Hyppää sisältöön

Apua työnhakuun

Työllisyyspalvelujen asiakkaana saat apua ja tukea työnhakuusi työllisyysasiantuntijaltasi. Voit ottaa häneen yhteyttä Asiointi-palvelun kautta, puhelimitse tai sähköpostilla.

Voit etsiä avoimia työpaikkoja työnhakusivustoilta ja sosiaalisesta mediasta

Voit hakea avoimia työpaikkoja verkosta esimerkiksi yritysten kotisivuilta ja seuraavilta sivustoilta:

Henkilöstövuokrausyritykset

Henkilöstövuokrausyritykset etsivät työntekijöitä lähes kaikille toimialoille. Useimmat yrityksistä ovat erikoistuneet tietyille toimialoille tai toimivat vain tietyillä paikkakunnilla. Henkilöstövuokrausyritys tekee yrityksen kanssa sopimuksen työntekijän vuokraamisesta. Vuokrausyritys on työntekijän työnantaja ja palkanmaksaja, vaikka työ tehdään sopimuksen tehneessä yrityksessä.

Henkilöstöala HELAn jäseninä oleviin henkilöstöalan yrityksiin pääset tutustumaan alla olevan linkin kautta.

Luettelo henkilöstövuokrausyrityksistä: Henkilöstöala HELAn jäsenyritykset

Sosiaalinen media

Avoimista työpaikoista ilmoittelu on siirtynyt aiempaa enemmän eri sosiaalisen median kanaville. Työpaikkailmoituksia tai vinkkejä avoimista työpaikoista kannattaa hakea myös somesta.  Kaikkiin kanaviin ei kuitenkaan tarvitse panostaa, vaan somekanavista voit valita yhden tai muutaman itsellesi sopivan.

Työpaikkoja voit löytää muun muassa seuraavien kanavien kautta

  • LinkedIn: työnantajat julkaisevat työpaikkailmoituksia ja voit verkostoitua oman alasi ammattilaisten kanssa
  • Facebook: löydät erilaisia työnhakuun ja eri aloihin keskittyviä ryhmiä, joissa ilmoitetaan työpaikoista
  • Instagram: voit esitellä osaamistasi Instagramissa

Palkkatuki voi auttaa sinua työllistymään

Jos olet työtön työnhakija, mahdollinen työnantaja voi saada palkkatukea palkkakustannuksiisi. Mahdollisuus palkkatuettuun työhön kirjataan omaan työllistymissuunnitelmaasi. Kysy lisätietoja omavalmentajaltasi.

Lue lisää palkkatuesta Työmarkkinatorilla.

Katso myös nämä

Työmarkkinatori – Kykyviisari

​Kykyviisari on maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisarilla voit lisäksi selvittää keskeisiä vahvuuksiasi ja mahdollisia kehittämisen kohteita.

Työmarkkinatori – Työnhakuprofiili

Työnhakuprofiilissa voit esitellä itsesi, kertoa osaamisestasi ja listata koulutuksesi ja työkokemuksesi. Täyttämiesi tietojen pohjalta saat ehdotuksia sinulle sopivista työpaikoista, ja osaamisestasi kiinnostuneet työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä.

TE-live

TE-live-lähetyksissä työnantajat kertovat, miksi sinun kannattaa hakea heille töihin. Pääset esittämään työnantajalle kysymyksiä anonyymisti. Kysy vaikka palkkauksesta, työilmapiiristä tai siitä, riittääkö osaamisesi tehtävään.

Oletko hakemassa töitä tai ilmoittautunut työnhakijaksi?

  • Työnvälitys tarkoittaa palvelua, jossa autamme työntekijöitä ja työnantajia löytämään toisensa. Työnhakijat saavat tietoa avoimista työpaikoista, ja autamme heitä löytämään osaamistaan ja tarpeitaan vastaavan työn. Työnantajat käyttävät palvelua löytääkseen sopivia työntekijöitä avoimiin tehtäviinsä. Työnvälitystä tarjoavat työllisyyspalvelut ja yksityiset rekrytointiyritykset.

    Työllisyysasiantuntija voi lähettää sinulle velvoittavan työtarjouksen

    Työttömänä työnhakijana voit saada työllisyysasiantuntijalta työtarjouksen. Työtarjous on velvoittava, eli sinun pitää hakea paikkaa. Hakematta jättäminen voi vaikuttaa työttömyysetuuteen.

    Löydät avoimet työpaikat Työmarkkinatorilta.

  • Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus

    • julkisiin työllisyyspalveluihin, jotka määräytyvät palvelutarpeesi perusteella ja
    • työttömyysturvaan, jos täytät sen saamisen edellytykset.

    Teet yhteistyössä työllisyysasiantuntijan kanssa suunnitelman, johon kirjataan työnhakuvelvoitteesi ja työnhakusi tavoitteet sekä tehtävät, joiden avulla saavutat tavoitteesi. Arvioit suunnitelmaa ja sen toteutumista kolmen kuukauden välein asiantuntijasi kanssa.

    Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana, toimitko yrittäjänä, kevytyrittäjänä tai käytät laskutuspalveluja, työllistytkö omassa työssä, saatko eläkettä tai oletko opiskelija. Myös tekemäsi työn määrällä ja kestolla on merkitystä (osa-aikatyö).

    Jos saat työttömyysturvaa, voit edellytysten täyttyessä

    • opiskella sivutoimisesti,
    • opiskella ns. lyhytkestoisia opintoja (enintään 6 kk),
    • tehdä vapaaehtois- tai talkootyötä, joka on palkatonta, tavanomaista ja yleishyödyllistä,
    • tehdä osa-aikatyötä,
    • toimia sivutoimisena yrittäjänä tai työskennellä lyhytkestoisesti toimeksiantosuhteessa tai
    • aloittaa yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen. Yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana toiminnan aloittamisesta, jos se on aloitettu työttömänä ollessa. Yrittäjyytesi pää- tai sivutoimisuus selvitetään neljän kuukauden kuluttua. Työttömyysturvan vastuualue antaa lausunnosta oikeudestasi työttömyysetuuteen.

    Sinun tulee ilmoittaa etukäteen työllisyyspalveluihin tilanteesi muutoksista, jotta oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan.

    Työttömän työnhakijan velvollisuudet

    Jos haet tai saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea kokoaikatyötä. Ainoastaan työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysturvaan, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä. Työnhakija on kuitenkin velvollinen osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin. Työttömyysturvan saamisen ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa.

    Työnhakusi pysyy voimassa, kun asioit työllisyyspalvelujen kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä noudatat sinulle  Asiointi-palvelussa tai muun asioinnin yhteydessä annettuja ohjeita ja määräaikoja.

    Lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista:

    • Ole tavoitettavissa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla. Voit ilmoittaa muutoksista Asiointi-palvelussa tai soittaa puhelinpalveluun.
    • Ota vastaan työtä, jota asiantuntijasi tai työnantaja tarjoaa. Jos asiantuntijasi tekemä työtarjous on velvoittava, ota yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat määräajassa yhteydenotostasi.
    • Ota vastaan koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa. Koulutustarjoukset velvoittavat, että haet työvoimakoulutukseen ja ilmoitat määräajassa hakemisestasi.
    • Osallistu haastatteluihin, työnhakukeskusteluihin ja täydentäviin työnhakukeskusteluihin sekä työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
    • Hakeudu ja osallistu kaikkiin suunnitelmassa sovittuihin tai sinulle tarjottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin sekä tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät ja ilmoita niiden toteutumisesta.
    • Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, hae keväällä vähintään kahta ammatilliseen tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, jotta saat työttömyysturvaa. Oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan syyslukukauden alkaessa eli 1.9. alkaen. Lisätietoja ja apua saat lähimmästä Ohjaamosta.
    • Ilmoita yhteystietojesi muutoksista työllisyyspalveluille. Jos yhteystietosi eivät ole ajan tasalla, työnhakusi voi katketa.

    Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.

  • Kun sinut lomautetaan, työsuhteesi ja palkanmaksu keskeytyvät määräajaksi. Työttömyysturva voi varmistaa toimeentulosi lomautuksen aikana.

    Toimi näin, jos sinut lomautetaan:

    • Kirjaudu Asiointi-palveluun, ja ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työaika alkaa.
    • Saat lomautuksen ajalta työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi se muut etuuden saamisen edellytykset täyttyvät.
    • Lomautuksesi ensimmäisen kolmen kuukauden ajan sinulla ei ole työnhakuvelvollisuutta.
    • Jos lomautus jatkuu kolmen kuukauden jälkeen ja sinut on kokonaan lomautettu, sinun pitää hakea kolmen kuukauden aikana vähintään neljää työmahdollisuutta.
    • Jos sinut on lomautettu osa-aikaisesti, sovelletaan samoja periaatteita kuin osa-aikatyötä tekeviin työnhakijoihin, eli sinun tulee hakea yhtä työmahdollisuutta kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.

    Työmarkkinatorilta löydät ohjeita, miten haet työttömyysturvaa lomautuksen aikana

  • Muutosturva auttaa sinua, jos työnantajasi joutuu irtisanomaan työntekijöitään tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Muutosturvan  avulla saat nopeasti tukea työnhakuun ja uudelleen työllistymiseen. Pidä huolta oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi työsuhteesi poikkeuksellisissa tilanteissa.

    • Irtisanomistilanteessa työllisyyspalvelujen muutosturva-asiantuntija tekee yhteistyötä työnantajasi ja henkilöstön edustajien kanssa. Asiantuntijat järjestävät muun muassa infotilaisuuksia työllisyyspalvelujen asiakkuudesta ja työllistymistäsi edistävistä palveluista jo ennen varsinaista irtisanomistasi, kun olet vielä työsuhteessa.
    • Sinulla on oikeus työllistymissuunnitelmaan jo irtisanomisaikanasi. Työllistymissuunnitelmassa sovitaan tehtävistä ja palveluista, jotka parhaiten edistävät työllistymistäsi.
    • Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa tai osallistut siinä sovittuun työnhakuvalmennukseen, työvoimakoulutukseen tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.

    Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille

    Laajennettu muutosturva on tarkoitettu sinulle, joka olet täyttänyt 55 vuotta. Palvelun tarkoituksena on edistää nopeaa työllistymistäsi sekä parantaa asemaasi työmarkkinoilla.

    Olet oikeutettu 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan, jos

    • olet täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä,
    • työsopimuksesi on irtisanottu tuotannollis-taloudellisista syistä
    • olet ollut irtisanovan työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta enintään 30 päivän keskeytyksin ja
    • olet ilmoittautunut työnhakijaksi työllisyyspalveluihin 60 päivän sisällä irtisanomisesta.

    55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan kuuluu

    • muutosturvaraha  (haet itse omasta työttömyyskassasta tai Kelalta)
    • muutosturvakoulutus (työllisyyspalvelut järjestää)
    • työllistymisvapaa, joka on 5, 15 tai 25 päivän mittainen.

    Muutosturvaraha vastaa suuruudeltaan keskimääräistä kuukauden palkkaasi. Sen määrä lasketaan palkoista, jotka työnantajasi on maksanut sinulle irtisanomispäivää edeltäneiden 12 kalenterikuukauden aikana. Irtisanomista edeltäneet lomautukset ja muut palkattomat poissaolot tai osapalkalliset ajanjaksot voivat siis pienentää muutosturvarahan määrää. Muista hakea muutosturvarahaa omasta työttömyyskassastasi tai Kelalta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä.

    Muutosturvakoulutus on 55 vuotta täyttäneelle, työsuhteestaan irtisanotulle henkilölle tarkoitettu palvelu, joka työllisyyspalvelujen on järjestettävä ja myönnettävä, kun on saatu työnantajalta tieto henkilön irtisanomisesta.

    Koulutus on Työllisyysrahaston ja työnantajan yhdessä rahoittama, ja sen tavoitteena on auttaa irtisanottua löytämään uusi työpaikka tai ryhtymään yrittäjäksi. Koulutus kestää enintään kuusi kuukautta ja sen aikana kehitetään ammatillisia taitoja tai yrittäjyysvalmiuksia.

    Koulutuksen arvo vastaa noin kahden kuukauden palkkaa. Koulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja siitä sovitaan työllisyyspalvelujen kanssa. Koulutuksen tavoitteena on nopeuttaa työllistymistä sekä parantaa työntekijän ammatillisia taitoja tai valmiuksia yrittäjänä toimimiseen. Koulutuksen hankkii ELY-keskus tai työllisyysalue.

    Sinulla voi olla oikeus työllistymisvapaaseen, jos sinua ollaan irtisanomassa joko tuotannollisista tai taloudellisista syistä tai saneerausmenettelyn yhteydessä ja työnantajasi täyttää työntarjoamis- ja koulutusvelvollisuuden. Voit sopia työllistymisvapaasta työnantajasi kanssa myös silloin, jos irtisanomisesi johtuu konkurssista. Voit jäädä työllistymisvapaalle irtisanomisaikanasi, jolloin sinulla on oikeus työllistymissuunnitelman laatimiseen. Työllistymisvapaan aikana sinulla on oikeus osallistua myös työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen, harjoitteluun ja työssä oppimiseen, jos näistä toimenpiteistä on sovittu työllistymisvapaata koskevassa ohjelmassa.

    Työnantajan tulee kertoa irtisanottavalle työntekijälle tämän oikeuksista muutosturvaan.

    Lue lisää muutosturvasta työntekijän näkökulmasta täältä.

Tarjoamme tueksesi erilaisia palveluja

  • Asiakkaanamme sinulla on mahdollisuus osaamis- ja ammattitaitokartoituksiin. Osaamis- ja ammattitaitokartoituksia alueellamme tekee Kpedu.

    Kartoitusten tavoitteena on löytää sinulle soveltuva työllistymis- ja/tai opiskelupolku. Kartoituksen aikana tehdään konkreettinen arvio ammatillisen osaamisesi tasosta ja mahdollisuuksistasi työllistyä.

    Osaamis- ja ammattitaitokartoitukseen tarvitaan aina lähete työllisyysasiantuntijaltasi.

  • Ammatinvalinta- ja uraohjaus on psykologien tarjoamaa ohjausta ammatti-, koulutus- tai työvaihtoehtojen arviointiin ja valintaan.

    Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa sinua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja suunnitelmien selkeyttämisessä eri elämänvaiheissa. Kun keskustelet luottamuksellisesti koulutukseen, työuraan ja sen muutoksiin perehtyneen työllisyyspalvelujen psykologin kanssa, tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan kaikessa rauhassa. Kun kuvaat tilannettasi ja toiveitasi toiselle, saat paremman käsityksen siitä, mitä sinun kannattaa tavoitella ja millä keinoilla voisit päästä tavoitteeseesi.

    Lue lisää ammatinvalinta- ja uraohjauksesta (tyomarkkinatori.fi)

    Opinto- ja uraohjaus

    Opinto- ja uraohjauksen tavoitteena on selkeyttää, tukea ja konkretisoida mahdollisuuksia edetä kohti koulutusta ja työelämää. Ohjaus soveltuu kaikille työelämän muutostilanteissa oleville aikuisille (työssä olevat, työttömät, ammatinvaihtajat ja työelämään palaavat).

    Lue lisää

  • Työhönvalmennus

    Työhönvalmentaja auttaa henkilökohtaisesti, kun etsit sinulle sopivaa työpaikkaa. Valmentajan ohjauksella saat tuotua esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla. Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa sinua alkuun työpaikalla.

    Työhönvalmennuksen avulla saat henkilökohtaista apua ja neuvontaa työnhakuun tai opiskelualan valintaan. Valmennus suunnitellaan sinun tarpeidesi mukaan. Työhönvalmentaja auttaa sinua löytämään osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla.

    Työhönvalmentajalta saa tukea työ- tai opiskelupaikan etsimiseen, työhakemuksen laatimiseen, työhaastatteluun valmistautumiseen ja työsuhteen solmimiseen.

    Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa sinua alkuun työpaikalla. Hän voi olla myös ennen työsuhteen solmimista tai työsuhteen alussa tukemassa työnantajaa, joka esimerkiksi hakee työllisyyspalveluilta tukia, kuten työolosuhteiden järjestelytukea tai palkkatukea.

    Valmennuksessa voit saada ohjausta myös silloin, kun työhön liittyy ammattitaitoasi lisäävää koulutusta eli

    • saat oppisopimuspaikan, jonka ajalta työnantajasi voi saada palkkatukea tai
    • opiskelet palkkatuetun työn ohessa työllisyysalueen järjestämässä koulutuksessa.

    Sovit valmennuksen kestosta ja sisällöstä ennen valmennuksen alkamista. Henkilökohtaista työhönvalmennusta voi saada enintään 50 tuntia vuodessa.

    Lue lisää työhönvalmennuksesta (tyomarkkinatori.fi)

    Työnhakuvalmennus

    Työnhakuvalmennuksessa opit hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti. Työnhakutaitoja kehittäessäsi opit arvioimaan omaa osaamistasi ja muotoilemaan sen työhakemukseksi ja CV:ksi, miten yritykset rekrytoivat henkilöstöä ja käyttämään sinulle parhaiten soveltuvia työnhakukanavia.

    Työnhakuvalmennus on ryhmävalmennusta, jossa saat tukea ja ohjausta työnhakuun. Työnhaku on taito, jota voi opetella. Työnhakuvalmennuksessa opit mm.

    • hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti,
    • käyttämään sinulle parhaiten soveltuvia työnhakukanavia ja
    • arvioimaan omaa osaamistasi ja muotoilemaan sen työhakemukseksi ja CV:ksi.

    Valmennuksen jälkeen osaat hakea paremmin tietoa työpaikoista, työnantajista ja työmarkkinoista. Saat myös tietoa siitä, miten yritykset rekrytoivat henkilöstöä.

    Työnhakuvalmennukseen kuuluu itsenäistä tiedonhankintaa, keskusteluja omasta osaamisesta ohjaajan ja muiden osallistujien kanssa sekä työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittamista ohjatusti.

    Työnhakuvalmennus kestää 1-10 päivää. Valmennuksia järjestetään verkossa ja lähiopiskeluna.

    Lue lisää työnhakuvalmennuksesta (tyomarkkinatori.fi)

    Uravalmennus

    Uravalmennuksessa saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Uravalmennus on erinomainen palvelu niille, joilta puuttuu ammatillinen koulutus, tai jotka harkitsevat alan vaihtoa, palaavat työelämään tai pohtivat yrityksen perustamista.

    Uravalmennus on käytännönläheinen ja toiminnallinen palvelu. Se on pääsääntöisesti ryhmämuotoista, mutta sen lisäksi on mahdollista saada yksilöllistä ohjausta. Valmennus sisältää myös usein työpaikkoihin ja oppilaitoksiin tutustumista.

    Valmennuksen aikana laadit toteuttamiskelpoisen ura- ja työllistymissuunnitelman. Voit valmennuksen aikana suorittaa myös erilaisia korttikoulutuksia, kuten hygieniapassin tai työturvallisuuskortin.

    Uravalmennus voi kestää enintään 40 päivää.

    Lue lisää uravalmennuksesta (tyomarkkinatori.fi)

  • Työkokeilu

    Työkokeilun avulla voit työnhakijana tutustua eri työtehtäviin ja saat arvokasta työkokemusta. Koska työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa. Työkokeilun aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä.

    Työkokeilu on sinulle erinomainen mahdollisuus muun muassa seuraavissa tilanteissa:

    • Sinulta puuttuu ammatillinen koulutus.
    • Alan vaihto on välttämätön joko terveydellisistä syistä tai työmarkkinoiden rakennemuutoksen takia.
    • Olet ollut pitkään poissa työmarkkinoilta joko pitkittyneen työttömyyden tai esimerkiksi perhevapaiden vuoksi.

    Lue lisää työkokeilusta Työmarkkinatorilta

    Koulutuskokeilu

    Koulutuskokeilussa voit tutustua sinua kiinnostavaan oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön.

    Jos sinulla on vaikeuksia ammatin tai alan valinnassa ja haluat varmistua suunnitelmastasi ennen kuin haet koulutukseen, koulutuskokeilu on sinulle sopiva palvelu.

    Koulutuskokeilun aikana saat käsityksen vaatimuksista, joita kyseinen koulutus ja ammatti asettavat, joten palveluun osallistuminen on hyvä tapa varmistaa, onko ala sinulle sopiva. Koulutuskokeilun sisältö suunnitellaan juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi. Valitset itse oppilaitoksen, jossa kokeilu toteutetaan. Työllisyyspalvelut on apunasi, kun sovit oppilaitoksen kanssa kokeilusta, sen sisällöistä ja ohjauksesta.

    • Kokeilun aikana pääset seuraamaan oppitunteja ja keskustelemaan opettajien ja opinto-ohjaajan kanssa. Saat tarvittaessa apua myös opiskelun tukitoimien suunnitteluun.
    • Koulutuskokeilun enimmäiskesto on kerrallaan 10 päivää. Koulutuskokeilujaksoja voidaan järjestää useita.
    • Sovit oppilaitoksen kanssa palautteen antamisesta ja mahdollisten poissaolojen ilmoittamisesta.

    Kokeilu järjestetään joko yksilöpalveluna tai ryhmälle. Jos olet työtön työnhakija, sinulle voidaan maksaa kokeilun ajalta työttömyysturvaa korotettuna. Koulutuskokeiluja järjestetään myös Kelan välityksellä.

    Lue lisää koulutuskokeilusta Työmarkkinatorilta

  • Palkkatuki

    Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota voidaan myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. Palkkatuki perustuu sinun palvelutarpeisiisi.

    • Palkkatuen määrä ja kesto riippuvat työnhakijan työttömyyden kestosta, työkyvyn vaikutuksesta työsuoritukseen ja työnantajasta. Selvitä palkkatukioikeutesi omalta vastuuasiantuntijaltasi.
    • Palkkatuki mahdollistaa sinulle sellaistakin työtä, johon ammatillinen osaamisessasi ei ihan riitä tai sinulla on työkykyysi vaikuttava vamma tai sairaus.
    • Palkkatuettu työ on aina joko normaali työsuhde tai oppisopimuskoulutus. Työsuhde voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen ja kokoaikainen tai osa-aikainen.

    Saat työstä kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai, jollei työehtosopimusta ole, tavanomaista ja kohtuullista palkkaa.

    Lue lisää palkkatuetusta työstä Työmarkkinatorilta

    55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki

    Työllisyyspalvelut voi myöntää organisaatiolle työllistämistukea asiakkaanaan olevien 55 vuotta täyttäneiden työttömien työnhakijoiden palkkakustannuksiin. Tuen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntämisessä olennaisinta on työttömän työnhakijan palvelutarve.

    Työllistämistuki edellyttää, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työtön vähintään 24 kuukautta työllistämistuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana.

    Työllistämistukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen tai määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen. Tuella palkatun henkilön tulee työskennellä tuen saajan palveluksessa vähintään 25 tuntia viikossa. Jos alan säännöllinen työaika on alle 37,5 tuntia viikossa, tulee työskentelyn kattaa vähintään 65 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.

    Työnantajana sitoudut maksamaan tuella palkatulle työntekijälle vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole.

    • Työllistämistuen määrä on 70 prosenttia palkkakustannuksista. Tuki voidaan myöntää 10 kuukaudeksi, mutta kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi.
    • Työllistämistuella katettavilla palkkakustannuksilla tarkoitetaan työntekijälle työajan tai urakan suorittamisen perusteella maksettavaa ennakkopidätyksen alaista palkkaa. Työllistämistuki kohdentuu palkkakustannuksiin eikä työnantaja ei voi kattaa tuella palkan sivukuluja tai lomarahaa.
    • Työllistämistukea maksetaan enintään 1 770 euroa kuukaudessa. Työllisyyspalvelut myöntää työllistämistukea käytettävissään olevien määrärahojen mukaan.

    Työllisyyspalvelut tarkistaa mahdollisuuden myöntää työllistämistukea työnhakijan palkkaamiseen. Tieto työttömän työnhakijan mahdollisuudesta työllistämistukeen on kirjattu henkilön työllistymissuunnitelmaan.

    Yleisneuvontaa työllistämistuesta ja sen maksatuksesta sekä tukea sähköiseen asiointiin tarjoaa Yritys-Suomi-puhelinpalvelu.

  • Työttömänä sinulla on paljon erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistasi tai kokeilla jotain täysin uutta. Jos olet työtön työnhakija, on tärkeää, että sovit opintojen aloittamisesta työllisyysasiantuntijan kanssa ennen opintojen aloittamista.

    Ilmoita työllisyysasiantuntijallesi kaikista muutoksista tilanteessasi (esim. työllistyminen tai opintosuunnitelmat). Voit ilmoittaa muutoksista Asiointi-palvelussa tai olemalla suoraan yhteydessä omaan asiantuntijaasi.

    Lue lisää opiskelusta työttömyysetuudella ja muista koulutusvaihtoehdoista täällä

  • Jos saat työttömyysturvaa, Kela tai työttömyyskassa myöntää kulukorvauksen työttömyysturvan maksamisen yhteydessä, eikä sitä tarvitse hakea erikseen. Kulukorvaus on verotonta tuloa.

    • Kulukorvausta maksetaan enintään 5 päivältä viikossa.
    • Normaali kulukorvaus on  9 € / päivä.
    • Voit saada korotettua kulukorvausta (18 € / päivä), jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun työssäkäyntialueesi ulkopuolella (yli 80 km asuinpaikastasi) tai palvelu järjestetään työssäkäyntialueellasi, mutta kotikuntasi ulkopuolella ja sinulle aiheutuu kustannuksia majoituksesta.

    Jos sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan, keskustele työllisyysasiantuntijan kanssa mahdollisuudestasi saada harkinnanvaraista kulukorvausta.

    • Kun haet korvausta, täytä lomake Työ- ja elinkeinotoimistolta haettava kulukorvaus (TEM 630) ja palauta lomake TE-palveluille.
    • Hae kulukorvausta kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä. Korvaus maksetaan jälkikäteen.

    Harkinnanvarainen kulukorvaus

    Työllisyyspalvelut maksaa korvauksia henkilöasiakkaille, joille asiantuntija on päättänyt myöntää oikeuden harkinnanvaraisen kulukorvaukseen.

    • Osallistu saamasi päätöksen mukaiseen palveluun.
    • Hae kulukorvausta kuukauden kuluessa palvelun käytöstä aluehallinnon TE-asiointipalvelussa. Tunnistaudu asiointipalveluun pankkitunnusten, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin avulla.

    Tutustu lisätietoihin ja täytä korvaushakemus huolellisesti.

    Jos asiointipalvelun käyttö ei ole mahdollista tai sinulla ei ole vahvaan tunnistautumiseen tarvittavia välineitä, voit hakea korvausta paperilomakkeella. Toimita maksatushakemus työllisyysalueen maksatusyksikön yhteystiedoilla.

    Matka- ja yöpymiskustannusten korvaaminen

    Työllisyyspalvelut korvaa harkintansa mukaan työnhakumatkoista ja palveluihin osallistumisesta syntyneitä matka- ja yöpymiskuluja.

    Hae matka- ja yöpymiskustannusten korvausta kuukauden kuluessa matkan päättymisestä. Työllisyyspalvelut voi hyväksyä korvauksen maksettavaksi kokonaan tai osittain ennakkona.

  • Työnhaku, työnteko ja opiskelu ulkomailla

    Työnhaku, työskentely tai opiskelu ulkomailla riippuu siitä, suuntaudutko EU- tai ETA-maahan vai niiden ulkopuolelle. Ennen työnhaun aloittamista ulkomailla, on hyvä arvioida kielitaitosi, osaamisesi ja selvittää oman alasi työllisyystilanne kyseisessä maassa.

    Lisätietoa työnhausta ja työskentelystä Euroopassa löydät Työmarkkinatorin Kansainvälisyys-osiosta.

    EURES – Eurooppalainen työnvälitysverkosto

    EURES on verkosto, joka yhdistää eurooppalaisia työnvälitysorganisaatioita (European Employment Services). EURES-portaalissa julkaistaan kaikki avoimet työpaikat EU- ja ETA-alueella. Sivustolta löydät myös tietoa asumisesta, työskentelystä ja koulutusmahdollisuuksista eri maissa. Voit julkaista ansioluettelosi ja luoda osaamispassin EURES-portaalissa.

    Työnhakuun ja työskentelyyn Euroopassa on tarjolla erilaisia tukimuotoja:

    • Eka EURES-työpaikka -hanke auttaa 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työpaikan toisesta EU-maasta. Työnhakua voidaan tukea myös taloudellisesti.
    • Reactivate and Relocate 35+ -hanke tukee vähintään 35-vuotiaita työnhakijoita löytämään työpaikan toisesta EU-maasta, ja työnhakua voidaan tukea taloudellisesti.
    • Luo työnhakuprofiili Työmarkkinatorilla

    Matkakorvaukset

    Jos olet menossa työhaastatteluun EU- tai ETA-maahan, työllisyyspalvelut voi myöntää korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista edestakaiseen matkaan.

Tuetun työllistämisen palvelut

  • Työttömien terveystarkastus ja muut terveyspalvelut

    Sinun kannattaa selvittää terveydentilasi, jos sitä ei ole pitkään aikaan tarkastettu tai siinä on mielestäsi tapahtunut muutoksia. Jos olet työtön, vastuu työ- ja toimintakykysi arvioinnin järjestämisestä on työllisyyspalveluilla. Tarvitset lääkärinlausunnon, jotta voit osallistua työkyvyn tukemista edistäviin palveluihin.

    Työttömien henkilöiden terveydentilaa voidaan selvittää kunnan järjestämässä työttömien terveystarkastuksessa, työssä olevien henkilöiden terveydentilaa työterveyshuollossa ja opiskelijoiden terveydentilaa opiskeluterveydenhuollossa.

    Työttömien terveyspalvelujen keskeisiä elementtejä ovat

    • terveystarkastus ja terveysneuvonta
    • työttömien työ- ja toimintakyvyn selvittäminen ja tukeminen
    • ja niiden edellyttämä moniammatillinen yhteistyö

    Työkykykoordinaattorit

    Työkykykoordinaattorin tehtävänä on löytää ja kehittää räätälöityjä ratkaisuja osatyökykyisen työllistymisen edistämiseksi. Osatyökykyisellä tarkoitetaan henkilöä, jolla on jokin vamma tai sairaus, mikä vaikuttaa hänen työntekoonsa, mutta ei kokonaan estä sitä. Työkykykoordinaattori auttaa sekä työnantajia että työnhakijoita työllistymisen edistämisessä.

  • Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (suomenkielinen lyhenne TYP) on yhteistoimintamalli, jossa työllisyyspalvelut, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos yhdessä arvioivat työttömän palvelutarpeen ja suunnittelevat hänelle tarkoituksenmukaiset palvelukokonaisuudet.

    Palvelukokonaisuuteen sisältyy työttömän palvelutarpeen mukaisesti yhteensovitettuna kokonaisuutena julkisia työvoimapalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja, kuntoutuspalveluja sekä mahdollisesti muita työllistymistä edistäviä palveluja. Palvelu on tarkoitettu pidempään työttömänä olleille yhteispalvelua tarvitseville.

    Vuodesta 2025 alkaen työllisyyden monialainen edistäminen siirtyy työllisyysalueen vastuulle, ja siitä säädetään TYM-lailla. Laissa säädetään kahdesta kokonaisuudesta 1) työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamalli ja 2) nuorten työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu.

    Nuorten työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu

    Nuorten monialaisen tuen yhteispalvelulla tarkoitetaan viranomaisten ja muiden toimijoiden alle 30-vuotiaille nuorille tarjoamaa monialaista neuvontaa, ohjausta ja palveluita, joiden tarkoituksena on edistää nuorten opiskelumahdollisuuksia, työllistymistä, toimintavalmiuksia ja hyvinvointia.

    Tavoitteena on tukea nuoren osallisuutta, arjessa pärjäämistä ja toimijuutta, koulutukseen siirtymistä ja työllistymistä sekä tarvittaessa monialaista asiakasprosessia.

    Nuorten monialainen yhteispalvelu eroaa yhteistoimintamallista muun muassa asiakaskriteerien, velvoittavuuden, tarjolla olevien palvelujen ja organisoitumisen osalta. Nuori voi olla myös yhteistoimintamallin asiakas, jos hänen palvelutarpeensa edellyttää yhteistoimintamallin mukaista palvelujen yhteensovittamista.

    Miten nuorten monialaista yhteispalvelua toteutetaan käytännössä?

    Nuorten työllistymistä edistävää monialaisen tuen yhteispalvelua toteutetaan monilla paikkakunnilla Ohjaamo-nimen alla.

    Ohjaamot tarjoavat nuorille matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää palvelua, jossa huomioidaan nuorten erityiset tarpeet ja erilaiset elämän nivelvaiheet. Ohjaamoissa toimii monialainen verkosto, jossa on mukana esimerkiksi nuorisotyön, työllisyyden, sosiaali- ja terveystoimen sekä koulutuksen asiantuntijoita.

    Lue lisää Keski-Pohjanmaan Ohjaamo-toiminnasta

  • Kuntouttava työtoiminta

    Jos olet palaamassa työelämään, aloittelemassa uraasi tai kuntoutumassa sairaudesta tai vaikeista ajoista, kuntouttava työtoiminta voi olla sinulle sopiva ratkaisu.

    Kuntouttava työtoiminta on suunnattu henkilöille, joiden työttömyys on pitkittynyt, joille on maksettu työttömyysturvaa tai toimeentulotukea määrätyn ajan ja jotka eivät pysty osallistumaan työllisyyspalvelujen tarjoamiin palveluihin. Sen järjestää hyvinvointialue.

    Kuntouttavan työtoiminnan avulla voit päästä helpommin takaisin kiinni työelämään, löytää vahvuuksiasi ja saada rytmiä arkeesi.

    Kyse voi olla esimerkiksi yhdistyksen tai säätiön järjestämästä työpajasta tai seurakunnan toiminnasta. Hyvinvointialueet voivat tuottaa palvelua myös itse. Toiminnan on tarkoitus parantaa mahdollisuuksiasi päästä työhön tai koulutukseen sekä antaa keinoja elämänhallintaan.

    Kuntouttavan työtoiminnan määrä ja sisältö mitoitetaan tarpeidesi mukaan. Jakso kestää vähintään kolme kuukautta ja kertoja on viikossa yhdestä neljään. Kuntouttavan työtoiminnan ajan sinulla on oikeus työttömyysturvaan, minkä lisäksi voit saada kulu- tai matkakorvausta.

    Jotta pääset mukaan kuntouttavaan työtoimintaan, tarvitset aktivointisuunnitelman. Tee suunnitelma yhdessä työllisyyspalvelujen ja hyvinvointialueesi sosiaalitoimen kanssa.

    Aktivointisuunnitelma

    Aktivointisuunnitelma tehdään henkilöille, jotka ovat olleet pitkään työttöminä. Asiakas, työllisyyspalvelut sekä hyvinvointialue tekevät yhdessä aktivointisuunnitelman.

    Aktivointisuunnitelma täytyy tehdä työttömälle alle 25-vuotiaalle asiakkaalle, jolle on laadittu työllistymissuunnitelma ja

    • joka on saanut työmarkkinatukea vähintään 180 päivältä viimeisen 12 kalenterikuukauden aikana tai
    • joka on saanut enimmäisajan työttömyyspäivärahaa tai
    • jolle on tehty työnhakijan haastattelu ja jonka pääasiallinen toimeentulo on viimeisen neljän kuukauden aikana perustunut työttömyyden johdosta maksettuun toimeentulotukeen.

    Aktivointisuunnitelma täytyy tehdä työttömälle 25 vuotta täyttäneelle asiakkaalle, jolle on laadittu työllistymissuunnitelma ja

    • joka on saanut työmarkkinatukea vähintään 500 päivältä tai
    • joka on työttömyyspäivärahan enimmäismaksuajan jälkeen saanut työmarkkinatukea vähintään 180 päivältä tai
    • jonka pääasiallinen toimeentulo on viimeisen 12 kuukauden aikana perustunut työttömyyden johdosta maksettuun toimeentulotukeen.

    Jos asiakas saa työttömyysetuutta, työllisyyspalvelut aloittaa suunnittelun. Jos asiakas saa toimeentulotukea, hyvinvointialue käynnistää suunnittelun.

    Jos asiakas saa toimeentulotuen lisäksi työttömyysetuutta, työttömyysetuus on ensisijainen. Silloin työllisyyspalvelut aloittaa aktivointisuunnitelman tekemisen.

    Lue lisää