Karleby stad och Karlebynejdens Utveckling Ab, KOSEK ordnade ett gemensamt studieavsnitt tillsammans med Yrkeshögskolan Centria och Kokkolan suomalainen lukio. Helheten som skräddarsytts för de studerande vid yrkeshögskolan och gymnasiet kombinerar Centrias kurs Customer Experience Management med studieavsnittet Business and Economics som hör till valfria studier vid Kokkolan suomalainen lukio. Den gemensamma helheten gav de studerande en sektorsövergripande och praktiskt inriktad studieerfarenhet.
En central utvecklingsuppgift i studierna var ett uppdrag av Karleby stad som gick ut på att kartlägga Rådhusets framtida användningsmöjligheter. De studerande utarbetade ett användnings- och servicekoncept för det historiska Rådhuset.
Studiesavsnittets lärare var Ann-Christine Johnsson vid Centria och Anniina Koskiniemi och Janne Klemola vid Kokkolan suomalainen lukio. Kursen gav de studerande möjlighet att fördjupa sig i utvecklingen av en kundorienterad affärsverksamhet, i strategiskt tänkande samt i att utveckla sin förmåga att framträda och kommunicera.
KOSEK deltog också i genomförandet av studieavsnittet. Ett delområde var en serie av tre lektioner för de studerande vid Kokkolan suomalainen lukio om utveckling av affärsverksamheten, strategi och kundförståelse. Annamari Jukkola från MÖ Foods Ab i Lochteå besökte lektionerna och presenterade företagets strategiska val och företagsmodell. De studerande fick analysera MÖ Foods strategi och reflektera kring företagets utvecklingsmöjligheter.
De studerande fick bekanta sig med Rådhuset under ledning av K. H. Renlunds museums kulturmiljöamanuens Jouni Mustonen. Mustonen gav de studerande större förståelse för Rådhusets historia och användningsändamål och gav idéer för utvecklingen av det framtida drifts- och servicekonceptet.
Arbetet fortgick i smågrupper. Grupperna presenterade sina idéer fredagen den 21.2.2025 i Karlebysalen. ”Historiska prioriteringar återspeglades i de idéer som de studeranden presenterade. Arbetsgrupperna hade framgångsrikt plockat in element i sina planer som karakteriserar fastighetens värde”, konstaterar kultur- och fritidsdirektör Terho Taarna.
Det gemensamt genomförda studieavsnittet visar hur olika utbildningsstadium och lärare kan samarbeta framgångsrikt i en sektorsövergripande miljö och i samarbete med en offentlig organisation. Kursen gav de studerande möjlighet att öva på att arbeta i smågrupper på engelska och tillämpa det de lärt sig på ett verkligt utvecklingsobjekt. De idéer som uppkommit som resultat av studieavsnittet erbjuder Karleby stad värdefullt material att överväga vid planeringen av Rådhusets framtid.