Fortsätt till innehållet
Valokuvaaja Leo Torppa seisoo kuuden valokuvansa vieressä, noin 1980-luvulla.

Utställning med fotografier av den älskade fotografen Leo ”Lella” Torppa öppnas vid K. H. Renlunds museum i Karleby

Leo ”Lella” Torppa (1932–2012) fotograferade Karleby och livet i Karleby med värme och känsla. Han var främst intresserad av stadsbornas vardag och vanliga liv, dess små, betydelsefulla stunder. Under årtionden fotograferade Torppa också den föränderliga stadsbilden. Fotografierna i utställningen Livet i Karleby lyfter fram den gångna tiden – de visar oss en skymt av det försvunna Karleby och en försvunnen livsstil och vardag.

Utställningen Livet i Karleby med fotografier av Leo Torppa öppnas i Rooska gården 21.9.2024. Nu är det för första gången möjligt att bekanta sig med Torppas fotografier i en omfattande museiutställning. År 2023 donerade Leo Torppas dödsbo en stor samling fotografier till staden. Samlingen omfattar tiotusentals negativ, dior och fotgrafier.

– Vi på museet är mycket entusiastiska över detta unika fotomaterial. Den utställning som nu öppnas är den första djupdykningen i forskning kring Torppas fotografier och vi har massor med material att gå igenom de närmaste åren, berättar K. H. Renlunds museums samlingsamanuens Nina Axelqvist och informationsserviceamanuens Anna Puikko, som är kuratorer för utställningen.

Utöver sådana fotografier som Torppa själv framkallat, får vi också se nya kopior av hans negativ och dior. Tack vare moderna metoder är det möjligt att betrakta bilder på ett annat sätt än någonsin tidigare. Utställningen Livet i Karleby visar traditionella fotografier och stora fotoutskrifter bl.a. på akrylbas och aluminium samt projicerade digitala bildserier.

Leo Torppa var en självlärd fotograf som tog sina första fotografier våren 1953. Vid den tiden var Torppa 21 år gammal och vårdades för en lungsjukdom. Till en början var fotograferingen bara ett tidsfördriv, men småningom började han mera målmedvetet fotografera det han såg omkring sig. Det som började som en kär hobby blev i mitten av 1960-talet ett yrke. Leo Torppa förkovrade sina kunskaper i fotografering som frilansfotograf och fotograferade bl.a. lokala idrottsevenemang och andra tillställningar. Han fick mera synlighet och blev bättre känd via sina fotografier som dokumenterade hur Mellersta Österbottens centralsjukhus byggdes i närheten av hans hem. Många Karlebybor minns honom särskilt för hans fotografier som visade det gamla, försvunna och rivna Karleby. Under sin livstid höll Torppa många fotografiutställningar. Via dem blev han känd som dokumenterare av sin hemstad.

– Lella älskade sin hemstad. För honom var det viktigt att fotografera vanliga människor och situationer. Med sina egna fotografier ville han dokumentera gamla byggnader och byggnader som hotades av rivning. Han ville försvara deras existens, berättar den framlidne Leo Torppas hustru Maija-Liisa Torppa och dotter Satu-Sinikka Vuolteenaho.

Utöver fotograferingen var Leo Torppas passion att samla kameror. Under sin livstid skaffade Torppa en stor samling kameror av olika slag och olika åldrar. Den första kameran i hans samling var en kassettfilmkamera av märket ATOM som han köpte på en auktion i början av 1970-talet. Samlarhobbyn begränsade sig inte enbart till kameror och fotoutrustning, utan Torppa hade ett stort intresse gentemot visuellt material från olika tidsperioder. Leo Torppas kamerasamling övergick i Karleby stads ägo i två omgångar, åren 1990 och 2009.  De fungerar som ett komplement till den stora fotografisamlingen.

Utställningen Livet i Karleby visar Leo Torppa som en dokumenterare av sin egen tid, som lyckades fånga flyktiga stunder på ett sätt som känns gripande i årtionde efter årtionde. Fotografierna är samtida bevis från en svunnen tid och dessutom visuellt sett intressanta verk.

Livet i Karleby – Leo ”Lella” Torppa (1932–2012)
21.9.2024- 5.1.2025
Rooska gården, nedre våningen, Långbrogatan 39

I samband med utställningen Livet i Karleby:

  • Familjemedlemmar berättar om Leo Torppa – guidad rundtur to 26.9 kl. 18
  • Kuratorguidning to 28.11 kl. 18.00. En guidad tur med utställningens kuratorer Nina Axelqvist och Anna Puikko.
  • Museet deltar i programmet för kulturfostran, Konsttestarna. Konsttestarna är Finlands största program för kulturfostran som erbjuder alla åttondeklassister i Finland och deras lärare 1-2 högklassiga konstupplevelser per läsår. De åttondeklassister som kommer till museet får bekanta sig med Torppas utställning.
  • Skolor och läroanstalter kan reservera en rundvandring med aktiviteter på utställningen.

Gratis inträde till utställningen och evenemangen.

Mera info:

Utställningens kuratorer

  • Samlingsamanuens Nina Axelqvist, nina.axelqvist@kokkola.fi 0447809760
  • Informationsserviceamanuens Anna Puikko, anna.puikko@kokkola.fi 0447809576