Lohtajan kirjasto kerää kotiseutukokoelmaa. Siihen tallennetaan entisen Lohtajan kunnan aluetta (tapauskohtaisesti myös Suur-Lohtajaa) käsittelevää aineistoa: kauno- ja tietokirjallisuutta, lehtileikkeitä sekä av-aineistoa.
Lohtaja-kokoelmaan kerätään kaunokirjallisuus, joka käsittelee Lohtajaa tai joka on lohtajalaisen kirjailijan kirjoittamaa. Kotiseutukirjailijana pidetään henkilöä, joka on syntynyt ja sen lisäksi elänyt huomattavan osan elämästään Lohtajalla. Jos kirjailija on asunut Lohtajalla vain lyhyen ajan, kotiseutukokoelmaan otetaan kirjat, jotka hän on kirjoittanut Lohtajalla ollessaan tai joihin alueella vietetty aika on vaikuttanut.
Kotiseutukokoelmaan hankitaan myös tietokirjallisuus, joka käsittelee Lohtajan historiaa, luontoa, kulttuurielämää, talouselämää tai mitä tahansa Lohtajaan liittyvää aihetta sekä alueen henkilöitä käsittelevä kirjallisuus. Sen sijaan kotiseutuhenkilöiden tieteellisiä teoksia, jotka eivät käsittele Lohtajaa, ei kerätä Lohtaja-kokoelmaan.
Lohtajalla ilmestyneet lehdet kerätään kotiseutukokoelmaan, samoin Lohtajaa koskevat kartat sekä aluetta käsittelevät pienpainatteet.
Kokoelmaan voidaan sisällyttää myös kotiseutukirjailijoiden ja Lohtajan pöytälaatikkokirjailijoiden kaunokirjallisia käsikirjoituksia, alueen kirjailijoiden tai muiden tunnettujen henkilöiden kirjeenvaihtoa sekä Lohtajaa käsitteleviä opinnäytteitä.
Av-aineistosta paikalliset äänitteet ja kuvatallenteet sekä kotiseutukirjailijoihin liittyvät valokuvat sisältyvät kerättävään aineistoon. Lisäksi kootaan Lohtajaa käsitteleviä lehtileikkeitä. Niitä löytyy 1980-luvun puolivälistä alkaen.
Lohtaja-aiheista kirjallisuutta
Suur-Lohtajan historia 1
Suur-Lohtajan historia 2
Suur-Lohtajan historia 3
Vanhaa Lohtajaa: Etelä-Pohjalaisen osakunnan 30-vuotisjulkaisu
Wähä-Erkkilän kokoelma
Lohtajan kirjastossa on lahjoituksena saatu opettaja, pankinjohtaja ja maanviljelijä Juho Wähä-Erkkilän (1879-1954) kirjakokoelma. Siihen kuuluu 226 teosta, joista suurin osa kaunokirjallisuuden klassikoita vuosisadan alun painoksina.
Vanhimpia kirjoista ovat J. L. Runebergin Hirvenhiihtäjät vuodelta 1884 sekä Kalevala vuodelta 1887. Mukana on myös tietokirjoja eri aihepiireistä, muun muassa koulujen oppikirjoja sekä maatalouteen ja pankkitoimintaan liittyvää kirjallisuutta. Oppikirjoista vanhimpia ovat Bondsdorfin Lu’unlaskun oppikirja vuodelta 1884, Kiljanderin Kansakoulun yleinen luonnonoppi vuodelta 1895 sekä Melan Suomen koulukasvio vuodelta 1899.
Juho Wähä-Erkkilä vietti lapsuutensa, varhaisnuoruutensa sekä eläkepäivänsä Lohtajalla. Hänen elämäntyönsä alkoi ja päättyi maanviljelijänä. Elämänsä aikana hän toimi useilla aloilla eri puolilla Suomea. Hän työskenteli kansakoulunopettajana, postitoimiston hoitajana, pankin kirjurina, Pellervo-Seuran piirikonsulenttina Oulussa sekä kamreerina Osuuskassojen Keskuslainarahastossa Helsingissä ja KOP:n konttorinjohtajana sekä Helsingissä että Kokkolassa. Hän oli myös innokas kotiseututyön tekijä.
Wähä-Erkkilän kokoelma on sijoitettu erikseen Lohtajan kirjaston kirjavaraston yhteyteen. Kokoelmaan voi tutustua kirjastossa.
Lohtajan Joulu -lehti
Lehti on ilmestynyt vuosittain 1968 lähtien. Sitä julkaisi ensin Lohtajan musiikkinaiset, sitten Lohtajan musiikinystävät ja vuodesta 2014 alkaen Lohtajan Kotiseutuyhdistys.
Joululehdet sisältävät runsaasti sellaista Lohtajan historiaa ja kotiseututietoa, jota ei ole painettuna missään muualla saatavilla. Kaikki numerot löytyvät kirjaston kotiseutukokoelmasta ja ovat luettavissa kirjastossa. Lisäksi lehtiä voi lukea digitoituna versiona Digi.kirjastot.fi -palvelusta. Lehdet ovat sivustolla omana Lohtajan Joulu -kokoelmanaan. Kaksi viimeisintä lehteä eivät ole sivustolla luettavissa.
Lohtajan Joulun sisällysluettelot vuodesta 1968 alkaen löydät tämän sivun Tiedostot-valikosta. Sama tiedosto löytyy myös Digi.kirjastot.fi -palvelusta. Tarvittaessa Lohtajan kirjasto toimittaa artikkeleista kopioita pdf-tiedostoina sähköpostilla tai maksullisina paperikopioina.