Hyppää sisältöön

Opiskelu ja osaamisen kehittäminen

Oman osaamisen kehittäminen on tärkeää erityisesti silloin, kun olet työttömänä tai etsit uutta työtä. Opiskelemalla pidät yllä ja kehität ammattitaitoasi, ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä tai vaihtaa alaa.  Jos olet työtön työnhakija, on tärkeää, että sovit opintojen aloittamisesta työllisyysasiantuntijan kanssa hyvissä ajoin ennen opintojen aloittamista.

 

  • Työvoimakoulutuksesta saat ammatillisia taitoja ja valmiuksia, jotka edistävät työllistymistäsi joko nykyiselle tai kokonaan uudelle alalle. Koulutusta järjestetään aloille, joilla on suurin tarve työntekijöistä. Työvoimakoulutus suunnitellaan ja toteutetaan työllisyyspalvelujen ja koulutuksen järjestävän oppilaitoksen kanssa.

    Työvoimakoulutukset on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alla oleville. Koulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten ne on suunnattu yli 20-vuotiaille.

    Työvoimakoulutus voi olla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintokoulutuksen tutkinnon osia, jatko- tai täydennyskoulutusta, yrittäjyyskoulutusta tai kotoutumiskoulutusta. Työvoimakoulutuksessa voi suorittaa myös työssä tarvittava kortteja tai lupia, kuten hygieniapassin tai työturvallisuuskortin, mutta vain silloin, jos sen katsotaan olennaisesti edistävän työllistymistä.

    Työvoimakoulutus on osallistujille pääosin ilmaista. Jos kuitenkin koulutukseen liittyy esimerkiksi viranomaismaksuja tai kortin saantiin liittyviä kustannuksia, osallistuja maksaa ne itse.

    Työvoimakoulutuksen aikana osallistujalla on oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä ollessaan. Jos koulutuksesta aiheutuu kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa sitä työttömyysturvan maksajalta, voit hakea harkinnanvaraista kulukorvausta työllisyyspalveluilta.

    Lue lisää työvoimakoulutuksesta ja siihen hakemisesta:
    Työvoimakoulutus (työmarkkinatori.fi)

  • Oppisopimus tarjoaa sinulle mahdollisuuden kouluttautua ammattiin työpaikalla, oppia uutta ja kerryttää työkokemusta. Oppisopimus on koulutussopimus, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimus sopii sekä määräaikaisessa että myöskin vakituisessa työsuhteessa oleville työntekijöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja hankkia uuden tutkinnon tai pätevyyden työn ohessa.

    Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Opiskeluun kuuluu myös oppilaitoksessa suoritettavia teoriaopintoja. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta, ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

    Etsi tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja Työmarkkinatorin avoimista työpaikoista tai lähesty sinua kiinnostavia työnantajia. Kun oppisopimukseen sopiva työpaikka on tiedossa, ota yhteyttä lähimpään oppisopimuskoulutuksen järjestäjään.

    Lue lisää oppisopimuksesta: oppisopimus.fi

  • Jos olet työnhakijana, sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa sitä, että suoritat koulutusta, jonka järjestää ja jonka opiskelijavalinnasta päättää jokin oppilaitos. Kyseessä ei siis ole työllisyyspalvelujen hankkima koulutus, eivätkä ne valitse opiskelijoita koulutukseen kuten työvoimakoulutuksessa.

    Tuettavien opintojen tulee olla päätoimisia. Opiskeluasi voidaan tukea enintään kahden vuoden ajan.

    Voit saada työttömyysturvaa omaehtoisia opintoja varten vain, jos työllisyysasiantuntija arvioi, että sinulla on tarve koulutukselle ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä. Sinun on myös täytettävä opiskelulle annetut kriteerit. Tarvitset päätöksen opintojen tukemisesta ennen opintojen aloittamista, eikä tukea myönnetä jo aloitettuihin opintoihin.

    Tuettavien opintojen tulee olla päätoimisia. Päätoimisia ovat yleensä tutkintoon johtavat opinnot ja yleensä myös muut opinnot, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

    Lue lisää omaehtoisista opinnoista työttömyysetuudella ja niihin liittyvistä kriteereistä:
    Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)

  • Enintään 6 kuukautta kestävä opiskelu työttömyysetuudella voi olla mahdollista sinulle silloin, kun olet yli 25-vuotias työnhakija ja opinnot antavat sinulle ammatillisia valmiuksia ja edistävät työllistymistäsi tai yrittäjyyssuunnitelmiasi. Jos suunnittelet opiskelun aloittamista, ota yhteyttä hyvissä ajoin työllisyysasiantuntijaasi ja keskustele hänen kanssaan mahdollisuuksistasi opintoihin.

    Lyhytkestoisten opintojen aikana sinulla on yhä velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Opinnot eivät ole hyväksyttävä syy kieltäytyä työpaikasta eikä niiden perusteella makseta korotettua työttömyysturvaa.

    Lue lisää: Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)

Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella

Sivutoiminen opiskelu on sellaista opiskelua, joka on laajuudeltaan tai kestoltaan vähäistä. Myös tutkintoon johtavat opinnot voivat joissakin tapauksissa olla sivutoimistoa opiskelua. Sivutoiminen opiskelu voi olla esimerkiksi uuden taidon opettelua, perusopintojen tekemistä avoimessa oppilaitoksessa tai aiemmin keskeytyneen tutkinnon loppuun tekemistä. Keskeisintä sivutoimisuudelle on se, opiskeletko suorittaaksesi tutkintoa ja se, kuinka paljon opiskelet.

Sivutoimisina ei pidetä

  • opintoja, joiden tavoitteena on ammattikorkeakoulututkinnon tai ylemmän amk-tutkinnon suorittaminen,
  • opintoja, joiden tavoitteena on yliopistossa suoritettavan korkeakoulututkinnon suorittaminen,
  • ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisia opintoja, joiden tavoitteena on ammatillisen perustutkinnon tai tutkinnon osan tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen suorittaminen,
  • lukio-opintoja, joiden oppimäärän mukainen laajuus on yhteensä vähintään 150 opintopistettä, Sisäoppilaitoksessa järjestetyt lukio-opinnot katsotaan aina päätoimisiksi,
  • opintoja, joiden tavoitteena on tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen suorittaminen,
  • aikuisten perusopetuksen opintoja, joiden laajuus on vähintään 22 kurssia lukuvuodessa,
  • avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavia opintoja, joiden opintosuunnitelman mukainen kesto on yhdenjaksoisesti tai jaksotettuna yli kolme kuukautta ja laajuus keskimäärin vähintään viisi opintopistettä opiskelukuukautta kohti,
  • opintoja, joiden tavoitteena on yliopistossa suoritettavan jatkotutkinnon suorittaminen ja joiden opintosuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin vähintään viisi opintopistettä opiskelukuukautta kohti,
  • ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisia opintoja, joiden tavoitteena on ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osan suorittaminen ja joiden henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin vähintään 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohti,
  • vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetussa kansanopistossa tai liikunnan koulutuskeskuksessa tapahtuvaa koulutusta, jonka opetusohjelman mukainen laajuus on keskimäärin vähintään viisi opintopistettä opiskelukuukautta kohti tai 25 opetustuntia viikossa ja
  • muita kuin edellisissä kohdissa tarkoitettuja ammatillisia valmiuksia antavia keskimäärin vähintään neljänä päivänä kalenteriviikossa järjestettäviä kokoaikaisia opintoja.

Kotoutujan omaehtoinen opiskelu

Omaehtoinen opiskelu on hyödyksi silloin, jos työllisyyspalvelut ei voi tarjota sinulle opiskelupaikkaa kotoutumiskoulutuksesta tai löydät jonkin muun tarpeisiisi paremmin sopivan koulutuksen. Joskus omaehtoinen opiskelu voi nopeuttaa työllistymistäsi ja kotoutumistasi.

Voit joko itse etsiä tai työllisyyspalvelut voi tarjota sinulle opiskelupaikkaa omaehtoiseen koulutukseen. Huomioithan, että silloin kun työllisyyspalvelut tarjoaa sinulle opiskelupaikan, sinun pitää aloittaa ja suorittaa koulutus, jotta saat työttömyysturvaa.

Omaehtoinen opiskelu voi olla

  • peruskoulun suorittamista,
  • lukioon valmentavaa tai valmistavaa koulutusta,
  • ammattiin valmentavaa tai valmistavaa koulutusta,
  • pätevöitymisopintoja (esimerkiksi lääkärit) tai
  • suomen tai ruotsin kielen opiskelua.

Luku- ja kirjoitustaidottomilla voi olla mahdollisuus suorittaa omalla äidinkielellään tapahtuva lyhytkestoinen perehdytyskoulutus suomalaiseen yhteiskuntaan.

Opiskeluun voi opintojen lisäksi sisältyä työharjoittelua tai vapaaehtoistoimintaa.

Opiskelun pitää tapahtua pääasiassa suomeksi tai ruotsiksi. Kieliopinnoissa opiskelua pitää olla vähintään 20 tuntia viikossa.

Työllisyyspalvelut tekee päätöksen siitä, voitko saada työttömyysturvaa opintojen ajalta. Tukiaika määräytyy opintojen keston mukaan, mutta voit saada työttömyysturvaa enintään 24 kuukautta yhtä koulutusta varten. Peruskoulun suorittamisessa tukiaika voi kuitenkin olla jopa 48 kuukautta.