maalaisuutta ja maaseutua uudella tavalla. Försti on opiskellut Vapaassa taidekoulussa. Taiteen tekemisen ohessa hän opettaa ja toimii aktiivisesti taide-elämässä. Förstin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa. Näin se on nähtävä! esittelee taiteilijan tuoreinta tuotantoa. Försti työskentelee Etelä-Pohjanmaan rahaston 2-vuotisella apurahalla. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.  

Maalaus, jossa kaksi sotilasta pitelee lippua
Josef Wittlich: Sivukuva japanilaisesta ja kreikkalaisesta sotilaasta lippuineen, 1970–1975. Elke ja Werner Zimmerin lahjoituskokoelma, K.H.Renlundin museo. Kuva KHRM / Anna Katriina Puikko. 

Ja se sota oli kauhia

17.5.–8.9.2024
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39. Avoinna ti–su 11–16, to 11–18.

Ja se sota oli kauhia on saanut inspiraationsa paikallisesti merkittävästä Krimin sodan taistelusta, vuonna 1854 käydystä Halkokarin kahakasta. Sodasta Itämerellä kertovan Oolannin sota – kappaleen lyriikoiden siivittämänä näyttely johdattaa katsojia sodankäynnin tunnelmiin.  

Näyttely pureutuu taistelun teemaan esittelemällä Kokkolan kaupungin kokoelmiin kuuluvia teoksia. Esillä on sotiin liittyviä, mutta eri lähtökohdista kumpuavia tulkintoja useilta aikakausilta. Osa näyttelyn taiteilijoista on kokenut sodan kauhut henkilökohtaisella tasolla, osa dokumentoi näkemäänsä ja lukemaansa, kun taas osa protestoi taiteensa keinoin. Osa on toiminut taidekentän marginaalissa tuottaen sotakuvastoa taistellen samalla sopivuudestaan olemassa olevaan muottiin. Kamppailut piirtyvät eteemme moninaisin tavoin ja haastavat meitä pohtimaan niiden kautta aukeavia mielenmaisemia ja muistikuvia.  

Ja se sota oli kauhia nostaa esille muun muassa Veikko Vionojan talvisota-aiheisia hiili- ja lyijykynäpiirustuksia, Sigurd Wettenhovi-Aspan isänmaallisuutta uhkuvia kuvia Suomen sodasta sekä Jaakko Valon pasifismista kumpuavia näkemyksiä sodankäynnistä. Josef Wittlichin ensimmäistä maailmansotaa naiivilla pop-taidemaisuudella kuvaavat maalaukset ovat syntyneet muiden kuvien ja historiankirjojen innoittamina, ITE-taiteilija Ilmari Salmisen kollaasitekniikkaa hyödyntävissä teoksissa esiintyvät puolustusvoimien suurnimet lehtikuvaleikkeiden muodossa. 

Näyttely pitää sisällään sensitiivisiä ja vaikeitakin aspekteja, se kannustaa pohtimaan ja tarkastelemaan sotakuvien kaanonia. Näyttelyssä ääneen pääsevät sotilaspukua taisteluissa kantaneet, siitä haaveilleet sekä aseista kieltäytyneet. Mikä näyttäytyy milloinkin soveliaana kuvauskonventiona, on aikakaudesta, kulttuurista ja persoonasta riippuvaista. Näyttelyn on kuratoinut K.H.Renlundin museon taideamanuenssi Katriina Meller. 

Vanha mustavalkoinen kuva jossa Isokatua pohjoiseen Tehtaankadun kulmasta. Keskellä seisoo mies kävelykepin kanssa, päässään hattu.

Onni suosii rohkeaa

Pedagogio, Pitkänsillankatu 28. Avoinna ti–su 11–16, to 11–18.

Onni suosii rohkeaa –näyttely tarjoaa välähdyksiä ja näkökulmia Kokkolan kaupungin värikkääseen historiaan, jossa rohkeat ja yritteliäät kokkolalaiset ovat päärooleissa. Tarinankertojina ovat vanhat kokkolalaiset suvut ja uudet tulokkaat. Näyttely rakentuu eri teemojen ympärille, jotka antavat äänen museon esine- ja taidekokoelmista ja dokumenteista kootuille aineistoille: edelläkävijät, pelastajat, puolustajat, rakentajat, taitajat ja yrittäjät. Näyttelyssä kävijä voi pysähtyä kaupunkikuvien äärelle tunnelmoimaan arjen näkymiä: kävely Isokadulla, vierailu apteekissa ja rautakaupassa, työpäivä ompelukoneen äärellä tai veneveistämöllä.