Hyppää sisältöön

Työnhakijalle

Jos jäät työttömäksi, toimi näin

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua jo aikaisemmin, jos tiedät päivämäärän etukäteen.

Aloita työnhaku tutustumalla alla oleviin ohjeisiin.

  • Näin ilmoittaudut työnhakijaksi

    • Tee ilmoittautuminen Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Tarvitset tunnistautumiseen verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. Sinun tulee olla EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen.
    • Täytä tiedot huolellisesti. Varmista, että työ- ja koulutustietosi sekä yhteystietosi ovat oikein.
    • Kerro tilanteestasi mahdollisimman tarkasti. Kerro esimerkiksi työsuhteen päättymisestä, opinnoista tai yrittäjyydestä. Tarkat tiedot nopeuttavat asiasi käsittelyä.
    • Jos et voi käyttää Työmarkkinatorin Asiointi-palvelua, ilmoittaudu työnhakijaksi täyttämällä paperinen ilmoittautumislomake ja toimittamalla se työllisyyspalveluihin.
  • Työttömänä työnhakijana sinulla on oikeuksia ja velvollisuuksia. Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.

    Lue lisää työttömän työnhakijan oikeuksista ja velvollisuuksista Työmarkkinatorilla.

  • Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, tarkistamme sinun oikeutesi työttömyysturvaan. Työllisyyspalvelut välittää työttömyysetuuden maksajallesi lausunnon, jossa kerrotaan oletko oikeutettu työttömyysturvaan. Maksaja päättää lausunnon perusteella, maksetaanko sinulle työttömyysturvaa ja kuinka paljon se on.

    Joissakin tapauksissa lausunnon tekee työttömyysturvan vastuualue (TTV). TTV tekee lausunnon esimerkiksi, jos sinulla on opintoja kesken, tai töiden päättyminen on johtunut irtisanomisesta (muusta kuin tuotannollisista ja taloudellisista syistä).

    Jos olet oikeutettu työttömyysturvaan, voit saada sitä aikaisintaan siitä päivästä lähtien kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.

    Hae työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassastasi. Katso tarkemmat hakuohjeet maksajasi verkkosivuilta.

  • Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinut kutsutaan alkuhaastatteluun.  Kutsu haastatteluun pyritään lähettämään viiden päivän sisällä työnhaun alkamisesta.

    Haastattelussa keskustelette tilanteestasi ja teette työllistymissuunnitelman. Pohditte yhdessä, millaisia työpaikkoja voisit hakea, onko sinulla tarvetta koulutukseen tai onko alan vaihtaminen sinulle sopiva ratkaisu.

    Alkuhaastatteluun kuuluu myös palvelutarpeesi arviointi. Se on keskeinen osa työllistymisesi tukemista ja palveluihin ohjaamista.

    Alkuhaastattelussa sovitte myös, miten asioitte ja pidätte yhteyttä jatkossa seuraavan 3 kk:n aikana.

  • Työnhakukeskustelun käyt työllisyysasiantuntijan kanssa, kun alkuhaastattelusta tai edellisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta. Keskustelu voidaan järjestää toimipisteessämme, puhelimitse tai videoyhteydellä.

    Työnhakukeskustelussa saat tukea työnhakuusi. Keskustelette, miten työnhakusi on edistynyt ja työllistymissuunnitelmasi toteutunut. Tarkistatte jatkosuunnitelmasi ja palvelutarpeesi, ja saat ohjausta eteenpäin.

    Työnhakukeskustelujen välissä toimit sen mukaan, mitä työllistymissuunnitelmassasi olette sopineet.

  • Hae heti työttömäksi jäätyäsi aktiivisesti töitä. Työttömyyden pitkittyessä uuden työpaikan saaminen voi usein vaikeutua.

    Lue lisää täältä: Apua työnhakuun

  • Työllistymisesi tueksi tarjoamme sinulle erilaisia ilmaisia palveluja. Lisätietoa niistä saat työllisyysasiantuntijaltasi.

    Seuraa myös ilmoittelua tapahtumista. Rekrytointitapahtumissa pääset keskustelemaan työnantajien kanssa ja työpaikka saattaa löytyä nopeastikin.