Rakennusrestauroinnin työllisyyspilotti käynnistyi 7.3.2022. Idea pilotista syntyi, kun Kokkolan kaupunki ja K.H. Renlundin museo alkoivat arvioida alueen arvokiinteistöjen tilannetta. Todettiin, ettei osaavia tekijöitä löydy helposti.
Työllisyyspilotin ensimmäiseen ryhmään on palkattu työttömistä työnhakijoista viisi rakennus- ja pinnankäsittelyalan ammattilaista. Työllisyyspilotin aikana osallistujat kunnostavat kaupungin arvorakennuksia ja saavat koulutusta rakennusrestauroinnissa.
Yksi tavoite on myös oppia ryhmässä toinen toisilta uusia, omaa osaamista täydentäviä taitoja. Kaiken kaikkiaan työllisyyspilotin tavoitteena on antaa työttömille työnhakijoille arvokasta työkokemusta sekä auttaa heitä etenemään kohti avoimia työmarkkinoita.
Perehdyttäminen rakennusrestauroinnin tekniikoista tapahtuu pääasiassa työtehtävien yhteydessä. Osallistujien koulutuksesta vastaavat kulttuuriympäristöamanuenssi Jouni Mustonen K.H. Renlundin museolta sekä koulutussuunnittelija Asko Muilu Kokkolan seudun opistolta.
– Toivomme osallistujilta tulevien kohteiden kunnioitusta ja sekä panostamista työn laatuun. Hosuminen ei sovi, annetaan aikaa tekemiselle, jotta taataan laadukas työnjälki, Muilu painottaa.
Ensimmäisenä kohteena Taidetalo Renlund
Työllisyyspilotin ensimmäisenä kohteena on Taidetalo Renlund, joka on Kokkolan seudun opiston hallinnoima, kahden rakennuksen kokonaisuus. Jugend -tyylinen koulu on hyvin säilynyt harvinainen julkinen rakennus. Entisen koulurakennuksen tiloissa järjestetään monenlaista harrastustoimintaa eri tahojen toimesta.
Työllisyyspilotin osallistujat restauroivat muutamia opiston käyttämiä luokkatiloja. Tarkoituksena on saada luokkatilat alkuperäiseen kuntoon, mutta opiston tuleviin toimintatarpeisiin sopiviksi. Työt on aloitettu ikkunapuitteiden huoltokorjauksella ja maalaamisella.
Mahdollisiksi tuleviksi kohteiksi on suunniteltu Roosin korttelissa suolamakasiinia, jossa tarkoituksena on kunnostaa ikkunoita, sekä Museokorttelin rakennuksia, joissa tehdään erilaisia sisä- ja ulkotöitä. Lisäksi on kartoitettu, että sisä- ja ulkokorjauksia voitaisiin toteuttaa myös muun muassa Lohtajan kotiseutumuseolla, Öjan kalastajamuseolla, Varvin sepäntuvalla, Tankarin rakennuksissa sekä Ohtakarin kalastusmuseolla.
Vuoden 2022 aikana toteutettava työllisyyspilotti on osa kaupungin harkinnanvaraista työllistämistä ja sitä koordinoi kaupungin työllisyyspalvelut. Työllisyyspilotti toteutetaan yhteistyössä työllisyyspalveluiden, museopalveluiden, kaupunkitoimitilojen ja Kokkolan seudun opiston kanssa.
Vuoden aikana on tarkoitus toteuttaa kaksi pilottiryhmää, joihin kumpaankin palkataan 4 – 6 työtöntä työnhakijaa työllisyyden kuntakokeilun ja TE-toimiston asiakkaista. Toisen ryhmän on tarkoitus aloittaa loppukesästä.
Tiedote 3.2.2022: Rakennusrestauroinnin työllisyyspilotissa kunnostetaan arvorakennuksia