Hyppää sisältöön

Pohjanmaan TE-toimisto tarjoaa palveluita työnantajille ja yrityksille 31.12.2024 saakka.

Palvelut työnantajille

Keski-Pohjanmaan työllisyyspalvelut palvelee alueemme työnantajia ja yrityksiä vuoden 2025 alusta alkaen. Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!

Etsin työntekijöitä

  • Yritykset ja työnantajat voivat ilmoittaa avoimet työpaikkansa Työmarkkinatorilla. Tee ilmoitus Työmarkkinatorin Yrityksen asioinnissa.

    Voit hakea Asiointi-palvelun kautta työntekijöitä myös Suomen ulkopuolelta. Palvelussa pääset katsomaan myös työnhakijoiden julkaisemia työnhakuprofiileja.

  • Työnvälityspalvelumme auttaa työntekijöitä ja työnantajia löytämään toisensa. Työnhakijat saavat tietoa avoimista työpaikoista, ja autamme heitä löytämään osaamistaan ja tarpeitaan vastaavan työn. Työnantajat käyttävät palvelua löytääkseen sopivia työntekijöitä avoimiin tehtäviinsä. Työnvälitystä tarjoavat työllisyysalueiden lisäksi myös yksityiset rekrytointiyritykset.

    Etsimme ja ehdotamme yrityksellesi työntekijöitä

    Työllisyyspalvelut tarjoaa työnantajille tukea rekrytointiin. Voit antaa tehtäväksemme etsiä sopivia hakijoita avoimeen tehtävään.

    • Julkaise yrityksen työpaikkailmoitus Työmarkkinatorilla.
    • Ota yhteyttä työllisyyspalveluihin, ja anna meille tehtäväksi etsiä sopivia hakijaehdokkaita.
    • Toimitamme sinulle työnhakijaehdokkaiden perustiedot sekä koulutus- ja työhistorian.
    • Voit olla suoraan yhteydessä hakijoihin ja kutsua valitsemasi henkilöt työhaastatteluun. Haastattelun jälkeen voit päättää rekrytoinnista tai jatkaa sopivan ehdokkaan etsimistä.

    Halutessasi voit pyytää meitä ohjaamaan soveltuvia ehdokkaita hakemaan ilmoittamaasi työpaikkaa. Työnhakija on tällöin velvollinen jättämään työhakemuksen.

    Voit myös järjestää rekrytointitilaisuuden kanssamme

    Sisältö tähän, esim. Iisirekry

    Hyödynnä meneillään olevia työvoimakoulutuksia

    • Etsi sopivaa työntekijää työvoimakoulutuksessa osaamistaan kehittämässä olevista työnhakijoita. Selaa koulutuksia, jotka ovat alkaneet. Saat kouluttajilta lisätietoja koulutusohjelman sisällöstä ja tavoitteista, aikatauluista ja työssäoppimisen toteutuksesta
  • Voit pyytää työllisyyspalvelujen asiantuntijan myös yrityskäynnille. Käynnin aikana kartoitamme palvelutarpeitanne:  Keskiössä ovat yrityksen rekrytointi, toiminnan kehittäminen ja henkilöstön kouluttaminen. Käynneillä kartoitetaan myös mahdollisia piilotyöpaikkoja.

    Työnantaja tai yritys voi pyytää työllisyyspalvelujen asiantuntijaa käynnille omaan yritykseensä tai asiantuntijat voivat lähestyä yrityksiä ja työnantajia itse.

  • Työnantajana voit saada harkinnanvaraista työolosuhteiden järjestelytukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää

    • uusia työvälineitä tai kalusteita,
    • muutostöitä työpaikalla, tai
    • apua työssä toiselta työntekijältä.

    Tuki edistää osatyökykyisten henkilöiden mahdollisuuksia sijoittua sopivaan työhön tai säilyttää työpaikkansa avoimilla työmarkkinoilla.

    Lisätietoa työolosuhteiden järjestelytuesta Työmarkkinatorilla

Tukea työntekijän palkkaamiseen

Työnantajille on tarjolla erilaisia tukia työntekijöiden rekrytointia varten. Osa tuista on kohdistettu ensisijaisesti työntekijälle, mutta myös työnantajat voivat hyötyä näistä tukimuodoista esim. pienentyneinä palkkakustannuksina.

  • Palkkatuki

    Palkkatukea voidaan myöntää työnhakijana olevan henkilön työllistymisen tueksi. Palkkatuen osuus on 50 prosenttia työntekijän palkasta, ja alentuneesti työkykyisen kohdalla 70 prosenttia palkasta.

    Palkkatukea voi saada joko viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi. Työnantaja hakee palkkatukea palkattavalle työntekijälle, ja palkkatuki maksetaan suoraan työnantajalle.

    55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki

    55 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän työllistämiseen on mahdollista saada työllistämistukea, joka on 70 prosenttia työntekijän palkkakustannuksista, kuitenkin korkeintaan 1 770 euroa kuukaudessa.

    55 vuotta täyttäneiden työllistämistukea myönnetään 10 kuukauden ajaksi tai enintään työsuhteen keston ajalle. Tuen edellytyksenä on, että tuella palkattava on täyttänyt 55 vuotta ennen tuen myöntämistä ja hän on ollut työtön 24 kuukautta työllistämistuen myöntämistä edeltäneiden 28 kuukauden aikana.

    Palkkatuki 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen palkkaamiseen

    Jos tuella palkattava on täyttänyt 60 vuotta ja ollut työtön 12 kuukautta välittömästi palkkatuen myöntämistä edeltäneiden 14 kuukauden aikana, voidaan hänen palkkaamiseensa myöntää tukea 24 kuukaudeksi kerrallaan.

    Lisätietoa palkkatuesta Työmarkkinatorilla

  • Tarjoamalla työkokeilumahdollisuuden pääset tutustumaan uuteen potentiaaliseen työntekijään. Samalla työkokeilija saa arvokasta kokemusta.

    Koska työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa. Työkokeilu tähtää työsuhteeseen. Mikäli palkkaat henkilön työkokeilujakson jälkeen, pyydä häntä varmistamaan työllisyyspalveluista, voiko hänestä saada palkkatukea.

    Mikäli olet kiinnostunut työkokeilumahdollisuuden tarjoamisesta omassa organisaatiossasi, ilmoita siitä Yrityksen ja työnantajan Asiointi -palvelussa. Voit myös ilmoittaa työkokeilumahdollisuudesta työllisyyspalveluille. Heiltä voit myös kysyä lisätietoja työkokeilusta.

  • Kokkolalaisilla ja Kokkolassa säännöllisesti toimivilla yhdistyksillä on mahdollista hakea työllisyysavustusta Kokkolan kaupungilta. 

    Muissa Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen kunnissa toimivat yhdistykset voivat hakea työllisyysavustusta omasta kunnastaan.

     

Tukea työntekijän osaamisen kehittämiseen

Työvoimakoulutus on hyvä keino kouluttaa sopivia osaajia yhden tai useamman yrityksen tarpeisiin. Työvoimakoulutusta voidaan käyttää sekä uuden henkilöstön rekrytoinnin tukena että jo olemassa olevan henkilöstön osaamisen kehittämisen väylänä.

Työvoimakoulutusta voidaan järjestää yhteistyössä työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa, jolloin työnantaja on mukana koko prosessin ajan. Työnantaja pääsee alusta asti valikoimaan koulutukseen osallistuvia ja mahdollisesti myöhemmin työpaikalle palkattavia henkilöitä.

  • Rekrytoivassa koulutusohjelmassa yhdistyy tietopuolinen opetus oppilaitoksessa ja työssäoppiminen koulutuksessa mukana olevassa yhteistyöyrityksessä. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä sellaisten työnantajien kanssa, joilla on tarve rekrytoida lisää työntekijöitä. Tavoitteena onkin, että osallistujat saavat työnantajan tarvitseman ammattitaidon ja työllistyvät kyseessä olevan työnantajan palvelukseen​ koulutuksen päätyttyä.

    RekryKoulutukset kestävät yleensä 3-9 kuukautta. Koulutuksia toteutetaan useilla eri ammattialoilla, esimerkiksi ohjelmointi-, myynti- ja markkinointi- sekä rakennusaloilla. RekryKoulutukset on suunnattu työnhakijoille, jotka soveltuvat haussa olevan alan työhön ja ovat motivoituneita kouluttautumaan alalle.

    Osassa RekryKoulutuksista tarvitaan aikaisempaa osaamista. Monissa koulutuksissa opiskelijat kuitenkin koulutetaan uudelle alalle perusteista lähtien, eikä aikaisempaa osaamista vaadita. RekryKoulutus voi olla sopiva vaihtoehto myös esimerkiksi vastavalmistuneille tai perhevapaalta palaaville työnhakijoille. Tarkemmat hakukriteerit löydät aina Työllisyyspalvelujen julkaisemasta koulutusilmoituksesta.

  • TäsmäKoulutus on henkilöstösi tarpeisiin muokattua ammatillista koulutusta, joka soveltuu myös määräaikaisiin lomautustilanteisiin.

    TäsmäKoulutus on vaihtoehto nykyisen henkilöstön koulutukseen silloin, kun yrityksessäsi tapahtuvat muutokset edellyttävät yrittäjän ja työntekijöiden osaamisen perusteellista päivittämistä. Kyseessä voivat olla joko teknologiset tai toiminnalliset muutokset. TäsmäKoulutuksen tavoitteena voi olla myös lomautusten tai irtisanomisten estäminen. Tällöin se toteutetaan määräaikaisten lomautusten aikana tai niiden asemesta.

    Koulutuksessa ei suoriteta tutkintoja tai osatutkintoja. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaneet opiskelijat jatkavat nykyisen työnantajansa palveluksessa.

  • MuutosKoulutuksella yrityksesi voi kantaa vastuuta työntekijöiden tulevaisuudesta silloin,

    • kun työt loppuvat ja yrityksesi joutuu tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanomaan henkilöstöään tai
    • kun henkilöstöä lomautetaan toistaiseksi ja paluu aiempaan työhön on epävarmaa.

    MuutosKoulutus auttaa irtisanottuja työntekijöitä löytämään uuden ammatin tai työpaikan. Koulutuksen kesto on tapauskohtaista, mutta vähintään 10 päivää.

    MuutosKoulutuksen voi liittää muihin yritys- ja työvoimapalveluihin kuten yrityksen kehittämispalveluihin, palkkatukeen tai oppisopimukseen. Koulutusohjelma räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan.

    Työllisyyspalvelujen edustaja osallistuu koulutuksen sisällön suunnitteluun ja hankkii kouluttajan. Seuraatte koulutuksen toteutuksen etenemistä ja laatua yhdessä.

Yrityksen muutostilanteet

Yrityksessä voi tulla vastaan tilanteita, joissa työntekijöitä voidaan joutua lomauttamaan tai irtisanomaan. Alta löydät perustietoa yritysten muutostilanteiden hoidosta ja siitä, kuinka työllisyyspalvelut voivat tukea sekä työnantajaa että työntekijää näissä tilanteissa.

  • Muutosturva työnantajan näkökulmasta

    Muutosturva auttaa sekä työnantajaa että irtisanottavaa työntekijää tilanteessa, jossa työnantajan on lomautettava tai irtisanottava työntekijöitä tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

    Muutosturva on toimintamalli, jonka tavoitteena on sekä työnantajan että työntekijän mahdollisimman sujuva siirtyminen muutostilanteesta eteenpäin, ja työntekijän osalta ehkäistä työttömyyttä tai sen pitkittymistä.

    Muutosturvaa toteutetaan yhdessä työnantajan, työntekijän ja työvoimaviranomaisen kanssa. Muutostilanteessa sekä työnantaja että työntekijä saavat muutosturvasta tietoa, ohjausta, tukea ja apua.

    Muutosturvan toimintamalliin sisältyy

    • tehostunutta tiedottamista,
    • työllistymistä edistävän toimintasuunnitelman laatiminen yhdessä henkilöstön kanssa,
    • työllistymissuunnitelman laatiminen irtisanotulle TE-palveluissa,
    • irtisanotun palkallinen vapaa, jotta hän voi etsiä uutta työtä,
    • koulutusten järjestäminen tai muiden tahojen järjestämien opintojen kustannuksiin osallistuminen niin, että irtisanottu voi kouluttautua
    • irtisanomisaikana tai työttömyyden alkuvaiheessa sekä
    • työterveyshuollon tarjoaminen irtisanotulle kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä alkaen.

    Työllisyyspalvelujen muutosturva-asiantuntijat  vastaavat palveluista muutosturvatilanteissa. Muutosturvaan sisältyy velvollisuuksia, jotka koskevat sinua työnantajana. Velvollisuudet riippuvat alaistesi lukumäärästä sekä siitä, montako henkilöä olet irtisanomassa.

    Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille

    Laajennettu muutosturva on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille työntekijöille. Palvelun tarkoituksena on edistää näiden työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä parantaa heidän työmarkkina-asemaansa.

    Työnantajalla on työsopimuslain mukainen velvollisuus tiedottaa työntekijälle tämän oikeudesta 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan. Velvollisuus koskettaa kaikkia työnantajia. Työnantajan muut velvollisuudet muutostilanteessa pysyvät ennallaan.

    Työntekijä on oikeutettu 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan, jos

    • Hän on täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä.
    • Hänen työsopimuksensa on irtisanottu tuotannollis-taloudellisista syistä 1.1.2023 tai sen jälkeen.
    • Hän on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta (enintään 30 päivän keskeytyksin).
    • Hän on ilmoittautunut työnhakijaksi 60 päivän sisällä irtisanomisesta.

    Laajennettuun muutosturvaan kuuluu

    • Muutosturvaraha, joka vastaa arviolta työntekijän yhden kuukauden palkkaa. Muutosturvarahan maksaa työttömyyskassa tai Kela.
    • Muutosturvakoulutus, joka on vapaaehtoinen ja josta sovitaan yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa.
    • Palkallinen työllistymisvapaa työn etsimistä varten (5–25 päivää)

     

Muita yrityspalveluja tarjoavia toimijoita alueella

Yrityspalvelujen yhteystiedot tekstinä tai yhteystietokortteina