Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto tutki keväällä 2024 elintarvikehuoneistojen käyttämien leikkuulautojen pintapuhtautta. Projektissa otettiin näytteitä 31 elintarvikehuoneistosta, joihin lukeutui ravintoloita, pizzerioita, keskuskeittiöitä, tarjoilukeittiöitä, kauppojen palvelupisteitä ja kahviloita. Pintapuhtaustasoa selvitettiin ottamalla näytteitä ATP-luminometrillä. Näytteet kerättiin ennalta ilmoittamatta Oiva-tarkastuksen yhteydessä.
Suurin osa (74 %) otetuista näytteistä oli hyviä mikä osoittaa, että leikkuulautojen kuntoon ja puhdistukseen kiinnitetään elintarvikehuoneistoissa riittävästi huomiota. Tyydyttävän tuloksen sai 11 % otetuista näytteistä. Välttäviä ja huonoja näytetuloksia saatiin yhteensä 15 %. Osa välttävän ja huonon tuloksen saaneista leikkuulaudoista oli silmämääräisesti kuluneita ja naarmuuntuneita. Ruokaviraston ohjeistuksen mukaisesti leikkuulaudat tulee vaihtaa uusiin tai huoltaa hiomalla, kun niihin kuluu uurteita sillä kuluneet leikkuulaudat eivät puhdistu enää riittävästi. Huonosti puhdistuneista leikkuulaudoista mikrobit voivat siirtyä myös elintarvikkeisiin. Tulosten ja tarkastushavaintojen perusteella elintarvikealan toimijoita ohjeistettiin leikkuulautojen kunnossapidossa, pesemisessä ja säilytyksessä. Jatkossa Oiva-tarkastuksilla kiinnitetään edelleen huomiota leikkuulautojen kuntoon ja niiden hygieeniseen säilytykseen ja ohjeistetaan toimijoita vaihtamaan muoviset leikkuulaudat säännöllisesti uusiin elintarvikkeiden kontaminoitumisen estämiseksi. Projektiraportin sekä muut edellisten vuosien valvontaprojektien raportit löydät Elintarvikevalvonnan projektit -sivulta.