Kokkolan kaupungille myönnettiin 2.9.2024 Liikenneturvallinen työpaikka 2024 -tunnustus. Liikenneturva nostaa perusteluissaan esiin erityisesti Kokkolan kaupungin turvallisuuskulttuurin vahvan muutoksen, joka näkyy mm. turvallisuusilmoitusten määrän merkittävänä kasvuna.
Suomessa tapahtui viime vuonna Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan 22 300 työmatkatapaturmaa. Yleisimpiä työmatkatapaturmia ovat liukastumiset ja kaatumiset.
”Usein ajatellaan, ettei työntekijöiden työmatkojen turvallisuus kuulu työnantajalle. Mutta kun liikenteessä sattuu jotain, seuraukset kaatuvat suurelta osin työnantajan vastuulle, kustannuksista puhumattakaan. Kokkolan kaupunki on ymmärtänyt, että työmatkatapaturmia voi ja niitä kannattaa ennaltaehkäistä. Se on halvempaa ja tehokkaampaa kuin korjaavat toimenpiteet”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Niklas Gullfors ja kiittää samalla edeltäjäänsä Heli Lintamoa pitkäjänteisestä työstä Kokkolan kaupungin kanssa.
Riskien tunnistaminen Kokkolassa korkealla tasolla
Maanantaina 2.9.2024 Liikenneturvallinen työpaikka -tunnustuksen vastaanottivat kaupunginjohtaja Stina Mattila, Kokkolan kaupungin työsuojeluvaltuutettu Kristiina Hohenthal ja työsuojelupäällikkö Tapio Hakala. Vuosien määrätietoinen työskentely työmatkaturvallisuuden parantamiseksi sai ansaitun tunnustuksen.
”Riskien tunnistaminen on ollut Kokkolassa avainasemassa, sillä näin riskejä on saatu pienennettyä ja jopa poistettua. Turvallisuuskulttuurin muutos on selvästi nähtävissä ja mitattavissa. Turvallisuusilmoitusten määrä on lähes kolminkertaistunut neljässä vuodessa 750:stä 1950:een. Tämä kertoo siitä, että henkilöstö ymmärtää oman roolinsa turvallisuuskulttuurin ylläpitämisessä ja haluaa edistää turvallisuutta,” kertaa Liikenneturvan Laura Loikkanen tunnustuksen myöntämisen perusteluja.
Johdon ja esihenkilöiden sitoutuminen mahdollisti muutoksen
Kokkolan kaupungin työsuojelun toimintaohjelmassa 2022–25 on yhtenä työsuojelun painopistealueena työmatkaturvallisuus. Ydintiimi työmatkaturvallisuuden kehittämisessä on ollut työsuojeluvaltuutettu Kristiina Hohenthal ja työsuojelupäällikkö Tapio Hakala.
”Kaupungin johto on vahvasti sitoutunut työmatkaturvallisuuden kehittämiseen. Ylipäätään johdon ja esihenkilöiden asenne ja esimerkki ovat olleet tässä työssä merkittävässä roolissa. Kun tuki on vahva, työmatkaturvallisuutta on voitu kehittää yhdessä henkilöstön kanssa”, Kristiina Hohenthal ja Tapio Hakala vahvistavat.
Kokkolan kaupunki on historian toinen tunnustuksen saaja
Liikenneturva on jakanut Liikenneturvallinen työpaikka -tunnustuksen kerran aiemmin. Viime vuonna sen sai Lapin ELY-Keskus.
”Kun työpaikan turvallisuuskulttuuria tuupitaan vähitellen haluttuun suuntaan, yksittäisen työntekijän on helpompi mukautua siihen. Näin siksi, että valtaosa haluaa kuulua joukkoon ja pieni sosiaalinen paine tekee oman toiminnan muuttamisesta helpompaa. Mutta jotta turvallisuustyö on tuloksellista ja vaikuttavaa, sen pitää perustua todellisiin tarpeisiin, olla suunnitelmallista ja jatkuvaa. Kokkolan kaupunki on onnistunut tässä työssä. Tästä on hyvä jatkaa”, Laura Loikkanen onnittelee Kokkolan kaupunkia koko Liikenneturvan puolesta.
Konkreettisia toimia, joita Kokkolassa on tehty:
- Aktiivinen ja ajankohtainen viestintä.
- Kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmässä on aina mukana työntekijöiden edustajana työsuojeluvaltuutettu.
- Kaupungin yhteistoimintaryhmässä laaja edustus työnantajan ja työntekijöiden edustajia; asiat käsitellään yhdessä sekä seurataan kuukausittain työ- ja työmatkatapaturmatilastoja.
- Työriskien arvioinnin perusteella työnantaja hankkii liukuesteet työntekijöille, joiden työhön kuuluu työaikaista liikkumista tai ulkona oloa. Liukuesteitä / nastakenkiä kannustetaan käyttämään myös työmatkoilla ja vapaa-aikana.
- Työriskien arvioinnin perusteella on tehty ohjeistukset puhelimen hands freestä ja -kuulokkeista, hankinnat tarvittaessa.
- Työsuojelu tekee tarkastuksia omille työmaille, jolloin varmistetaan myös työasiamatkoihin liittyvät turvallisuustekijät.
- Koko henkilöstölle on jaettu heijastinvaljaat, uusille vakituisille ne jaetaan työsuojeluperehdytyksessä.
- Käytössä sähköinen järjestelmä työriskien arviointia varten, joka koskee myös työasia- ja työmatkoja.
- Käytössä sähköinen ilmoitusjärjestelmä, jonka avulla työntekijät ilmoittavat esihenkilölleen sattuneet työ- ja työmatkatapaturmat. Vakavimmat tapaukset tutkitaan yhdessä työsuojelun kanssa.
- Osalla työntekijöitä on liukuva työaika mahdollistaa kiireettömän ja sitä kautta turvallisemman työmatkan ajoituksen ruuhkan tai huonon sään takia; osalla myös etätyömahdollisuus.
- Pyöräilykypärän käyttöä suositellaan.
- Kaupungin puutarhalle on hankittu sähköavusteinen tavarapyörä. Kun työvälinettä käytetään, työnantaja velvoittaa käyttämään kypärää.
- Työntekijöillä on työsuhdepyörämahdollisuus (2021 alkaen, noin 300 kpl hankittu). Kaupunki on neuvotellut työntekijöilleen etuhinnat paikallisista pyöräliikkeistä mm. nastarenkaiden hankintaa ja asennusta varten.
- Kaupungintalolle on hankittu peruskorjauksen yhteydessä runkolukituksen mahdollistavat, osin katetut pyörätelineet.
- Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetään vuosittainen ”Pyörällä töihin” -päivä, jonka yhteydessä jaetaan turvallisen pyöräilyn tietoutta.
- Yksintyöskentelyn turvallisuus varmistetaan työkoneisiin liitetyllä seurannalla; näin esihenkilö ja työkaverit tietävät, missä yksikön muut työntekijät liikkuvat.
Lisätietoja
-
Kristiina Hohenthal
Työsuojeluvaltuutettu
Puhelin
Sähköposti
Toimipaikka
Kaupungintalo
Palvelualue
Työsuojelu
-
Tapio Hakala
Työsuojelupäällikkö
Puhelin
Sähköposti
Toimipaikka
Kaupungintalo
Palvelualue
Työsuojelu