eNPS-talet som mäter arbetstagarupplevelsen nådde målet, diskussionskulturen behöver utvecklas
Resultaten av den årliga arbetshälsoenkäten för Karleby stads personal visar positiv utveckling. I år besvarades enkäten av 57 procent av personalen som är en något högre svarsprocent än 2023 (53 %). Den höga svarsprocenten visar att välbefinnandet i arbetet uppfattas som viktig i hela organisationen.
Enligt resultaten av arbetshälsoenkäten uppfattas arbetskamraternas och chefens stöd, ett gott arbetsklimat samt möjligheterna att påverka det egna arbetet som betydelsefulla och viktiga faktorer för välbefinnandet i arbetet. En annan faktor som är betydelsefull för arbetshälsan från år till år är upplevelsen av att arbetet är meningsfullt. De flesta som besvarade enkäten ansåg att dessa är i skick. En del av de som svarande upplever att faktorer som kräver utveckling är en rimlig arbetsmängd och uppmuntrande och handledande respons. Enligt enkäten har trakasserier och osakligt bemötande minskat jämfört med resultaten från 2023. Detta indikerar att organisationens åtgärder och verksamhetsmodeller för att förebygga ansvarslöst beteende i arbetet samt trakasserier och osakligt bemötande har börjat ge resultat.
En särskilt positiv och glädjande sak är att eNPS-talet som mäter arbetstagarupplevelsen har stigit för tredje året i rad. 2023 var eNPS-talet 12 och i årets enkät hade eNPS-talet stigit till 20. Detta tyder på personalens växande nöjdhet med och engagemang till arbetsgivaren. Dessutom har allt fler utvecklingssamtal förts årligen med chefen, vilket för sin del stöder arbetstagarnas möjligheter att utvecklas och bli hörda.
I de öppna frågorna framkom utvecklingsobjekt som kan stärka arbetshälsan i hög grad om de förbättras. Arbetstagarna betonar framför allt behovet av en mer öppen diskussionskultur där det går att diskutera svåra frågor på ett konstruktivt sätt och där olika synpunkter värdesätts och beaktas. Man hoppas också på tydligare arbetsarrangemang inklusive organisering av och framsyn avseende arbetet samt rimlig arbetsmängd. Pauser i arbetet och tillräcklig återhämtning anses vara viktiga förutsättningar för att orka i arbetet. I de öppna svaren lyftes också fram behovet av att komma överens om och följa gemensamma spelregler, förbättra de kommunikativa färdigheterna samt stärka uppskattningen av andra.
Arbetshälsoenkäten 2024 visar att Karleby stad går i rätt riktning vad gäller utvecklingen av arbetshälsan. Resultaten av enkäten ger samtidigt värdefull information om de delområden som behöver satsningar för att vi ska kunna fortsätta förbättra personalens välbefinnande såväl på organisationsnivå som i arbetsgemenskaperna.