Työntekijäkokemusta mittaava eNPS-luku nousi tavoitteeseen, keskustelukulttuuria halutaan edelleen kehittää
Kokkolan kaupungin henkilöstön vuotuisen työhyvinvointikyselyn tulokset osoittavat myönteistä kehitystä. Kyselyyn vastasi tänä vuonna 57 % henkilöstöstä, mikä on hieman korkeampi kuin vuoden 2023 vastausprosentti (55 %). Korkea osallistumisaktiivisuus osoittaa, että työhyvinvointi koetaan tärkeäksi koko organisaatiossa.
Työhyvinvointikyselyn tulosten mukaan työyhteisöissä merkityksellisiksi ja työnhyvinvointiin vaikuttaviksi asioiksi koetaan edelleen työkavereiden ja esihenkilöiden tuki, hyvä työilmapiiri sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Myös kokemus työn arvostuksesta on säilynyt vahvasti merkityksellisenä asiana. Suurin osa vastaajista myös koki, että nämä asiat ovat kunnossa. Osa vastaajista kokee, että kehittämistä vaativia asioita ovat kohtuullinen työmäärä sekä kannustava ja ohjaava palaute. Kyselyn mukaan häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat vähentyneet verrattuna vuoden 2023 tuloksiin. Tämä viittaa siihen, että organisaation toimenpiteet ja toimintamallit vastuuttoman työkäyttäytymisen ja häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi ovat alkaneet tuottaa tulosta.
Erityisen positiivista ja ilahduttavaa on, että työntekijäkokemusta mittaava eNPS-luku on noussut kolmatta vuotta peräkkäin. Vuonna 2023 eNPS-luku oli 12, ja vuoden 2024 kyselyssä se nousi tasolle 20, mikä viittaa henkilöstön kasvavaan tyytyväisyyteen ja sitoutumiseen työnantajaa kohtaan. Lisäksi kehityskeskusteluja on aiempaa useampi käynyt esihenkilönsä kanssa vuosittain, mikä osaltaan tukee työntekijöiden mahdollisuuksia kehittyä ja tulla kuulluiksi.
Avoimista vastauksista nousee esiin kehityskohteita, joita parantamalla voidaan merkittävästi vahvistaa työhyvinvointia. Työntekijät korostavat erityisesti tarvetta avoimemmalle keskustelukulttuurille, jossa vaikeistakin asioista voidaan puhua rakentavasti ja eri näkökulmia arvostetaan ja huomioidaan. Lisäksi toivotaan työjärjestelyiden selkeyttämistä, mukaan lukien työn organisointi, ennakointi ja kohtuullistaminen. Työn tauottaminen ja riittävä palautuminen nähdään tärkeinä jaksamisen edellytyksinä. Avoimissa vastauksissa nousivat esiin myös yhteisten pelisääntöjen sopiminen ja noudattaminen, vuorovaikutustaitojen kehittäminen sekä toisten arvostamisen vahvistaminen.
Vuoden 2024 työhyvinvointikysely osoittaa, että Kokkolan kaupungilla edetään oikeaan suuntaan työhyvinvoinnin kehittämisessä. Kyselyn tulokset tarjoavat samalla arvokasta tietoa niistä osa-alueista, joihin panostamalla, niin organisaation tasolla kuin työyhteisöissä, voimme jatkossa vahvistaa henkilöstön hyvinvointia entisestään.