Hyppää sisältöön
Lohtajan kirjastorakennus

Lohtajan kirjasto

Kirjasto palvelee Lohtajan kirkonkylällä Tieto-Eemelin kiinteistössä.

Aukioloajat

Ohita upote
    • Kun toimit kuljettajana liikkumisesteiselle asiakkaalle, voit ajaa auton kirjaston pääoven läheisyyteen lyhytaikaista pysähtymistä varten. Pidempiaikainen pysäköinti on kirjaston pysäköintialueella.
    • Oikeanpuoleisen sisäänkäynnin puolella on luiska.
    • Oikeanpuoleisen sisäänkäynnin ovella on kyynärkytkin.
    • Kirjaston eteistilassa on esteetön wc. Siellä on myös  vaipanvaihtopiste.
    • Kirjastossa on pääsy jokaiseen tilaan pyörätuolilla, lastenvaunuilla tai rollaattorilla.
    • Voit lainata lukulaseja kirjastosta.
  • Kotipalvelu tukipalvelutiimin ja kotihoidon asiakkaille

    Lohtajan kirjasto tarjoaa maksutonta kirjastoaineiston kotiinkuljetusta liikuntarajoitteisille asiakkaille yhteistyössä Soiten Lohtajan alueen kotihoidon ja tukipalvelutiimin kanssa. Palvelun piirissä ovat sitä tarvitsevat kotihoidon asiakkaat.

    Kirjasto pakkaa aineistokassin asiakkaille kerran kuukaudessa ja kuljetuksen hoitavat Lohtajan kotihoidon ja tukipalvelutiimin työntekijät.

    Asiakas esittää toivomuksensa kirjoista, äänikirjoista, lehdistä, videotallenteista tai musiikista ja niiden sisällöstä ennakkoon hoitajan kanssa täytettävässä lomakkeessa. Kassissa on aina mukana palautelomake, johon kirjasto toivoo asiakkailta kommentteja kassin sisällöstä.

  • Lohtajan kirjasto kerää kotiseutukokoelmaa. Siihen tallennetaan entisen Lohtajan kunnan aluetta (tapauskohtaisesti myös Suur-Lohtajaa) käsittelevää aineistoa: kauno- ja tietokirjallisuutta, lehtileikkeitä sekä av-aineistoa.

    Lohtaja-kokoelmaan kerätään kaunokirjallisuus, joka käsittelee Lohtajaa tai joka on lohtajalaisen kirjailijan kirjoittamaa. Kotiseutukirjailijana pidetään henkilöä, joka on syntynyt ja sen lisäksi elänyt huomattavan osan elämästään Lohtajalla. Jos kirjailija on asunut Lohtajalla vain lyhyen ajan, kotiseutukokoelmaan otetaan kirjat, jotka hän on kirjoittanut Lohtajalla ollessaan tai joihin alueella vietetty aika on vaikuttanut.

    Kotiseutukokoelmaan hankitaan myös tietokirjallisuus, joka käsittelee Lohtajan historiaa, luontoa, kulttuurielämää, talouselämää tai mitä tahansa Lohtajaan liittyvää aihetta sekä alueen henkilöitä käsittelevä kirjallisuus. Sen sijaan kotiseutuhenkilöiden tieteellisiä teoksia, jotka eivät käsittele Lohtajaa, ei kerätä Lohtaja-kokoelmaan.

    Lohtajalla ilmestyneet lehdet kerätään kotiseutukokoelmaan, samoin Lohtajaa koskevat kartat sekä aluetta käsittelevät pienpainatteet.

    Kokoelmaan voidaan sisällyttää myös kotiseutukirjailijoiden ja Lohtajan pöytälaatikkokirjailijoiden kaunokirjallisia käsikirjoituksia, alueen kirjailijoiden tai muiden tunnettujen henkilöiden kirjeenvaihtoa sekä Lohtajaa käsitteleviä opinnäytteitä.

    Av-aineistosta paikalliset äänitteet ja kuvatallenteet sekä kotiseutukirjailijoihin liittyvät valokuvat sisältyvät kerättävään aineistoon. Lisäksi kootaan Lohtajaa käsitteleviä lehtileikkeitä. Niitä löytyy 1980-luvun puolivälistä alkaen.

    Lohtaja-aiheista kirjallisuutta

    Suur-Lohtajan historia 1

    Suur-Lohtajan historia 2

    Suur-Lohtajan historia 3

    Vanhaa Lohtajaa: Etelä-Pohjalaisen osakunnan 30-vuotisjulkaisu

     

    Wähä-Erkkilän kokoelma

    Lohtajan kirjastossa on lahjoituksena saatu opettaja, pankinjohtaja ja maanviljelijä Juho Wähä-Erkkilän (1879-1954) kirjakokoelma. Siihen kuuluu 226 teosta, joista suurin osa kaunokirjallisuuden klassikoita vuosisadan alun painoksina.

    Vanhimpia kirjoista ovat J. L. Runebergin Hirvenhiihtäjät vuodelta 1884 sekä Kalevala vuodelta 1887. Mukana on myös tietokirjoja eri aihepiireistä, muun muassa koulujen oppikirjoja sekä maatalouteen ja pankkitoimintaan liittyvää kirjallisuutta. Oppikirjoista vanhimpia ovat Bondsdorfin Lu’unlaskun oppikirja vuodelta 1884, Kiljanderin Kansakoulun yleinen luonnonoppi vuodelta 1895 sekä Melan Suomen koulukasvio vuodelta 1899.

    Juho Wähä-Erkkilä vietti lapsuutensa, varhaisnuoruutensa sekä eläkepäivänsä Lohtajalla. Hänen elämäntyönsä alkoi ja päättyi maanviljelijänä. Elämänsä aikana hän toimi useilla aloilla eri puolilla Suomea. Hän työskenteli kansakoulunopettajana, postitoimiston hoitajana, pankin kirjurina, Pellervo-Seuran piirikonsulenttina Oulussa sekä kamreerina Osuuskassojen Keskuslainarahastossa Helsingissä ja KOP:n konttorinjohtajana sekä Helsingissä että Kokkolassa. Hän oli myös innokas kotiseututyön tekijä.

    Wähä-Erkkilän kokoelma on sijoitettu erikseen Lohtajan kirjaston kirjavaraston yhteyteen. Kokoelmaan voi tutustua kirjastossa.

     

    Lohtajan Joulu -lehti

    Heinäseipäitä vihreällä niityllä, takana punainen tupa.

    Lehti on ilmestynyt vuosittain 1968 lähtien. Sitä julkaisi ensin Lohtajan musiikkinaiset, sitten Lohtajan musiikinystävät ja vuodesta 2014 alkaen Lohtajan Kotiseutuyhdistys.

    Joululehdet sisältävät runsaasti sellaista Lohtajan historiaa ja kotiseututietoa, jota ei ole painettuna missään muualla saatavilla. Kaikki numerot löytyvät kirjaston kotiseutukokoelmasta ja ovat luettavissa kirjastossa. Lisäksi lehtiä voi lukea digitoituna versiona Digi.kirjastot.fi -palvelusta. Lehdet ovat sivustolla omana Lohtajan Joulu -kokoelmanaan. Kaksi viimeisintä lehteä eivät ole sivustolla luettavissa.

    Lohtajan Joulun sisällysluettelot vuodesta 1968 alkaen löydät tämän sivun Tiedostot-valikosta. Sama tiedosto löytyy myös Digi.kirjastot.fi -palvelusta. Tarvittaessa Lohtajan kirjasto toimittaa artikkeleista kopioita pdf-tiedostoina sähköpostilla tai maksullisina paperikopioina.

  • Kirjastosta voit lainata kuvakirjoja, satukirjoja, lasten- ja nuortenkirjoja sekä tietokirjoja. Lisäksi lainattavissa on lehtiä, pelejä, elokuvia, äänikirjoja ja lastenmusiikkia. Henkilökunta auttaa sinua löytämään aineistoa tai voit etsiä sitä verkkokirjastosta. Lasten ja nuorten osastoilla voit myös leikkiä ja pelata kirjaston leluilla ja peleillä. Voit myös tulla tekemään läksyjä tai muuten vain viettämään aikaa kirjastoon.  Lasten ja nuorten e-aineistoja voit lainata myös suoraan kotoa käsin.

    Yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa

    Kirjasto tarjoaa varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle satutuokioita, kirjaston esittelyä ja kirjastonkäytön opetusta sekä kirjapaketteja.

    Kouluyhteistyö

    Kirjasto tekee monenlaista yhteistyötä koulujen kanssa. Alla lueteltujen palvelujen lisäksi kokoamme valmiita kirjapaketteja pyydetyistä teemoista.

    • Kirjavinkkaus

    Kirjasto tarjoaa kouluille kirjavinkkausta eli kirjallisuuden esittelyä. Voit pyytää kirjavinkkarin koululle esittelemään lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjavinkkaushetki voidaan järjestää myös koululaisten kirjastokäyntien yhteydessä. Ota yhteyttä kirjastoon tai suoraan sähköpostitse kirjavinkkariimme.

    • Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetus

    Järjestämme koululaisille ohjattuja kirjastokäyntejä, joiden tarkoituksena on lukemaan innostaminen ja kirjaston palveluihin tutustuminen. Ota yhteyttä kirjastoon hyvissä ajoin sopiaksesi luokkasi kirjastokäynnistä. Räätälöimme opetustuokion toiveiden pohjalta.

    Kirjasto on mukana Taitojen polku -kulttuurikasvatussuunnitelmassa toteuttamassa 2. luokkien Rohkea taito -osiota.

    • Lukudiplomi

    Anders-kirjastoilla on yhteinen digilukudiplomi.
    Diplomin tulostettavat kirjalistat ovat netissä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

    Diplomisivustolla on myös kirjoihin liittyvää materiaalia, kuten esimerkiksi kirjatrailereita tai vinkkausvideoita. Digilukudiplomi on suunnattu alakoululaisille ja siitä löytyy luettavaa kaiken tasoisille lukijoille.

    Sivustolla on ohjeita sekä opettajille että lukudiplomin suorittajille. Lisätietoja diplomista voi kysyä myös omasta lähikirjastosta.

    • Marinkaisten kirjasto

    Kirjasto palvelee Marinkaisten koululla torstaisin kello 9.30-12.30 kouluaikoina. Aukiolo voi toisinaan muuttua koulun aikataulun mukaan. Kirjastoa voivat käyttää koululaisten lisäksi myös varhaiskasvatus ja kyläläiset. Kirjastossa on vain lasten ja nuorten aineistoa. Kirjasto on suljettu koulujen loma-aikoina eikä palautusluukkua tyhjennetä silloin säännöllisesti. Kirjastoon tai palautusluukkuun ei voi palauttaa suurta määrää muiden kirjastojen aineistoa.

  • Lohtajan kirjaston oma lukupiiri, Lohtajan lukurinki kokoontuu kuukauden ensimmäisenä tiistaina kello 10-11.30 Lohtajan kirjastossa kirjastonjohtajan vetämänä. Kesäaikaan ei järjestetä kokoontumisia.

    Lukuringissä keskustellaan kuukauden kirjasta ja muistakin kirjoista ja vaihdetaan lukuvinkkejä.
    Tapaamiset ovat kaikille avoimia, joten kuulolle ja keskustelemaan voivat tulla kaikki halukkaat.

    Tervetuloa mukaan lukevaan rinkiin! Lisätietoja ja kuukauden kirjan saat kirjastosta.

    Lukuringin ohjelma löytyy verkkokirjastosta, sivun keskiosasta Kirjastoissa tapahtuu -osiosta (sivu aukeaa uuteen välilehteen).

  • Näyttelytilat

    Lohtajan kirjaston näyttelytila on yksityishenkilöiden ja yhdistysten käytössä (ei kaupallisessa) sopimuksen mukaan. Tiloista ei peritä maksua.

    Kirjastossa on kaksi korkeaa lasivitriiniä (200 x 80 x 50 cm) sekä sermejä näyttelyitä varten.

    Ota huomioon, kun suunnittelet näyttelyä Lohtajan kirjastoon:

    • Näyttelyn järjestäjä tuo teokset tai esineet näyttelyyn omalla vastuulla ja huolehtii mahdollisesta näyttelyn vakuuttamisesta
    • Kirjasto ei vastaa näyttelyssä kadonneista tai vahingoittuneista teoksista (näyttelytila on avoinna myös kirjaston omatoimiaikana, jolloin paikalla ei ole henkilökunta, vain kameravalvonta)
    • Näyttelyn järjestäjä vastaa myös tekijänoikeudellisista kysymyksistä
    • Kirjaston henkilökunta avustaa mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan näyttelyn pystytyksessä ja purkamisessa, mutta päävastuu näistä on näyttelyn järjestäjällä

    Varaa aika omalle näyttelylle!

    Itse värjätystä langasta tehtyjä neuleita ja kudonnaisia
    Pirjo Mikolan Luontoäidin lahja -näyttely kirjastossa maaliskuussa 2020

    Kokous- ja opiskelutila

    Kirjastossa sijaitseva aluetoimiston asiakaspalvelupiste on kirjaston asiakkaiden ja kyläläisten käytössä aina vapaana ollessaan. Tilassa on säädettävä sähköpöytä, lisäksi asiakkaiden käytössä on maksuton wlan-yhteys. Voit varata hiljaisen ja rauhallisen tilan itsellesi opiskelua tai työntekoa varten.

    Tilassa on mahdollista järjestää myös pienimuotoisia kokouksia, noin 8 henkilölle. Kokouskäytössä tilan vuokra on 5 €/h. Tiedustele kirjaston henkilökunnalta vapaita aikoja.

  • Lohtajan kirjastoa voi käyttää asiakaspalveluaikojen ulkopuolella omatoimisesti. Omatoimikirjasto on avoinna arkisin kello 8-21 sekä viikonloppuina ja arkipyhinä kello 8-18. Saat oikeuden asioida omatoimikirjastossa, kun käyt tekemässä hakemuksen kirjastossa.

    Omatoimiaikana pääset kirjastoon kirjautumalla kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kirjastossa voit asioida lainaus- ja palautusautomaatilla. Henkilökunta palvelee tuttuun tapaan kirjaston aukioloaikoina.

    Lisätietoja omatoimikirjastosta.

  • Tulostus, kopiointi ja skannaus

    Kirjastossa voit tulostaa ja kopioida A4- ja A3-koossa, myös värillisenä. Voit tulostaa myös omalta kannettavalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta kirjastossa käytössä olevan Princh-järjestelmän avulla, tällöin tulostus onnistuu myös omatoimiaikana. Maksut.

    Myös skannaus on mahdollista, voit tallentaa skannatun tiedoston omalle muistitikulle tai lähettää omaan sähköpostiisi. Skannaus on maksutonta.

    Tietokoneet

    Kirjastossa on asiakkaiden käytettävissä tietokoneita.

    • Yksi tietokone, käytettävissä ilman ajanvarausta.
    • Yksi kosketusnäytöllinen tietokone kirjaston e-lehtien lukemista varten.
    • Lisäksi voit lainata iPad-taulutietokoneen kirjastotilassa käytettäväksi. Lainaus tapahtuu kirjastokortilla ja voit lainata tabletin 1h/päivä/asiakas. Lainaaja on lainausajan vastuussa laitteesta.

    Kirjastossa on myös salasanalla suojattu langaton verkko (wlan). Salasanan saat kirjastosta. Jos kaipaat hiljaista työskentely/opiskelu/ryhmätyötilaa, kysy onko aluetoimiston asiakaspalvelupiste vapaana!

    Lehdet

    Lohtajan kirjastoon tulee tilattuna 4 sanomalehteä ja 40 aikakauslehteä aikuisille, lapsille ja nuorille. Uusimman numeron voi lukea kirjastossa ja vanhempia numeroita saa kotilainaan.

    Kirjastossa on käytössä kaksi sähköistä lehtipalvelua ePress ja PressReader.

    ePress-sanomalehtipalvelussa on lähes 250 kotimaista paikallis- ja maakuntalehteä. Palvelun lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköispainoksina heti ilmestymispäivänä, lisäksi käytettävissä on juokseva kahden vuoden arkisto. Verkkopalvelu on helposti ilman kirjautumista käytettävissä kirjaston asiakaskoneilla tai -tableteilla sekä asiakkaan omalla laitteella kirjaston langattomassa verkossa.

    PressReaderin lehtivalikoimasta löytyy muun muassa lehdet Svenska Dagbladet, Aftonbladet, The Independent, The Guardian, Vogue, Daily Mail, The Week, OK!. Voit lukea lehtiä joko laitteesi selaimessa tai mobiilisovelluksella. Tarvitset kirjautumista varten kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin.

    Seutulainat ja kaukopalvelu

    Lohtajan kirjasto välittää asiakkailleen seutulainoja muista Anders-kirjastoista. Nämä varaukset ovat maksuttomia. Seutulainatilauksen tai varauksen kirjaston omista kokoelmista asiakas voi tehdä myös itse Anders-verkkokirjastossa. Tilattu aineisto on noudettavissa Lohtajan kirjastosta tilausta seuraavana keskiviikkoiltana. Aineiston saapumisesta tulee asiakkaalle ilmoitus tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse. Lainatun aineiston voi palauttaa mihin tahansa Anders-kirjastoon.

    Muista kuin Anders-kirjastoista tilatuista kaukolainoista kirjasto perii asiakkaalta postikuluina 7 € / laina.

    Muut kirjastot voivat tilata Lohtajan kirjaston aineistoa kaukolainaksi sähköpostitse. Kaukolainan lähettämisestä perimme 10 € / laina.

    Lue lisää kaukopalvelukäytänteistä ja -maksuista.

Ota yhteyttä