Hyppää sisältöön

Teollisuusalueiden parhaat käytännöt -raportti julkaistaan Kokkola Material Weekilla 11.11.2024

Teollisuusalueiden parhaat käytännöt -raportti julkaistaan maanantaina 11.11.2024 Kokkola Material Weekin PreKMW -tilaisuudessa. Raportti perustuu Kokkolan kaupungin vetämään EAKR-rahoitteiseen Akkukemian temaattiseen vetovastuuhankkeeseen, jossa on käsitelty teollisuusalueiden kehittämistä ja palvelukonsepteja akkukemian arvoketjussa.

Akkukemian vetovastuuhankkeen keskeisenä tavoitteena on teollisuusalueiden kehittäminen ja niiden kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen vihreän siirtymän ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden. Tavoitteena on kasvattaa osaamista ja jalkauttaa parhaita käytäntöjä, sekä tarjota myös mahdollisuus yhteisten laatukriteerien luomiselle. Työpajasarjassa koottiin yhteen palvelukonseptien kehittämisen parhaat käytännöt, jotka tekevät teollisuusalueista sijoittumispaikkaa hakeville mielenkiintoisia.

Työpajasarjan neljässä työpajassa tarkasteltiin parhaita käytäntöjä teemoittain: infra ja väylät, palvelut ja turvallisuus sekä sähkö ja energia. Työpajoihin osallistui Invest in -toimijoita eri puolilta Suomea, Torniosta Kotkaan ja Porista Joensuuhun.

Yhteistyö lisää kilpailukykyä

”Vaikka alueet kilpailevatkin investoinneista, on ollut mahtava huomata aktiivisuus ja halu edistää asioita valtakunnallisesti yhdessä ja kehittää omaakin tekemistä yhteistyön avulla”, kiittelee työpajojen antia Akkukemian vetovastuuhankkeen projektipäällikkö Hannu-Pekka Pukema.

Kuntarajat ylittävä alueellinen yhteistyö sekä alueellisten vahvuuksien, painopisteiden ja kehittämistarpeiden kartoittaminen ovat tärkeitä askeleita yritysten ja investointien houkuttelemiseksi Suomeen. On tärkeää luoda yhteistä strategiaa sekä ymmärrystä lisääviä mallinnuksia ja systeemikuvauksia siitä, miten asiat toimivat niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin.

Investointien houkuttelu ja toteutuminen edellyttävät ennakoivia maankäytön ratkaisuja, sujuvia kaavoitusprosesseja, teollisuusinvestointeihin sopivien tonttien ja sujuvien luvitusprosessien kehittämistä. Nämä tekijät ovat tärkeitä myös toimivan teollisen infrastruktuurin rakentumisen kannalta.

Teollisuusalueiden sijainti eli hyvä logistinen saavutettavuus eri kuljetusmuotojen ja työvoiman näkökulmasta ovat myös keskeisiä kilpailutekijöitä. On huolehdittava, että kaikki toimitusketjun osat toimivat saumattomasti ja väylät ja kuljetusinfrastruktuuri ovat kunnossa.

Suomen teollisen toimintaympäristön etuja ovat mm. sähkön ja energian vastuullinen tuotanto, energiaosaaminen, vähähiilisen energian hyvä saatavuus ja sen kilpailukykyinen hinta. Teollisuusalueilla on tärkeää pyrkiä sekä kiertotalouden ratkaisuihin että synergioihin ja yritysten muodostamien teollisten symbioosien rakentamiseen ja hyödyntämiseen.

Teollisuusalueen toimijoiden palvelukokonaisuudet lisäävät alueen kilpailukykyä. Ne tukevat ja vahvistavat yrityksien ydintoimintoja, turvallisuutta, toiminnan tehokkuutta ja sujuvuutta sekä infrastruktuurin ylläpitoa. Teollisuusalueen vahvan yhteisen turvallisuuskulttuurin rakentamisen peruspilareiksi tunnistettiin johdon sitoutuminen, yhteiset riskienhallinnan ja turvallisuuden käytännöt sekä niiden seuranta ja jatkuva koulutus.

Lue Teollisuuden parhaat käytännöt -raportti verkkoversiona