Fortsätt till innehållet

Karleby stad beviljades utmärkelsen Trafiksäker arbetsplats

Karleby stad beviljades utmärkelsen Trafiksäker arbetsplats 2024 den 2 september 2024. I sina motiveringar lyfter Trafikskyddet särskilt fram den kraftiga förändringen i Karleby stads säkerhetskultur, som bland annat syns i den betydande ökningen av antalet säkerhetsanmälningar.

Enligt Olycksfallsförsäkringscentralen inträffade det förra året 22 300 färdolycksfall i Finland. De vanligaste olyckorna som inträffar på vägen till eller från arbetet är halkolyckor och fallolyckor.

”Ofta tänker man att arbetstagarens säkerhet på resan till eller från arbetet inte hör till arbetsgivarens ansvar. Men när något händer i trafiken faller konsekvenserna i stor utsträckning på arbetsgivarens ansvar, för att inte tala om kostnaderna. Karleby stad har förstått att färdolycksfall kan och bör förebyggas. Det är billigare och effektivare än korrigerande åtgärder”, betonar Trafikskyddets kontaktchef Niklas Gullfors och tackar samtidigt sin föregångare Heli Lintamo för det långsiktiga arbetet med Karleby stad.

Identifiering av risker ligger på hög nivå i Karleby

Måndagen den 2 september 2024 mottogs utmärkelsen Trafiksäker arbetsplats av stadsdirektör Stina Mattila, Karleby stads arbetarskyddsfullmäktig Kristiina Hohenthal och arbetarskyddschef Tapio Hakala.

Det målmedvetna arbetet som pågått i många år för att förbättra säkerheten på vägen till eller från arbetet fick ett välförtjänt erkännande.

”Identifiering av risker har haft en nyckelroll i Karleby eftersom vi på så sätt kunnat minska och till och med eliminera riskerna. Förändringen i säkerhetskulturen syns tydligt och är mätbar. Antalet säkerhetsanmälningar har nästan tredubblats på fyra år från 750 till 1950. Detta visar att personalen förstår sin egen roll i upprätthållandet av säkerhetskulturen och att de vill främja säkerheten,” sammanfattar Laura Loikkanen vid Trafikskyddet i motiveringarna till utmärkelsen.

Ledningens och chefernas engagemang möjliggjorde förändringen

Säkerheten på vägen till och från arbetet är ett av insatsområdena i Karleby stads verksamhetsprogram för arbetarskyddet 2022–2025. Arbetarskyddsfullmäktig Kristiina Hohenthal och arbetarskyddschef Tapio Hakala har utgjort kärnteamet för utvecklingen av säkerheten på vägen till och från arbetet.

”Stadens ledning är starkt engagerad i utvecklingen säkerheten på vägen till och från arbetet. I det stora hela har ledningens och chefernas attityd och exempel haft en betydande roll i detta arbete. När stödet är starkt har man kunnat utveckla säkerheten på vägen till och från arbetet tillsammans med personalen”, bekräftar Kristiina Hohenthal och Tapio Hakala.

Karleby stad är den andra mottagaren av utmärkelsen

Trafikskyddet har delat ut utmärkelsen Trafiksäker arbetsplats (På finska) en gång tidigare. Förra året tilldelades den Lapplands NTM-central.

”När säkerhetskulturen på arbetsplatsen gradvis styrs i önskad riktning blir det lättare för den enskilda arbetstagaren att anpassa sig till den. Detta beror på att de flesta vill tillhöra gruppen och ett litet socialt tryck bidrar till att det är lättare att ändra sitt eget agerande. Men för att säkerhetsarbetet ska vara resultatrikt och effektivt måste det basera sig på verkliga behov, vara planmässigt och kontinuerligt. Karleby stad har lyckats i detta arbete. Härifrån är det bra att fortsätta”, gratulerar Laura Loikkanen Karleby stad å Trafikskyddets vägnar.

Konkreta åtgärder som har vidtagits i Karleby:

  • Aktiv och aktuell kommunikation.
  • Arbetarskyddsfullmäktigen är alltid med som representant för arbetstagarna i stadens trafiksäkerhetsarbetargrupp.
  • I stadens samarbetsgrupp finns en bred representation av arbetsgivare och arbetstagare; ärenden behandlas tillsammans och statistik över olyckor i arbetet och färdolyckor följs upp månatligen.
  • Utifrån bedömningen av arbetsriskerna skaffar arbetsgivaren halkskydd åt arbetstagare i vars arbete det ingår att röra sig eller vistas utomhus under arbetstiden. Halkskydd / dubbskor uppmuntras även under vägen till och från arbetet och på fritiden.
  • Utifrån bedömningen av arbetsriskerna har man tagit fram anvisningar om handsfree och hörlurar till telefonen, anskaffningar görs efter behov.
  • Arbetarskyddet utför inspektioner på sina egna arbetsplatser, varvid också säkerhetsfaktorerna i anslutning till resor i arbetsärenden säkerställs.
  • Reflexselar har delats ut till hela personalen, och de delas ut till nya fastanställda i samband med introduktionen i arbetarskyddet.
  • Ett elektroniskt system för bedömning av arbetsrisker är i bruk, vilket även omfattar resor i arbetsärenden och till och från arbetet.
  • Ett elektroniskt anmälningssystem är i bruk, med hjälp av vilket arbetstagarna informerar sina chefer om olycksfall i arbetet och på vägen till eller från arbetet. De allvarligaste fallen utreds tillsammans med arbetarskyddet.
  • En del av arbetstagarna har flexibel arbetstid som gör det möjligt att åka till eller från arbetet utanför rusningstiderna eller senarelägga färden på grund av dåligt väder och på så sätt förbättra säkerheten på grund av mindre brådska; en del har också möjlighet till distansarbete.
  • Användning av cykelhjälm rekommenderas.
  • En el-lådcykel har införskaffats till stadens enhet för parker och idrottsområden. När cykeln används förpliktar arbetsgivaren att använda hjälm.
  • Arbetstagarna har möjlighet till en cykelförmån (från och med 2021, cirka 300 st. har införskaffats). Staden har förhandlat fram rabatter för sina anställda hos lokala cykelaffärer, bland annat för inköp och montering av dubbdäck.
  • Till stadshuset har man i samband med renoveringen skaffat cykelställningar som möjliggör ramlåsning och som delvis är täckta.
  • Tillsammans med samarbetspartnerna ordnas en årlig ”Cykla till jobbet”-dag, i samband med vilken man delar ut information om säker cykling.
  • Säkerheten vid ensamarbete säkerställs med övervakning kopplad till arbetsmaskiner; på så sätt vet chefen och arbetskamraterna var enhetens övriga anställda rör sig.

Lisätietoja