Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jota TE-toimistot ja työllisyyden kuntakokeiluun kuuluva kunta voivat myöntää asiakkaanaan olevan työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.
Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada 70 prosenttia tukea.
Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkauskustannuksista. Lisäksi 55 vuotta täyttäneiden työllistämiseen voi saada työllistämistukea 70 prosenttia. Tällöin palkkatukea myönnetään ilman tarkoituksenmukaisuusharkintaa.
Palkkatuki kohdentuu palkkakustannuksiin. Työnantaja ei voi kattaa tuella palkan sivukuluja tai lomarahaa.
Palkkatuki perustuu työttömän työnhakijan palvelutarpeisiin. Palkkatukea myönnettäessä arvioidaan, kuinka hyvin palkkatuettu työ parantaa työttömän ammatillista osaamista ja edistää avoimille työmarkkinoille työllistymistä.
Hae palkkatukea kuntakokeilusta, kun palkkatuella rekrytoitava työntekijä on kuntakokeilun asiakas. Muussa tapauksessa sinun tulee hakea palkkatukea TE-toimistosta.
Lue lisää palkkatuella työllistämisestä (tyomarkkinatori.fi)
Palkkatukea työnantajalle työttömän palkkaamiseen (Työ- ja elinkeinoministeriö, tem.fi)
Usein kysyttyjä kysymyksiä palkkatukiuudistuksesta (Työ- ja elinkeinoministeriö, tem.fi)
Muun muassa:
- Kuka voidaan työllistää, kenelle tuki myönnetään, tuen määrä ja kesto (yhteenveto)?
- Ketä palkkatuella voidaan työllistää?
- Mitkä kustannukset ovat tukikelpoisia?
- Palkkatuen kesto?
Palkkatuen uudistus voimaan heinäkuun alusta lähtien (Työ- ja elinkeinoministeriö 23.3.2023)
Palkkatuki uudistuu heinäkuun alussa (Työmarkkinatori 19.5.2023)
UKK
Kuinka löydän sopivan henkilön?
Työllisyyden kuntakokeilussa pidämme huolen, että työntekijäksi valikoituu sellainen henkilö, jolla on edellytyksiä pärjätä tarjoamassanne työtehtävässä.
Kuka maksaa palkan?
Työkokeilun ajalta ei makseta palkkaa. Mikäli henkilö jatkaa palkkatuella kokeilun jälkeen, tuki haetaan kuntakokeilusta tai TE-toimistosta henkilön asiakkuuden perusteella.
Kuka hoitaa vakuutuksen?
Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää vakuutuksen työkokeilun ajalle, joten sinun tarvitsee huolehtia vakuutuksista vasta palkkatukijakson alkaessa.
Kuka hoitaa paperityöt?
Työllisyyden kuntakokeilussa hoidamme rekrytoitavan henkilön osalta paperityöt työkokeilusta palkkaamiseen asti niiltä osin kuin se on mahdollista. Täysin kaikkia paperitöitä kuntakokeilu ei työnantajan puolesta voi kuitenkaan hoitaa.
Kuka perehdyttää?
Työnantaja vastaa perehdytyksestä. Työllisyyden kuntakokeilu neuvoo ja tukee sekä työnhakijaa että työnantajaa sujuvassa työhön siirtymisessä.
Kannattaako tämä?
Suuri osa sekä työnantajista että työnhakijoista mieltää työkokeilun hyväksi työkaluksi molemminpuoliseen tutustumiseen. Palkkatuki helpottaa työnantajaa palkkakustannuksissa.