Fortsätt till innehållet

Tjänster för arbetsgivare

Mellersta Österbottens sysselsättningstjänster betjänar arbetsgivare och företag på vårt område från ingången av 2025. Bekanta dig med våra tjänster och ta kontakt! Du kan också skicka oss ett SMS.

 

Till arbetsgivaren

I fråga om behov av arbetskraft och ärenden som berör ditt eget område kan du kontakta oss:

Jag söker anställda

  • Företag och arbetsgivare kan publicera platsannonser på Jobbmarknaden. Gör platsannonsen på Företags E-tjänster på Jobbmarknaden.

    Via E-tjänster kan du också söka arbetskraft utanför Finland. I tjänsten ser du också arbetssökandes arbetssökningsprofiler.

  • Vår arbetsförmedlingstjänst hjälper arbetstagare och arbetsgivare att hitta varandra. Arbetssökande får information om lediga arbetsplatser och vi hjälper dem att hitta arbete som motsvarar den egna kompetensen och det egna behovet. Arbetsgivare använder tjänsten för att hitta lämpliga anställda till sina lediga platser. Arbetsförmedling erbjuds av sysselsättningstjänster och privata rekryteringsföretag.

    Vi söker och föreslår arbetstagare för ditt företag

    Sysselsättningstjänster erbjuder arbetsgivare stöd med rekrytering. Du kan ge oss i uppdrag att söka lämpliga sökande till ett ledigt jobb.

    • Publicera företagets platsannons på Jobbmarknaden.
    • Kontakta sysselsättningstjänster och ge oss i uppgift att söka lämpliga sökanden.
    • Vi sänder dig grundläggande uppgifter om kandidaternas utbildning och yrkeskarriär.
    • Du kan ta direkt kontakt med sökandena och kalla de personer du önskar på arbetsintervju. Efter intervjun kan du besluta om rekrytering eller fortsätta söka en lämplig kandidat.

    Om du vill kan du be att vi uppmuntrar lämpliga kandidater att söka en arbetsplats som du lediganslagit. I sådana fall är den anställda skyldig att lämna in en arbetsansökan.

    Du kan också ordna ett rekryteringsevenemang med oss

    Sisältö tähän, esim. Iisirekry

    Utnyttja pågående arbetskraftsutbildningar

    • Sök en lämplig arbetstagare bland arbetssökande som utvecklar sin kompetens i pågående arbetskraftsutbildningar. Sök bland utbildningar som redan inletts. Utbildarna ger dig mer info om utbildningsprogrammets innehåll och mål sant tidtabeller och hur arbetspraktiken förverkligas.
  • Du kan be en expert från sysselsättningstjänster komma på besök hos ditt företag. Under besöket kartlägger vi era behov av tjänster: det viktigaste är företagens rekrytering, utveckling av verksamheten och utbildning av personalen. Under besöken kartläggs även eventuella ”dolda arbetsplatser”.

    Arbetsgivaren eller företaget kan begära att en expert från sysselsättningstjänster besöker det egna företaget. Alternativt kan experterna själva ta kontakt med företagen eller arbetsgivarna.

  • Arbetsgivare kan beviljas stöd för specialarrangemang om en skada eller sjukdom hos den som ska anställas eller redan är anställd förutsätter

    • nya arbetsredskap eller möbler
    • ändringsarbeten på arbetsplatsen
    • hjälp i arbetet av andra arbetstagare

    Stödet främjar partiellt arbetsföra personers möjligheter att placeras i lämpligt arbete eller bevara sin arbetsplats på den öppna arbetsmarknaden.

    Mer info om stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen på Jobbmarknaden

Stöd för anställning

För arbetsgivare finns olika former av stöd för rekrytering av anställda. En del av stöden riktas främst till den anställda, men också arbetsgivare kan dra nytta av dessa stödformer i form av till exempel mindre lönekostnader.

  • Lönesubvention

    Lönesubvention kan beviljas till stöd för sysselsättningen av en arbetssökande. Lönesubventionen utgör 50 procent av den anställdas lön och 70 procent av lönen för en person med nedsatt arbetsförmåga.

    Lönesubvention kan beviljas för fem eller tio månader. Arbetsgivaren ansöker om lönesubvention för en arbetstagare som anställs och lönesubventionen betalas direkt till arbetsgivaren.

    Sysselsättningsstöd för personer som fyllt 55 år

    För sysselsättning av en långtidsarbetslös som fyllt 55 år är det möjligt att få sysselsättningsstöd som utgör 70 procent av arbetstagarens lönekostnader, dock högst 1 770 euro i månaden.

    Sysselsättningsstöd för personer som fyllt 55 år beviljas för 10 månader eller högst för den tid anställningsförhållandet varar. En förutsättning för stödet är att den som anställs med subventionen har fyllt 55 år innan stödet beviljades och varit arbetslös i 24 månader under de 28 månader som föregick beviljandet av sysselsättningsstöd.

    Lönesubvention för anställning av en person som fyllt 60 år och som länge varit arbetslös

    Om den som anställs med subventionen har fyllt 60 år och varit arbetslös i 12 månader under de 14 månader som omedelbart föregår beviljandet av lönesubvention, kan stöd för anställningen beviljas för 24 månader i sänder.

    Mer info om lönesubvention på Jobbmarknaden

  • När du erbjuder en möjlighet till arbetsprövning får du bekanta dig med en ny potentiell anställd. Samtidigt får den som deltar i arbetsprövning värdefull erfarenhet.

    Eftersom arbetsprövning inte är ett anställningsförhållande, betalas inte lön för den tiden. Målet med arbetsprövningen är ett anställningsförhållande. Om du anställer en person efter arbetsprövning ska du be personen kontrollera med sysselsättningstjänster om hen kan vara berättigad till lönesubvention.

    Om du vill erbjuda möjlighet till arbetsprövning i din egen organisation kan du meddela om det på E-tjänster för företag och arbetsgivare. Du kan också meddela sysselsättningstjänster om möjligheten till arbetsprövning. Du kan också be sysselsättningstjänster om mera info om arbetsprövning.

Stöd för utveckling av den anställdas kunskaper

Arbetskraftsutbildning är ett bra sätt att utbilda lämpliga experter för ett eller flera företags behov. Sysselsättningsutbildning kan användas både till stöd för rekrytering av ny personal och som ett led i utbildningen av befintlig personal.

Sysselsättningsutbildningen kan ordnas i samarbete mellan sysselsättningsmyndigheten och arbetsgivaren. Då är arbetsgivaren med under hela processen. Arbetsgivaren får från början välja de personer som deltar i utbildningen och personer som eventuellt senare anställs.

  • I rekryterande utbildningsprogram kombineras undervisning i läroanstalt med inlärning i arbetet i ett samarbetsföretag som deltar i utbildningen. Utbildningarna genomförs i samarbete med sådana arbetsgivare som har ett behov att rekrytera mera arbetskraft. Målet är att deltagarna ska få den expertis som arbetsgivaren behvöer och sysselsätta sig i arbetsgivarens tjänst efter att utbildningen avslutats.

    En RekryteringsUtbildning varar i regel 3-9 månader. Utbildningar finns inom olika branscher, till exempel programmering, försäljning och marknadsföring samt byggbranschen. RekryteringsUtbildningarna är riktade till arbetssökande som lämpar sig för arbete i branschen och som är motiverade att utbilda sig för den.

    I en del RekryteringsUtbildningar behövs tidigare efrarenhet. I många utbildningar utbildas studerandena dock för en ny bransch från grunden och då krävs ingen tidigare erfarenhet. RekryteringsUtbildningen kan vara ett lämpligt alternativ också till exempel för nyutexaminerade eller personer som återgår till arbetslivet efter föräldraledighet. Närmare ansökningskriterier finns i den utbildningsannons som AN-tjänster publicerar.

  • PrecisionsUtbildning är yrkesinriktad utbildning som anpassats för din personals behov och som även lämpar sig vid situationer med permitteringar för viss tid.

    PrecisionsUtbildning är ett alternativ till utbildning av den nuvarande personalen när det sker förändringar i ditt företaget som kräver att företagarens och arbetstagarnas kompetens uppdateras grundligt. Det kan handla om tekniska eller verksamhetsrelaterade förändringar. Målet med PrecisionsUtbildningen kan också vara att förhindra permitteringar eller uppsägningar. Då genomförs den under eller i stället för permitteringar för viss tid.

    I utbildningen avläggs inga examina eller delexamina. Målet är att de som deltar i utbildningen fortsätter att vara anställda av samma arbetsgivare.

  • Genom OmställningsUtbildning kan ditt företaget ta ansvar för sina anställdas framtid när

    • arbetet tar slut och företaget säger upp anställda av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker
    • anställda permitteras tills vidare och det är osäkert om de kan återvända till sitt gamla jobb.

    OmställningsUtbildning hjälper uppsagda arbetstagare att hitta ett nytt yrke eller en ny arbetsplats. Utbildningens längd varierar från fall till fall, men minst 10 dagar.

    OmställningsUtbildningen kan kopplas till andra företags- och arbetskraftstjänster såsom företagets utvecklingstjänster, lönestöd eller läroavtal. Utbildningsprogrammet skräddarsys utifrån deltagarnas behov.

    En representant för sysselsättningstjänster deltar i planeringen av utbildningens innehåll och skaffar en utbildare. Ni följer tillsammans upp hur utbildningen framskrider och kvaliteten på den.

Omställningssituationer i företag

I ett företag kan det uppstå situationer där man blir tvungen att permittera eller säga upp anställda. Nedan finns grundläggande information om hur omställningssituationer ska skötas och hur sysselsättningstjänster kan stöda både arbetsgivaren och den anställda i en sådan situation.

  • Omställningsskyddet ur arbetsgivarens synvinkel

    Omställningsskyddet hjälper både arbetsgivaren och den arbetstagare som sägs upp i situationer där arbetsgivaren måste permittera eller säga upp anställda av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker.

    Omställningsskyddet är en verksamhetsmodell vars syfte är att hjälpa både arbetsgivaren och arbetstagaren att så smidigt som möjligt gå vidare i en omställningssituation och att förebygga arbetslöshet eller att arbetslösheten drar ut på tiden.

    Omställningsskyddet förverkligas i samarbete mellan arbetsgivaren, den anställda och arbetskraftsmyndigheten. I omställningssituationer får både arbetsgivaren och den anställda information, vägledning, stöd och hjälp beträffande omställningsskyddet.

    I verksamhetsmodellen för omställningsskydd ingår

    • effektivare information,
    • att utarbeta en sysselsättningsfrämjande handlingsplan tillsammans med personalen,
    • att utarbeta en sysselsättningsplan för uppsagda inom arbets- och näringstjänsterna,
    • ledighet med lön för den uppsagda så att hen kan söka nytt arbete,
    • att ordna utbildning eller delta i kostnaderna för studier som ordnas av andra instanser så att den uppsagda kan utbilda sig under uppsägningstiden eller i början av arbetslösheten samt
    • att erbjuda företagshälsovård till en uppsagd i sex månader från det att skyldigheten att arbeta upphörde.

    Sysselsättningstjänsters experter på omställningsskydd ansvarar för tjänsterna i situationer som gäller omställningsskydd. Omställningsskyddet omfattar skyldigheter som gäller dig som arbetsgivare. Skyldigheterna beror på antalet anställda och hur många personer du håller på att säga upp.

    Utvidgat omställningsskydd för personer som fyllt 55 år

    Det utvidgade omställningsskyddet är avsett för dig som har fyllt 55 år. Syftet med tjänsten är att främja din snabba sysselsättning och förbättra din ställning på arbetsmarknaden.

    Arbetsgivaren är enligt arbetsavtalslagen skyldig att informera arbetstagaren om rätten till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år. Skyldigheten omfattar alla arbetsgivare. Arbetsgivarens övriga skyldigheter i omställningssituationer är oförändrade.

    Arbetstagaren har rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år, om

    • hen har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen,
    • arbetsavtalet har sagts upp av produktionsorsaker och/eller ekonomiska orsaker 1.1.2023 eller senare,
    • hen har varit anställd hos den uppsägande arbetsgivaren i minst fem år med avbrott på högst 30 dagar,
    • hen har anmält sig som arbetssökande vid AN-byrån inom 60 dagar från uppsägningen

    Det utvidgade omställningsskyddet omfattar

    • omställningspenning, som motsvarar arbetstagarens uppskattade månadslön. Omställningspenningen betalas av arbetslöshetskassan eller Fpa.
    • utbildning inom ramen för omställningsskyddet, som är frivillig och som man kommer överens om tillsammans med arbetskraftsmyndigheten
    • avlönad sysselsättningsledighet  för arbetssökning (5-25 dagar).

Andra aktörer i området som erbjuder tjänster till företag