Hyppää sisältöön

Aloittelevalle yrittäjälle

Yrittäjyys on yksi tapa työllistää sekä itsensä että mahdollisesti myös muita. Kun harkitset yrittäjyyttä, voit osallistua muun muassa yrittäjäkoulutukseen, yrittäjävalmennukseen tai työvoimakoulutukseen. Aloittavana yrittäjänä voit saada starttirahaa tai sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan.

Maksutonta neuvontaa yrityksen perustamista suunnitteleville alueellamme tarjoavat:

Alkavan yrityksen palvelut

TE-palvelut tarjoaa erilaisia palveluja ja tukea yrittäjyyttä harkitsevalle ja aloittavalle yrittäjälle.

  • Jos olet työtön ja aloitat yli kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan, ilmoita siitä TE-palveluihin. Asiantuntijasi selvittää työttömyyden ja yritystoiminnan alkamisajankohdat.

    Yritystoimintasi pää- tai sivutoimisuus arvioidaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Voit saada työttömyysturvaa näiden neljän kuukauden ajan, jos sen saamisen edellytykset täyttyvät. Sinun tulee esimerkiksi hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä ja pitää työnhakusi voimassa. Yritystoiminta ei ole pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai työllistymistä edistävästä palvelusta. Kieltäytymisestä voi seurata korvaukseton määräaika tai työssäolovelvoitteen asettaminen. Näiden neljän kuukauden aikana saamasi tulot voivat vaikuttaa työttömyysturvan määrään. Sinun tulee ilmoittaa yritystoiminnasta saamasi tulot työttömyysturvan maksajalle. Sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan.

    Jos yritystoiminnan arvioidaan neljän kuukauden jälkeen olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysturvaan päättyy. Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan. Ratkaisu koskee vain ensimmäisen neljän kuukauden jälkeistä aikaa, eikä sillä ole takautuvaa vaikutusta.

    Arvioinnissa hyödynnetään tietoa yritystoimintasi tai oman työsi todellisesta työmäärästä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatava tuloa tai voittoa neljän ensimmäisen kuukauden ajalta. Jos muuta näyttöä työmäärästä ei ole saatavilla, perusteena voidaan käyttää omaa selvitystäsi työmäärästä.

    Neljän kuukauden kokeilujakso ei ole mahdollinen,

    • jos olet työttömänä, mutta sinulla on jo yritys, jonka toiminnan laajentaisit päätoimiseksi tai jonka yritysmuotoa vaihtaisit tai
    • menisit osakkaaksi jo toimivaan yritykseen.

    Neljän kuukauden määräaika voi alkaa alusta, jos kyseessä on alkava yritystoiminta tai omassa työssä työllistyminen, kun olet täyttänyt työttömyyspäivärahan edellytyksenä olevan työssäoloehdon ja työttömyyspäivärahan enimmäisaika alkaa alusta.

    TE-palveluiden työttömyysturvaneuvonta neuvoo sinua, miten tilanteesi vaikuttaa työttömyysturvan saamiseen.

  • Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä. Starttiraha kannustaa jatkamaan yrittäjänä.

    Starttirahan voi saada enintään 12 kuukauden ajalle ja tukea haetaan kuuden kuukauden jaksoissa. Tuki on peruspäivärahan suuruinen ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.

  • Kun harkitset yrittäjyyttä uravaihtoehtona, aiot yrittäjäksi tai olet perustanut yrityksen, voit osallistua yrittäjäkoulutukseen, uravalmennukseen tai työvoimakoulutukseen.

    Yrittäjäkoulutukset tarjoavat sinulle tietoa yrittämisen arjesta ja auttavat liiketoiminnan suunnittelussa.

    Uravalmennus tarjoaa mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen palkkatyön vaihtoehtona.

    Yrityksen perustamiskoulutuksessa voit syventää tietojasi esimerkiksi markkinoinnista ja yrittämisen riskeistä. Voit myös perehtyä laajemmin yrityksen perustamiseen liittyviin toimenpiteisiin sekä kehittää yritysideaasi ja liiketoimintasuunnitelmaasi.

    Lyhytkestoisena työvoimakoulutuksena järjestettävässä yrittäjäkoulutuksessa voit kehittää yritysideaasi ja saat tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Voit myös suorittaa erilaisia yrittäjäkoulutuksia ja yrittäjyyskursseja omaehtoisina opintoina. Lisäksi työvoimakoulutuksena järjestetään koulutusta, joka tähtää yrittäjän ammattitutkinnon tai sen osan suorittamiseen.

    Voit käynnistää yritystoiminnan samalla, kun osallistut yrittäjäkoulutukseen.

  • Voit aloittaa yritystoiminnan myös palkkatyösi ohella. Tällöin on kyse sivutoimisesta yrittäjyydestä. Saat tulosi pääosin palkkatyöstäsi, joten voit kokeilla yrittäjänä toimimista turvallisemmin. Sivutoimisena yrittäjänä voit saada lisätuloja tai uutta sisältöä elämääsi.

    Sivutoimisena yrittäjänä sinun on hyvä huomioida pienimuotoisenkin yritystoiminnan mahdolliset vaikutukset verotukseen ja työttömyysturvaan. Sivutoimisesta yritystoiminnasta saamiesi lisätulojen vaikutus tulojesi verotukseen on hyvä tarkistaa yhdessä Verohallinnon kanssa.

    Jos palkkatyösi päättyy sivutoimisen yrittäjyytesi aikana, sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan. Tällöin saamasi työttömyysturvan määrä sovitetaan yrittäjyydestä saamiesi tulojen mukaan.