Hyppää sisältöön
Soite, Centria, KPedu ja Kokkolan kaupunki kannustavat työntekijöitään kiinnittämään huomiota työmatkan turvallisuuteen.

Kokkolan suuret työnantajat ja Liikenneturva muistuttavat työmatkaturvallisuudesta

Kokkolan kaupunki, Hyvinvointialue Soite, Centria-ammattikorkeakoulu ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KPEDU käynnistävät yhdessä Liikenneturvan kanssa kampanjan työmatkaturvallisuuden parantamiseksi.  Nämä kokkolalaisorganisaatiot, jotka työllistävät yhteensä noin 8000 henkilöä, kannustavat henkilöstöään huolehtimaan omasta turvallisuudestaan päivittäisillä työmatkoilla.

Kokkolan kaupungin työsuojelupäällikkö Tapio Hakala painottaa työpaikkojen turvallisuuskulttuurin merkitystä. ”Työpaikoilla turvallisuus otetaan jo vakavasti, ja esimerkiksi erilaisista haitta- ja vaaratapahtumista sekä läheltä piti -tilanteista ilmoittaminen on yleistynyt. Työntekijät osallistuvat aktiivisesti myös työriskien arviointiin ja kehittävät työtään turvallisempaan suuntaan. Nyt haluamme kiinnittää huomiota myös työmatkojen turvallisuuteen.”

Yksinkertaiset keinot lisäävät turvallisuutta – heijastimet ja valot kuntoon

”Syksyn sateet ja pimenevät päivät lisäävät työmatkan riskejä”, muistuttaa Centrian henkilöstöjohtaja Jouko Mäki-Korvela. ”Nyt on oikea aika varmistaa, että polkupyörän valot ovat kunnossa, ja käytössä on heijastin tai heijastinliivi – pyöräilijällä myös kypärä ja mielellään nastarenkaat. Näillä yksinkertaisilla tavoilla voi merkittävästi parantaa työmatkan turvallisuutta.”

Myös autoilijan on aika tarkistaa auton puhaltimen ja lämmityslaitteen toiminta, sekä varmistaa että autosta löytyy skraba ja lumiharja. Talvirenkaiden kunto kannattaa tarkistaa viimeistään renkaanvaihdon yhteydessä, ja matkavauhti sovittaa olosuhteisiin niin kaupunki- kuin maantieajossakin.

Tapaturmat kuormittavat niin ihmisiä kuin talouttakin

”Työmatkatapaturmat ovat valitettavan yleisiä ja ne aiheuttavat usein pitkiäkin poissaoloja. Poissaolot kuormittavat koko työyhteisöä ja töiden uudelleenjärjestelyt aiheuttavat merkittäviä kustannuksia”, toteaa työhyvinvointipäällikkö Jukka Aro Soitesta. ”Tilastokeskuksen mukaan yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin noin 370 € euroa, joten tapaturmien ehkäisy on kaikkien etu. Ennakoinnilla, keskittymisellä ja kunnossa olevilla välineillä voidaan ehkäistä työmatkatapaturmia. Taloudellisten menetysten lisäksi tapaturmiin liittyy usein myös inhimillistä kärsimystä, jolle on turha edes miettiä hintalappua.”

Jokainen ansaitsee turvallisen matkan töihin ja takaisin kotiin

”Näin loppuvuodesta kannattaa katsoa ja analysoida nykytilannetta: missä olemme onnistuneet ja mitä meidän tulee parantaa. Kun isot työpaikat lyövät hynttyyt yhteen, yhdellä suunnittelulla saadaan työmatkaliikenteen sisältöjä levitettyä monelle työpaikalle”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Niklas Gullfors sanoo.

Kokkolassa suurten työnantajien yhteiskampanja turvallisempien työmatkojen puolesta kestää koko talvikauden. Työsuojeluväki kannustaa myös muita työyhteisöjä mukaan turvallisuustyöhön. ”Jokainen ansaitsee turvallisen matkan töihin ja takaisin kotiin. Omasta ja muiden tiellä liikkuvien turvallisuudesta huolehtiminen kannattaa ottaa vakavasti”, kannustaa KPEDUn turvallisuus- ja työsuojelupäällikkö Tiina Karisaari.

Lue lisää työmatkaturvallisuudesta!