Fortsätt till innehållet

Kommunernas klimatarbete främjar välbefinnandet, livskraften och den kommunala ekonomin

Hållbar utveckling hör till grunden för Karleby stadsstrategi 2022–2025. I enlighet med strategin beaktar staden hållbar utveckling och klimateffekter i beslutsfattandet och i sina resurser, främjar möjligheterna att producera förnybar energi och stödjer ökad klimatmedvetenhet. Staden har i enlighet med strategin anslutit sig till HINKU-nätverket för koldioxidneutrala kommuner.

Uppnåendet av strategimålen mäts genom minskade koldioxidutsläpp (CO2). Som utgångsnivå i jämförelsen används nivån för 2019 som var 8,2 ton per invånare. Vid utgången av 2023 hade utsläppsnivån sjunkit till 6,4 ton per invånare.

Varför lönar det sig för kommuner att vidta klimatåtgärder?

Besparingar: Klimatåtgärder ger kommunerna betydande besparingar när t.ex. energieffektiviteten och materialeffektiviteten förbättras. Det är ekonomiskt förnuftigt att investera i klimatanpassning eftersom förebyggande åtgärder alltid är billigare än att reparera skador. Karleby stad arbetar resurseffektivt och strävar efter förnuftig användning av material inom ramen för respektive budget.

Konkurrenskraft: Klimatarbetet lockar också nya investeringar och förbättrar regionens konkurrenskraft. Grön omställning skapar nya arbetsplatser och möjliggör att nya marknader utvecklas för koldioxidsnåla produkter och tjänster.

Invånarnas välbefinnande: Klimatåtgärder främjar också invånarnas välbefinnande. Invånarnas hälsa och välbefinnande förbättras när luftkvaliteten och möjligheterna att röra sig till fots eller med cykel förbättras. Beredskap för klimatförändringens effekter minskar på hälsorisker, t.ex. halkolyckor eller värmestress på grund av värmeböljor.

Högklassig vardagsmiljö: Samtidigt utvecklas och upprätthålls också en högklassig vardagsmiljö. Trivsamma grönområden, hållbara planläggningslösningar och välplanerade färdmiljöer gör Karlebybornas vardag mer smidig och trygg.

Karleby deltar i Kommunsektorns avtal om energieffektivitet

Ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska växthusutsläppen är att förbättra energieffektiviteten. Det gagnar även miljön. Minskning av energiförbrukningen sänker energipriset och förbättrar försörjningsberedskapen.

Karleby anslöt sig till Kommunsektorns avtal om energieffektivitet 2023. Målet är att minska energiförbrukningen med 7,5 procent före 2025. Mer än en tredjedel av detta mål har nu uppnåtts genom att man fäst särskild uppmärksamhet vid t.ex. uppföljningen av energiförbrukningen och optimeringen av uppvärmnings- och ventilationsautomatiken i stadens fastigheter.

Klimatkompensationer för klimatåtgärder

HINKU-kommunerna kan få kalkylerade klimatkompensationer genom att vidta konkreta klimatåtgärder i regionen. Klimatkompensation innebär inte i detta sammanhang ekonomisk kompensation, dvs. kommunerna köper inte klimatkompensationer. Kompensation kan beviljas t.ex. för vindkraft som produceras i regionen samt för el från solkraft och biogas som säljs till nätet enligt den årliga utsläppskoefficienten för el. Klimatkompensationer kan också uppstå inom markanvändningssektorn när man ökar åtgärderna för att minska utsläppen och ökar kolsänkorna.

Ansvarsfullhet är en av de värden som styr Karleby stads verksamhet. I vår verksamhet bär vi ansvar för stadens ekonomi, kommuninvånarnas välbefinnande och verksamhetens effektfullhet. Vi bygger upp framtidens Karleby på ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart sätt.

 

Bekanta dig med vårt klimatarbete i Klimatvakt