Leo ”Lella” Torppa (1932-2012) valokuvasi lämpimällä ja herkällä otteella Kokkolaa ja kokkolalaisten elämää. Häntä kiinnostivat etenkin kaupunkilaisten arki ja tavallinen elämä, ja sen pienet merkitykselliset hetket. Torppa tallensi valokuviinsa myös muuttuvia kaupunkinäkymiä useiden vuosikymmenten ajalta. Elämää Kokkolassa -näyttelyn valokuvat tuovat eteen mennyttä aikaa – kuvissa näkee vilauksen kadonneesta Kokkolasta sekä kadonneesta elämäntavasta ja arjen.
Leo Torpan valokuvista koottu Elämää Kokkolassa -näyttely avautuu K.H.Renlundin museon Roosin talossa 21.9.2024. Torpan valokuviin on nyt mahdollista ensimmäistä kertaa tutustua laajassa museonäyttelyssä. Vuonna 2023 Leo Torpan perikunta lahjoitti kaupungille mittavan kuvakokoelman, joka pitää sisällään kymmeniätuhansia valokuvien negatiiveja, dioja ja vedoksia.
– Olemme museolla innostuneita tästä ainutlaatuisesta kuva-aineistosta. Tämä nyt avautuva näyttely on ensimmäinen syväsukellus Torpan valokuvien tutkimustyöhön, ja meillä on tuleviksi vuosiksi vielä paljon läpikäytävää materiaalia, kertovat näyttelyn kuratoineet K.H.Renlundin museon kokoelma-amanuenssi Nina Axelqvist sekä tietopalveluamanuenssi Anna Puikko.
Näyttelyssä on esillä paitsi Leo Torpan itse vedostamia kuvia, myös hänen negatiiveistaan ja dioistaan tehtyjä uudelleenvedostuksia. Nykyaikaiset vedostusmenetelmät tekevät mahdolliseksi katsella kuvia eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin. Elämää Kokkolassa -näyttelyyn on tuotu perinteiseen tapaan vedostettujen valokuvien rinnalle suuria kuvatulosteita mm. akryylipohjustettuna ja alumiinille vedostettuna sekä myös heijastettuja digitaalisia kuvasarjoja.
Valokuvaajana Leo Torppa oli itseoppinut. Ensimmäiset valokuvansa hän otti keväällä 1953. Tuolloin 21-vuotias Torppa oli hoidettavana keuhkosairauden takia. Aluksi valokuvaaminen oli Torpalle vain mielekäs tapa torjua pitkästymistä, mutta vähitellen hän alkoi määrätietoisemmin valokuvata ympärillään näkemäänsä. Rakkaana harrastuksena alkaneesta valokuvauksesta muodostui 1960-luvun puolivälissä ammatti. Leo Torppa kehitti valokuvaustaitojaan freelancer-valokuvaajana kuvaten mm. paikallisissa urheilutapahtumissa ja muissa tilaisuuksissa. Laajempaa näkyvyyttä ja nimeä hän sai valokuvillaan, jotka dokumentoivat hänen kotinsa lähelle rakentuvaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalaa. Monet kokkolalaiset muistavat hänet erityisesti vanhaa, kadonnutta ja purettua Kokkolaa esittävistä valokuvistaan. Torppa piti elinaikanaan useita valokuvanäyttelyitä, joiden kautta hänet opittiin tuntemaan kotikaupunkinsa kuvaajana.
-Oma kotikaupunki oli Lellalle rakas. Hänelle oli tärkeää ottaa kuvia tavallisista ihmisistä ja tavallisista tilanteista, sekä omien kuviensa kautta myös tallentaa vanhoja ja purku-uhan alla olevia rakennuksia ja puolustaa niiden olemassaoloa, muistelevat edesmenneen Leo torpan puoliso Maija-Liisa Torppa ja tytär Satu-Sinikka Vuolteenaho.
Valokuvaamisen lisäksi Leo Torpan intohimona oli kameroiden keräily. Elämänsä aikana Torppa keräsi mittavan kokoelman erilaisia ja eriaikaisia kameroita. Kokoelmansa ensimmäisen kameran, ATOM –merkkisen kasettifilmikameran Leo Torppa hankki huutokaupasta 1970-luvun alussa. Keräilyharrastus ei rajoittunut pelkästään kameroihin ja valokuvaustarvikkeisiin, vaan Torppa oli laajasti kiinnostunut myös eri aikojen visuaalisista aineistoista. Kokkolan kaupunki hankki Leo Torpan kamerakokoelmaa kahdessa erässä vuosina 1990 ja 2009. Ne toimivat täydentävänä materiaalina laajalle valokuvakokoelmalle.
Elämää Kokkolassa -näyttelyn kautta avautuu kuva Leo Torpasta oman aikansa tallentajana, joko onnistui vangitsemaan ohikiitäviä hetkiä tavalla, joka sykähdyttää vuosikymmenestä toiseen. Valokuvat toimivat paitsi aikalaistodisteena jo menneestä ajasta, myös visuaalisesti
kiinnostavina teoksina.
Elämää Kokkolassa– Leo ”Lella” Torppa (1932-2012)
21.9.2024 – 5.1.2025
Roosin talo, alakerta, Pitkänsillankatu 39
Elämää Kokkolassa -näyttelyn yhteydessä:
- Leo Torppa perheenjäsenten silmin -opastettu kierros to 26.9. klo 18
- Kuraattoriopastus to 28.11. klo 18.00. Näyttelyn kuraattorien Nina Axelqvistin ja Anna Puikon pitämä opastettu kierros.
- Museon on mukana Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa. Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Museolle saapuvat 8.luokat pääsevät tutustumaan Torpan näyttelyyn.
- Koulut ja oppilaitokset voivat varata oppilailleen toiminnallisen kierroksen näyttelyyn
Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.
Lisätietoja:
- Elina Suutari, näyttelyamanuenssi, p. 044 780 9478, suutari@kokkola.fi
Näyttelyn kuraattorit
- Kokoelma-amanuenssi Nina Axelqvist nina.axelqvist@kokkola.fi 0447809760
- Tietopalveluamanuenssi Anna Puikko anna.puikko@kokkola.fi 0447809576