Fortsätt till innehållet
Kuvassa vasemmalta oikealle Johanna Kaunisvesi, Miia Wikström, Mervi Ruokolainen, Virpi Takamaa, Petra Komulainen, Perttu Kellomäki, Kirsi Unkilla ja Otto Pankkonen.Fotograf: Kuva Kokkolan kaupunki / Aaron Järvinen

Verksamhetsmodellen Synclusive – Sujuvasti töihin främjar sysselsättningen av personer i sårbar ställning

Karleby stad deltar i det europeiska forskningsprojektet Synclusive som utvecklar och testar en ny verksamhetsmodell som ska underlätta fortbildning, att bli sysselsatt och att sysselsätta. Modellen testas i fyra Europeiska länder: Nederländerna, Bulgarien, Portugal och Finland, i sammanlagt sju olika kommuner och städer. I Karleby genomförs projektet i samarbete med Arbetshälsoinsitutet.

Man har inte lyckats tillräckligt bra med att främja sysselsättningen av personer som är i sårbar ställning på arbetsmarknaden. Detta gäller särskilt långtidsarbetslösa och personer som har en eller flera utmaningar som försvårar sysselsättningen. Även sysselsättningen av personer som har lägre utbildning och deras karriärstigar är sårbara utan fortbildning. Samtidigt lider många branscher av en ökad brist på arbetskraft.

Anställda som avancerar i arbetslivet öppnar dörrar för nya sökande

Verksamhetsmodellen Sujuvasti töihin främjar både sysselsättningen av personer i sårbar ställning och utvecklingen av arbetstagares karriärutveckling samtidigt, på samma arbetsplatser.

Den grundläggande tanken är att när vi stöder anställdas avancemang i arbetet och karriären så gör vi samtidigt plats för sysselsättningen av personer som vill in på arbetsmarknaden, ofta arbetssökande som har lägre utbildning”, berättar specialforskare Mervi Ruokolainen från Arbetshälsoinstitutet.

Lokala skräddarsydda lösningar undanröjer hinder för sysselsättningen

I de olika ländernas försöksmiljöer förverkligas samtidigt många olika åtgärder som kompletterar varann. Dessa riktas främst till arbetssökande, arbetstagare och arbetsgivare.

Inom ramen för projektet har man hittills identifierat hinder för sysselsättningen som till exempel diskriminering, otillräcklig kompetens, bristfälliga stödåtgärder till arbetsgivare och dålig koordinering av tjänster. En utmaning med tanke på avanceringen i arbetet och karriären är såväl arbetstagarnas som arbetsgivarnas svaga motivation att planera avanceringen och det faktum att man inte känner till stödåtgärderna eller att de inte är tillgängliga.

Lokalt skräddarsydda åtgärder svarar mot dessa utmaningar. Sådana kan vara till exempel åtgärder som stöder jobbsökning och -aktivitet samt utveckling av kompetensen, åtgärder som stöder inklusiviteten, till exempel sysselsättningens stödformer och tjänster till arbetsgivare, utbildningar och stärkande av inkluderande arbetskultur på arbetsplatserna.

I Karleby har man inom ramen för projektet ordnat bland annat TAITE-coachingar som förbättrar jobbsökningskunskaperna och stöder den mentala välfärden med hjälp av kamratgrupper. Också evenemanget IisiRekry, som främjar rekrytering med låg tröskel, har gett goda erfarenheter. Konceptet IisiRekry innebär att arbetsgivaren presenterar sin verksamhet och lediga arbetsplatser till arbetslösa arbetssökande. Konceptet stöder äkta möten mellan arbetsgivare och arbetssökande och i det kan ingå också korta anställningsintervjuer.

Lokala partnernätverk i nyckelposition när när man vill uppnå hållbara resultat

För att man ska kunna uppnå målen behövs ett helhetsbetonat tillvägagångssätt, vilket förutsätter att partnernätverk bildas och samarbete inleds mellan lokala aktörer.

”Vi strävar efter att hjälpa också företag och arbetsgivare och att få dem att förbinda sig till projektets åtgärder. Deras roll är central för att projektet ska ge hållbara resultat”, säger Ruokolainen.

Andra centrala aktörer är lokala sysselsättnings- och företagstjänster, utbildningsorganisationer, aktörer inom tredje sektorn, aktörer inom arbetsmarknaden, organisationer inom socialstöd och hälsovården samt representanter för arbetstagare och arbetssökande.

Tanken är att koordineringen och genomförandet av åtgärderna sker i samarbete mellan de lokala aktörerna. Partnernätverken bestämmer i samarbete med representanter för forskningsprojektet vilka åtgärder som behövs och vilket samarbete som är nödvändigt för att målen ska kunna nås.