Hyppää sisältöön
Teos, missä on värikkäästi maalattu lato
Elina Försti, Cube, 2021–22. Kuva: Pasi Puskala

Näin se on nähtävä! – Elina Förstin pohjalaismaisemat  

7.6.–29.9.2024

K.H.Renlundin museo, Näyttelyhalli, Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Elina Förstin pohjalaismaisemissa ladot ja riihet hehkuvat väreissä

Alajärvellä asuva kuvataiteilija Elina Försti on tehnyt sielunmaisemastaan tavaramerkkinsä. Pohjalaismaisemat romanttisen harmaine latoineen on saanut taiteilijan käsittelyssä raikkaan väri- ja muotokylvyn. Taiteilija dokumentoi mennyttä aikaa ja muistuttaa rakennusten kuin ihmistenkin elämänkaaren rajallisuudesta.

Laajalle viljelyslakeudelle rytmittyy harmaiden latojen ja riihien helminauha. Väsähtäneiden ulkorakennusten nyykähtynyt ulkomuoto toimivat katseen kiintopisteinä. Näkymä on kiehtovalla tavalla samaan aikaan hallittava ja hallitsematon. K.H.Renlundin museon kutsunäyttelyssä esitellään kuvataiteilija Elina Förstin (s. 1971) uusimpia teoksia. Taiteilija on tullut tunnetuksi erityisesti latojen kuvaajana. Hänelle lato on helposti lähestyttävä objekti omassa lähiympäristössä. Försti valokuvaa elämää kokeneita rakennuksia ja kaleidoskoopin tavoin kääntelee nähtyä maisemaa. Vaatimattomien rakennusten koruttomuus toimii ikään kuin välikappaleena taiteilijan hersyville tila-, valo-, muoto- ja väritutkimuksille.

– Vietin lapsuuden 1930-luvulla rakennetussa kansakoulussa. Sen vahvat värit tekivät vaikutuksen jo silloin. Erityisesti rakastan punaista! Jos mahdollista, maalaisin vain punaisen eri sävyin, aina häränveren punaisesta vauvan vaaleanpunaiseen, innostuu Elina Försti. Vapaan taidekoulussa väriopin opettajani, kuvataiteilija Paul Osipow (s. 1939) kannusti omaan rauhalliseen tapaansa sanoen, että ”jos innostuu, se on hieno asia”. Joskus pitää kuitenkin hillitä itseään, ja antaa myös muiden värien viedä, naurahtaa Försti.

Opinnot Vapaan taidekoulussa kasvattivat tulevat kuvataiteen ammattilaiset suhtautumaan uteliaasti ja laajasti kuvataiteen kenttään. Helsinki runsaine kuvataidetarjontoineen mahdollisti otolliset lähtökohdat tutkimusmatkoille taiteeseen. Försti ottaakin aktiivisesti osaa taide-elämään luennoimalla, opettamalla, keskustelemalla ja kannustamalla tulevia kuvataiteilijoita.

– Taide on itselleni elämän perusasia, jota ilman en voisi olla. Kontrollinhalua ja perusturvallisuutta haluavasta ihmisestä ei voi koskaan tulla taiteilija. Taiteilijan pitää sietää elämässään epävarmuutta ja yllätyksellisyyttä, toteaa Försti.

Hitauden kurinalaisuus takautuu kädentaitajien tekniikkaan

Elina Försti on ensimmäiseltä koulutukseltaan tekstiiliartenomi. Etelä-Pohjanmaalla kankaankudonnalla ja kädentaidoilla on pitkät perinteet. Pienimuotoinen (kudonta)kotiteollisuus toi lisätienestin vaatimattomiin tölleihin 1800-luvulla, ensin omiin tarpeisiin, sitten maakunnan laajuisesti, ja myöhemmin myynti laajeni valtakunnallisesti. Naisten piti tavallisten kotitaloustöidensä lomaan rytmittää kankaankutominen eri työvaiheineen eri vuodenaikoina. Päivät olivat uuvuttavan pitkiä, ja kurinalaisuudesta tuli hyve.

Kuvataiteilijana Förstistä tuli öljymaalari. Kankaankudonta ja kädentaitojen huolellinen hiominen näkyy myös kuvataiteilija-Förstin maalauksissa. Taiteilijan siveltimen käyttö on harkitun yksityiskohtaista ja maalausten kuvapinta tuo mieliyhtymiä kudotusta kankaasta tai ryijystä. Liekö tässä kunnianosoitusta myös menneille sukupolville.

Öljymaali puolestaan sopii tekniikkana taiteilijalle, joka on tehnyt hitauden kurinalaisuudesta taiteen. Maalauksen teko alkaa puoliöljypohjusteen valmistuksella, ja sen pitkä kuivumisprosessi mahdollistaa raikkaiden väripintojen työstämisen. Försti sekoittaa värinsä tarkoin valittuun maalausnesteeseen, ja hän tutkii pohjan ja nesteen keskinäistä vaikutusta toisiinsa.

– Maalaus on kiinnostava tekniikka nykyajan taidemuotojen keskellä juuri väriaineista ja väripigmenttien tavasta heijastaa valoa eri tavoin, innostuu Försti selittämään. Hän pohtii myös jokapäiväistä työskentelyään – Miten maalata taivas, metsät juuri nyt ja tänään? Jos pystyy itsensä yllättämään, se tuo tyydytystä.

– Koska teen maalauspohjat itse ja niiden kuivuminen on hidasta, toista kuukautta, niin ei tarvitse miettiä, miksi tuotantoni ei ole kovin suuri, hän toteaa.

Latojen suurmestarin hiljainen kannanotto

Försti personifioi kuvaamansa rakennukset ja antaa niille yksilöllisen sielun. Maalaukset perustuvat aina olemassa olevaan fyysiseen rakennukseen, joista joitakin taiteilija käy aina silloin tällöin tervehtimässä. Ne ovat kuin vanhoja tuttuja, joiden ulkomuoto kumartuu vuosien saatossa. Sama hienovarainen muutos näkyy myös taiteilijan latomaalauksissa. Tunnistettavat rakennusten muodot esittäytyvät eri valosiivilän, lankakarttojen ja värikylvyn läpikäyneinä.

– Kodin pihapiirin ulkopuolella oleviin rakennuksiin ei tarvinnut kiinnittää huomiota ja siksi niistä ei ole pidetty myöskään samoin tapaa huolta kuin asuinrakennuksista, Elina Försti miettii lakeuden maiseman katseen kohdistajia.

Försti heittäytyy maalausprosessiin uteliaan keskittyneesti, ja sen tuloksena syntyvä maisema kuvastaa sitä kunnioitusta ja hartautta, jolla ihminen on maisemaa muokannut. Elina Försti on siirtänyt lakeuden kansallismaiseman digiaikaan. Pikselöityvinä näyttäytyvät kuvat alkavat tulkita maalaisuutta ja maaseutua uudella tavalla.

Näin se on nähtävä! on kuvataiteilija Elina Förstin kannanotto maaseudun lähes kadonneeseen tapaan muokata maata osana elinehtoa ja sittemmin elinkeinoa, ja samalla rakkaudenosoitus omalle sielunmaisemalle. Maalaukset toimivat ikään kuin dokumentaationa pohjalaisen maaseutuympäristön muutoksesta. Rakennusten elinkaarten kautta taiteilija myös muistuttaa ajan kulusta ja ihmiselämän rajallisuudesta.

Näin se on nähtävä! esittelee taiteilijan tuoreinta tuotantoa. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa kokoelmissa. Försti työskentelee Etelä-Pohjanmaan rahaston myöntämällä kaksivuotisella apurahalla. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Elina Försti – Näin se on nähtävä!

7.6.–29.9.2024

K.H.Renlundin museo, Näyttelyhalli, Pitkänsillankatu 28

Näyttelyn tekstit suomi, ruotsi ja englanti

Näin se on nähtävä! -näyttelyn yhteydessä 

  • Taiteilijatapaaminen ti 11.6. klo 16–17 yhteistyössä SKR:n Vauhdittamo-hankkeen kanssa
  • Työpaja la 15.6. klo 11–14 museokorttelissa Kesänavaus museopihoilla -tapahtuman yhteydessä

Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Alajärvellä asuva kuvataiteilija Elina Försti (s. 1971) on tehnyt sielunmaisemastaan tavaramerkkinsä. Pohjalaismaisemat (romanttisen) harmaine latoineen (ja riihineen) on saanut taiteilijan käsittelyssä raikkaan väri- ja muotokylvyn. Taiteilija on dokumentoinut maalauksiinsa pohjalaisen maaseutuympäristön muutosta. Elina Förstin maalauksissa näkyy muistumia tekstiiliartesaanin koulutuksesta. Taiteilijan siveltimen käyttö on harkitun yksityiskohtaista ja maalausten kuvapinta tuo mielleyhtymiä kudotusta kankaasta. Försti on siirtänyt lakeuden kansallismaiseman digiaikaan, ja pikselöityvinä kuvina ne ovat alkaneet tulkita maalaisuutta ja maaseutua uudella tavalla. Försti on opiskellut Vapaan taidekoulussa. Taiteen tekemisen ohessa hän opettaa ja toimii aktiivisesti taide-elämässä. Förstin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa. Näin se on nähtävä! esittelee taiteilijan tuoreinta tuotantoa. Försti työskentelee Etelä-Pohjanmaan rahaston 2-vuotisella apurahalla. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

Elina Försti, p. 044 557 4667, elina.forsti@japo.fi
Elina Vuorimies, ts. näyttelyamanuenssi, p. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi

Kuva:
Elina Försti, Metsäpellon riihi, 2021–22. Kuva: Pasi Puskala