Meillä työllisyyspalveluissa on tarjolla erilaisia palveluja vieraskielisille työnhakijoille, Suomeen muuttaneille ja kotoutujille. Lue alta, kuinka voimme auttaa juuri sinua!
- Koti
- ...
- Työllisyyspalvelut
- Työnhakijalle
- Vieraskielisten työllisyyspalvelut
Vieraskielisten työllisyyspalvelut
Palvelut kotoutumisajalla oleville
-
Alkukartoitus on keskustelu, jossa selvitetään opiskelu- ja työhistoriasi, kielitaitosi sekä muut asiat, jotka vaikuttavat kotoutumiseesi ja työllistymiseesi. Kartoituksessa voidaan myös testata kieli-, luku- ja kirjoitustaitosi tarpeen mukaan. Samalla arvioidaan, tarvitsetko kotoutumissuunnitelmaa.
Alkukartoitus tehdään yleensä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi tai pyytänyt alkukartoitusta. Kartoituksen tarkoitus on selvittää, millä palveluilla parhaiten tuetaan kotoutumistasi ja työllistymistäsi.
-
Kotoutumissuunnitelma tehdään yhdessä työllisyysasiantuntijan kanssa. Suunnitelmassa sovitaan, mitä sinun tulee tehdä, jotta voisit kotoutua Keski-Pohjanmaalle ja Suomeen.
Kotoutumissuunnitelmassa voidaan esimerkiksi sopia kotoutumista tukevasta palvelusta. Kotoutumista tukevia palveluja voivat olla esimerkiksi:
- yhteiskuntaorientaatio
- kotoutumiskoulutus
- luku- ja kirjoitustaidon koulutukset
- suomen kielen ja kulttuurin koulutukset
- peruskoulun ja ammatillisten opintojen suorittaminen
- erilaiset koulutus- ja työnhakua tukevat valmennukset.
Kotoutumisaika alkaa siitä, kun ensimmäinen kotoutumissuunnitelma on tehty. Jos olet työnhakija, kotoutumissuunnitelma tehdään sinulle meillä työllisyyspalveluissa. Kotoutumissuunnitelma voidaan tehdä tarvittaessa myös sosiaalitoimen työntekijän kanssa.
Lue lisää: Kotoutumissuunnitelma (kotoutuminen.fi)
-
Kotoutumiskoulutuksessa voit opiskella suomen kieltä ja kulttuuria. Lisäksi saat tietoa suomalaisesta työelämästä ja arjesta. Koulutukseen kuuluu opetusta luokkatilassa ja työssäoppimisjaksoja työpaikalla. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on, että pystyt hoitamaan päivittäisiä asioita, kuten käymään kaupassa ja asioimaan virastoissa, opiskelemaan tai siirtymään työelämään. Sinun on myös mahdollista suorittaa erilaisissa työtehtävissä tarvittavia lupa tai passi, kuten työturvallisuuskortti tai hygieniapassi.
Työllisyyspalvelujen tarjoama kotoutumiskoulutus on työvoimakoulutusta. Työllisyysasiantuntijasi arvioi, onko kotoutumiskoulutus hyvä vaihtoehto sinulle.
Lue lisää: Kotoutumiskoulutus (kotoutuminen.fi)
Palvelut kotoutumisajan jälkeen
-
Kotoutumisajan jälkeen on tavoitteena, että voisit asioida meillä pääsääntöisesti suomen tai ruotsin kielellä. Monissa palveluissa tarvitaan suomen kielen osaamista, jonka lisäksi monet työnantajat odottavat sinun osaavan jo vähän suomea. Aktiivinen suomen kielen harjoittelu on erittäin tärkeää, ja kielitaito on merkittävä etu työnhaussa. Oma työllisyysasiantuntijasi voi kertoa sinulle, millaisia palveluja työllisyyspalveluissa on. Voit myös lukea eri palveluista verkkosivuiltamme.
Hyödyllisiä linkkejä
-
Kokkolan kaupungin neuvontapalvelu maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Voit kysyä esimerkiksi viranomaisasioista, työnhausta ja opiskelusta.
-
My Kokkola helpottaa kansainvälisten osaajien asettautumista ja työllistymistä Kokkolan alueella. Sivustolta löydät tietoa muun muassa kielikursseista ja muista hyödyllisistä palveluista.
-
InfoFinland on monikielinen verkkosivusto, joka kokoaa yhteen tärkeää tietoa Suomeen muuttoa suunnittelevalle tai täällä jo asuvalle.