Hyppää sisältöön

Kokkola sai vuoden 2024 KiVa-kunta -tunnustuksen

Kokkolan kaupunki sai tunnustuksen kiusaamisen vastaisen työn tuomisesta osaksi koulujen arkea. KiVa Koulu on Turun yliopistossa kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, jonka tavoitteina ovat kiusaamisen ehkäiseminen, tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta.

Kokkolassa ohjelma on jalkautettu lähes kaikkiin kouluihin. KiVa Koulu -ohjelmaa on toteutettu jo aiemmin muutamissa kouluissa, ja syksyllä 2024 solmitun kuntalisenssisopimuksen myötä sen käyttö laajeni. Kiusaamisen vastaisen ennaltaehkäisevän työn suunnittelussa ovat olleet mukana kaikki koulujen rehtorit, ja koulujen henkilökunnalle on järjestetty koulutusta muun muassa kiusaamiseen puuttumisesta.

KiVa Koulu -ohjelma haluaa kunniamaininnalla nostaa esiin, kuinka tärkeää pitkäjänteinen ja laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu kiusaamisen vastainen työ on ja kuinka suuri merkitys sillä on jokaisen oppilaan kouluarkeen ja hyvinvointiin.

Kokkolan opetus- ja kasvatusjohtaja Ronnie Djupsund kertoo, että Kokkolassa on haluttu yhtenäistää kiusaamisen vastaista työtä eri kouluilla.

” Me Kokkolan opetuspalveluissa näemme kiusaamisen vastaisen työn tärkeäksi useammastakin syystä. Työllä edistetään turvallista oppimisympäristöä, poistetaan viihtymättömyyteen liittyviä epäkohtia ja autetaan oppilaita erittäin tärkeässä asiassa – autetaan olemaan kavereita.”, Djupsund toteaa.

”Kiusaamisen vastaiseen työhön panostaminen on meille arvovalinta, joka sopii hyvin yhteen kaupunkistrategiaan kirjatun lapsiystävällisyyden kanssa. KiVa Koulu antaa eväitä ennaltaehkäisevään työhön, mutta se tarjoaa myös oppilaille valmiuksia toimia oikein.”

KiVa Koulu -ohjelma antaa työkaluja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja kiusaamistilanteisiin puuttumiseen

  • Ennaltaehkäisevästä työstä huolimatta kiusaaminen ei yleensä katoa kokonaan. Siksi koulut varautuvat myös tilanteisiin, joissa tietoon tulee oppilaan kiusatuksi joutuminen.
  • KiVa Koulu -ohjelmassa kiusaamistapauksia selvittää luokanopettajan tai -valvojan tukena koulun KiVa-tiimi. Se koostuu koulussa työskentelevistä ammattilaisista. Tiimiin voi kuulua esimerkiksi opettajia, rehtori ja oppilashuollon henkilöstöä, kuten kouluterveydenhoitaja ja koulupsykologi. Yksittäisiin kiusaamistilanteisiin puuttuminen on kaikkien koulun aikuisten vastuulla. KiVa-tiimille ohjataan ne tapaukset, joissa kiusaaminen on systemaattista ja toistuvaa.
  • KiVa-tiimi keskustelee sekä kiusatuksi joutuneen että kiusaajien kanssa. Keskusteluissa sovitaan asiat, joihin osapuolet sitoutuvat, sekä seurantatapaamiset luokanopettajan tai -valvojan kanssa. Seurannan tarkoitus on varmistaa, että kiusaaminen on loppunut. Jos tilanne ei ole muuttunut, koulu voi ottaa käyttöön myös muita keinoja puuttua kiusaamiseen.