Till så kallade svärmare och spinnare hör överfamiljerna spinnarfjärilar (Bombycoidea) samt ädelspinnare (Lasiocampoidea). En del arter som tidigare hörde till spinnare räknas numera höra till överfamiljen nattfly (Noctuoidea), bl.a. tandspinnare, tofsspinnare och björnspinnare.
I Finland ingår ca 130 arter i ”svärmare och spinnare” (år 2023). I Armas Järveläs fjärilsamling i Kieppi finns 106 arter till påseende. Samlingen är värdefull som vetenskapligt material och som förmedlare av naturkunskap. Alla har tillgång till de sparade uppgifterna om dem i www.laji.fi.
Svärmare har smala vingar och flyger snabbare än andra fjärilar. En del svärmare saknar mundel och äter ingenting under sin vuxna form. Andra svärmararter har åter en lång sugsnabel och är särskilt aktiva när syrenerna blommar.
Spinnarnas larver förpuppar sig i den kokong som de spunnit. Larven utsöndrar silkestråd av vilken den tillverkar kokongen och fäster den vid en grenklyka, bland löv eller på marken. Det är svårt att hitta kokongerna eftersom de är väl kamouflerade.
De flesta svärmare och spinnare är nattaktiva. Betecknande för nattfjärilar är deras hörselorgan med vilket fjärilen kan uppfatta de ultraljud som fladdermusen skapar. Bl.a. brun björnspinnare kan med hjälp av ett tymbalorgan åstadkomma ett rasslande varningsljud vid långsidorna, varvid fladdermusen drar sig undan. I familjen björnspinnare finns också många arter med varningsfärger.
Feromoner är kemiska ämnen som används av fjärilindivider vid deras ömsesidiga kommunicering. Liten påfågelspinnare är ett bra exempel på spinnares bruk av feromoner: en obefruktad hona kan locka till sig hanar långtifrån, till och med från flera kilometers avstånd. Hos många spinnare, tandspinnare och tofsspinnare har hanarna dubbla, kamtandade antenner vilkas luktsinne är mycket starkt.
Hos vissa tofsspinnare saknar den fylliga honan flygförmåga, eftersom vingarna utvecklas endast till små stumpar. Efter att ha kläckts lockar honan hanen till sig, parar sig, lägger äggen ovanpå kokongen och dör därefter. Allt detta sker inom loppet av ett par dagar.
Tofsspinnarnas larver är som namnet berättar mycket håriga och har vanligtvis hårtofsar. Håren fungerar som ett försvar eftersom de lossar lätt och irriterar huden vid beröring. Håren finns kvar hos den fullvuxna individen och fjärilen använder dem då för att skydda äggen.
Välkommen att stifta bekantskap med svärmare och spinnare samt deras intressanta värld. Utöver färggranna och giftiga fjärilar får du se verkliga mästare på kamouflering!