Våren 2024 undersökte Mellersta Österbottens miljöhälsovård ytrenheten på skärbrädor som används i livsmedelslokaler. Ytrenhetens nivå undersöktes genom provtagning med ATP-luminometer. På området för Mellersta Österbottens miljöhälsovård togs ytrenhetsprov i 31 olika livsmedelslokaler. Bland dem fanns restauranger, pizzerior, centralkök, serveringskök, affärers servicepunkter och caféer. Proven samlades utan förhandsanmälan i samband med en Oiva-inspektion.
Största delen (74 %) av de tagna proven visade ett bra resultat vilket visar att man fäster tillräckligt stor uppmärksamhet vid skärbrädornas skick och rengöring. 11 % av provresultaten var nöjaktiga, 5 % var försvarliga och 10 % dåliga. En del av skärbrädorna som fick ett försvarligt eller dåligt resultat var visuellt slitna och repiga. I enlighet med Livsmedelsverkets anvisningar ska skärbrädorna bytas ut mot nya eller underhållas genom att slipa dem när de har fått repor. Utgående från resultaten och observationer under inspektioner gavs aktörerna anvisningar om underhåll, tvättning och förvaring av skärbrädor. I fortsättningen kommer man fortsättningsvis att fästa uppmärksamhet vid skärbrädornas skick och deras hygieniska förvaring under Oiva-inspektionerna, och aktörerna ges anvisningen att regelbundet byta ut plastskärbrädor mot nya för att hindra kontaminering av livsmedel. Du kan hitta projektrapporten och andra rapporter från tidigare år på sidan Livsmedeltillsynens projekt.