Kokkolan varhaiskasvatuspalvelut on tehnyt sisäisen selvityksen viimeviikkoisesta lapsen karkaamisesta Kotimetsän päiväkodin pihalta. Varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso korostaa, että perusteellisen selvityksen tavoitteena on kehittää turvallisuutta ja toimintatapoja kaikissa varhaiskasvatusyksiköissä ja varmistaa, ettei vastaavaa tapahtuisi toistamiseen.
Viime keskiviikkoiltapäivän ulkoiluhetken aikana Kotimetsän päiväkodin pihasta pääsi poistumaan kaksivuotias lapsi. Sääolosuhteiden vuoksi päiväkodin pihalla oli poikkeuksellisen paljon lunta. Lapsi kiipesi keinupaikan turva-aidan yli ja pääsi pihan viereisen työmaa-alueen kautta poistumaan aidatun piha-alueen avoimesta portista kadulle. Lapsi eteni edelleen samalla kadulla sijaitsevan Tervanpolttajan päiväkodin edustalle, josta hänet löydettiin. Kotimetsän päiväkodin valvontakameratallenteen ja Päikyn sähköisen seurannan mukaan Kotimetsän pihasta poistumisen ja lapsen löytymisen välinen aika on noin viisi minuuttia.
Pihalta poistunut lapsi on kulkenut viereisen Tervanpolttajan päiväkodin suuntaan, josta ulkopuolinen henkilö on löytänyt hänet ja vienyt Tervanpolttajan päiväkotiin. Kotimetsän päiväkodissa lapsen katoaminen havaittiin vasta lasten ja henkilöstön siirryttyä sisälle, vaikka ensitieto läheltä löytyneestä lapsesta saatiin lapsen löytäneeltä henkilöltä hetkeä aiemmin. Tervanpolttajan päiväkodin henkilöstö aloitti tilanteen selvittämisen poliisin ja lastensuojeluviranomaisten kanssa normaalikäytännön mukaisesti. Omaan hoitopaikkaansa Kotimetsän päiväkotiin lapsi pääsi palaamaan noin puolta tuntia myöhemmin.
Kotimetsän vuoropäiväkodissa tilanne syntyi ajankohtana, jolloin useita lapsia haettiin samanaikaisesti kotiin, ja osa lapsista siirtyi sisätiloihin ruokailemaan. Töissä oli normaalia henkilöstömitoitusta enemmän henkilökuntaa. Heistä osa siirtyi lasten kanssa sisätiloihin, ja osa jäi keräämään ulkoleikkivälineitä varastoon lasten kanssa.
Varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso toteaa, että valitettavasta tapauksesta otetaan opiksi. ”Varhaiskasvatuspalveluissa on reagoitu tilanteeseen välittömästi. Yksiköiden johtajat ovat kokoontuneet tapauksen vuoksi. Tarkistamme, päivitämme ja yhdenmukaistamme valvontasuunnitelman ja yksikkökohtaiset käytännöt vastaavantyyppisten tilanteiden varalle. Lasten turvallisuus, tiedonkulun nopeus sekä yhtenäiset toimintatavat tukevat henkilökunnan työtä kriisitilanteissa. Tämä tapaus on korostanut päiväkotien turvallisuusympäristön ja toimintatapojen merkitystä. Olemme kiitollisia siitä, että lapsen löytänyt henkilö toimi vastuullisesti ja ripeästi, ja tilanne saatiin selvitettyä noin puolessa tunnissa. Tärkeää on, että vastaavia tilanteita ei synny uudelleen.”
Julkisessa keskustelussa esille on noussut myös varhaiskasvatuksen henkilöstön kännykän käyttö työpäivän aikana. ”Kokkolan varhaiskasvatusyksiköissä on käytössä sähköinen Päikky-sovellus, jota käytetään muun muassa lasten päivittäisten läsnäoloaikojen kirjaamiseen. Henkilöstö käyttää työvälineenä älypuhelinta ja mobiilisovellusta, johon lasten läsnäolo kirjautuu joko huoltajan käyttämällä tägillä tai manuaalisesti. Myös Opetushallituksen suosituksen mukaisesti ulkoilua valvovalla henkilökunnalla on hyvä olla puhelin mukana. Puhelinta käytetään ainoastaan työtehtävien hoitamiseen”, kertoo Kytölaakso.