Fortsätt till innehållet

Karleby tilldelades utmärkelsen Årets KiVa-kommun 2024

Karleby stad fick utmärkelsen för sitt mobbningsförebyggande arbete i skolornas vardag. KiVa Skola är ett åtgärdsprogram mot mobbning som utvecklats vid Åbo universitet. Målsättningarna med programmet är förebyggande av mobbning, effektivt ingripande i mobbningssituationer och kontinuerlig uppföljning.

I Karleby har programmet förankrats i så gott som alla skolor. KiVa Skola-programmet har redan tidigare förverkligats i några skolor, och i och med kommunlicensavtalet som ingicks hösten 2024 utvidgades användningen av programmet. Alla skolors rektorer har deltagit i planeringen av det mobbningsförebyggande arbetet och utbildning i bland annat ingripande i mobbning har ordnats för skolornas personal.

Med hedersomnämnandet vill KiVa Skola-programmet lyfta fram hur viktigt det är med långsiktig och högklassig planering och förverkligande av mobbningsförebyggande arbete och hur stor betydelse det har för varje elevs skolvardag och välbefinnande.

Direktör för undervisning och fostran i Karleby Ronnie Djupsund berättar att man i Karleby har gått in för att förenhetliga det mobbningsförebyggande arbetet i olika skolor.

” Vi i Karleby undervisningstjänster anser att det mobbningsförebyggande arbetet är viktigt av många skäl. Med arbetet främjas en trygg lärmiljö och avlägsnas missförhållanden som anknyter till vantrivsel. Dessutom får elever hjälp med en mycket viktig sak – att vara kompisar.”, konstaterar Djupsund.

”För oss är satsningen på mobbningsförebyggande arbete en fråga om värderingar som passar bra ihop med barnvänlighet som ingår i vår stadsstrategi. KiVa Skola ger färdkost för förebyggande arbete men erbjuder också eleverna beredskap att handla rätt.”

 

KiVa Skola-programmet ger verktyg för förebyggande av mobbning och ingripande i mobbningssituationer

  • Trots förebyggande arbete försvinner mobbning i allmänhet inte helt. Därför förbereder sig skolor också inför situationer där man fått veta att en elev har utsatts för mobbning.
  • I KiVa Skola-programmet utreds mobbningsfall i skolans KiVa-team med stöd av klassläraren eller klassföreståndaren. Teamet består av professionella som arbetar i skolan. Det kan bestå exempelvis av lärare, rektorn och personal inom elevvården såsom skolhälsovårdare och skolpsykolog. Alla vuxna i skolan har ansvar att ingripa i enskilda mobbningssituationer. Fall där mobbningen är systematisk och återkommande hänvisas till KiVa-teamet.
  • KiVa-teamet diskuterar både med den som blivit mobbad och mobbarna. Under diskussionerna överenskommes ärenden som båda parterna förbinder sig till samt uppföljningsmöten med klassläraren eller klassföreståndaren. Uppföljningens syfte är att säkerställa att mobbningen har upphört. Om situationen är oförändrad kan skolan också vidta andra åtgärder för att ingripa i mobbningen.