Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilussa on aloittanut työnetsijänä markkinoinnin kandidaatti ja MBA (International Business Management) Matthew Mendy ja työelämäohjaajana sosionomi (AMK) Johanna Hautala. Heidän tehtävänään on luoda yhteyksiä työttömien työnhakijoiden ja yritysten välille sekä toimia työnhakijoiden rinnallakulkijana työelämään siirtymisen eri vaiheissa.
Luomalla henkilökohtaisesti yhteyksiä yrityksien ja työnhakijoiden välille työllisyyden kuntakokeilussa haetaan työttömille työnhakijoille työmahdollisuuksia, mutta myös edistetään alueen yritysten kasvua. Tällä tavalla palvelut myös tuodaan lähelle kuntalaisia ja alueen yrityksiä, mikä on yksi tärkeä tavoite.
Työnetsijä ja työelämäohjaaja ovat käytännön tasolla konkreettisia työn ja tekijän yhdistäjiä sekä tarpeellinen lisä jo olemassa olevaan palveluvalikoimaan muun muassa työhönvalmentajien rinnalle.
”Työvoimapula on niin käsin kosketeltava, että jokainen kohtaaminen, jossa yritys saa sopivan työntekijän ja työntekijä työpaikan, on lottovoitto meille kaikille. Aivan liian usein työnantaja ja työntekijä ovat tietämättömiä toisistaan ja tämä vain syventää haastetta”, kertoo työllisyyden kuntakokeilua johtava työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki.
Työelämäohjaaja Johanna Hautalan asiakkaina ovat kuntakokeilun asiakkaat Kaustisen seudulla (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli). Työnetsijä Matthew Mendy puolestaan toimii Kokkolan alueella ja keskittyy erityisesti kuntakokeilun maahanmuuttajataustaisiin asiakkaisiin. Heitä kuntakokeilun asiakkaista on noin 350 henkilöä.
Hautala ja Mendy kartoittavat omien alueidensa yritysten tarpeita käytännössä soittamalla ja vierailemalla eri yrityksissä, sekä selvittämällä, millaisia mahdollisia haasteita yrityksissä on työntekijän palkkaamiseen. He myös välittävät yrityskentältä tulleita viestejä kuntakokeilun verkostolle ja yhteistyötahoille. Työntekijöiden palkkaamisen haasteita pyritään ratkaisemaan yhteistyössä alueella tarjolla olevien palveluiden avulla.
”Monessa yrityksessä on iso huoli, miten työvoima riittää tulevaisuudessa, sillä jo nyt on haasteita rekrytoida uusia työntekijöitä. Tätä haastetta kukaan ei yksin ratkaise, vaan tarvitaan laajempaa yhteistyötä eri tahojen kanssa”, painottaa työelämäohjaaja Johanna Hautala.
Yritysten kontaktoinnissa työnetsijä ja työelämäohjaaja tekevät tiivistä yhteistyötä KOSEKin ja Kaustisen seutukunnan yrityspalvelun kanssa.
Työnhakijan rinnalla yhdessä moniammatillisen verkoston kanssa
Työnetsijä ja työelämäohjaaja ovat kuntakokeilun asiakkaiden rinnallakulkijoita. He suunnittelevat asiakkaiden jatkopolutuksia suoraan työhön, eri palveluihin tai koulutukseen hyödyntäen kuntakokeilun palveluvalikoimaa, muun muassa työkokeiluja, palkkatukea ja oppisopimusta.
Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden kohdalla tähän työhön yhdistetään myös kielen opettelua joko itsenäisesti, ryhmissä tai räätälöidysti osana työtehtävää. Kielenopiskelussa keskitytään kielen käyttöön viranomaisasioinnissa, arkikielessä, työelämäsanaston osalta sekä oppimisessa digitaalisten ja sähköisten palveluiden käyttöön.
Työnetsijä ja työelämäohjaaja toimivat tiiviissä yhteistyössä työnantajasektorin ja laajan moniammatillisen verkoston kanssa. Asiakkaiden työelämäpolkujen suunnittelussa hyödynnetään muun muassa kuntakokeilun, yrityspalveluiden, sosiaalipalveluiden ja koulutusorganisaatioiden asiantuntijuutta. Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden ollessa kyseessä yhteistyöverkostossa apuna toimivat myös Talent Coastline Employment (TCE) -hanke, Welcome Office sekä kuntakokeilun kotouttamisasiantuntija.
Työnetsijän ja työelämäohjaajan toimintamallit pilotoidaan opetus- ja kulttuuriministeriön jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen erityisavustuksen turvin, jota on myönnetty työllisyyden kuntakokeilun tavoitteiden tukemiseksi.
Työnetsijän (Kokkola) ja työelämäohjaajan (Kaustisen seutu) tavoittaa:
Työnetsijä Matthew Mendy, puh 050 478 5271, matthew.mendy(at)kokkola.fi
Työelämäohjaaja Johanna Hautala, puh. 040 556 6603, johanna.hautala(at)kaustisenseutukunta.fi