Hos sysselsättningstjänster hittar du många olika tjänster för personer med främmande språk, inflyttare och invandrare. Läs nedan hur vi kan hjälpa just dig!
- Hem
- ...
- Sysselsättningstjänster
- Till dig som söker arbete
- Sysselsättningstjänster för personer med främmande språk
Sysselsättningstjänster för personer med främmande språk
Tjänster för personer som integreras
-
Den inledande kartläggningen är en intervju där din studie- och arbetshistoria, dina språkkunskaper samt andra faktorer som påverkar din integration och sysselsättning utreds. Utöver intervjun kan man i kartläggningen till exempel testa din språk-, läs- och skrivfärdighet. I den inledande kartläggningen bedöms också behovet av att utarbeta en integrationsplan.
Den inledande kartläggningen görs inom två månader från att du har anmält dig som arbetssökande eller från att du har begärt om att en inledande kartläggning görs. Syftet med kartläggningen är att utreda vilka tjänster som bäst främjar din integration och sysselsättning.
-
Du gör upp din integrationsplan i samarbete med din sysselsättningsexpert. I planen överenskoms vad du behöver göra för att kunna integreras i Mellersta Österbotten och Finland.
I integrationsplanen kan till exempel överenskommas om tjänster som stöder integrationen, till exempel:
- samhällsorientering
- integrationsutbildning
- utbildningar i läs- och skrivfärdigheter
- utbildningar i finska språket och kulturen
- avläggande av grundskolan eller yrkesutbildning
- olika coachingar som gäller ansökning till utbildning eller arbetssökning.
Integrationstiden inleds när din första integrationsplan har gjorts. Om du är arbetssökande görs integrationsplanen hos oss vid sysselsättningstjänster. Integrationsplanen kan vid behov också göras i samarbete med en anställd inom socialväsendet.
Läs mer: Integrationsplan (Kotoutuminen.fi)
-
I integrationsutbildningen kan du studera det finska språket och kulturen. Dessutom får du lära dig om det finska arbetslivet och vardagen. I utbildningen ingår undervisning i klass och arbetspraktik. Syftet med integrationsutbildningen är att du ska kunna sköta vardagliga ärenden, till exempel butiksbesök eller uträtta ärenden vid ämbetsverk, studera eller övergå till arbetslivet. Du kan också avlägga tillstånd eller pass som behövs för olika arbetsuppgifter, till exempel arbetssäkerhetskort eller hygienpass.
Den integrationsutbildning som erbjuds av sysselsättningstjänster är arbetskraftsutbildning. Din sysselsättningsexpert bedömer huruvida integrationsutbildning är ett lämpligt alternativ för dig.
Läs mer : Integrationsutbildning (Kotoutuminen.fi)
Tjänster efter integrationstiden
-
Målet är att du efter integrationstiden ska kunna uträtta ärenden hos oss främst på finska eller svenska. I många tjänster behövs kunskaper i finska och dessutom väntar sig många arbetsgivare att du ska kunna lite finska. Det är mycket viktigt att du övar dig att använda finska och språkkunskapen är en stor merit när du söker arbete. Din egen sysselsättningsexpert kan berätta för dig hurdana tjänster sysselsättningstjänster har. Du kan också läsa om olika tjänster på vår webbplats.
Nyttiga länkar
-
Karleby stads informations- och rådgivningstjänst för ärenden som anknyter till invandring och integration. Du kan få råd angående myndighetsärenden, arbetssökning och studier.
-
My Kokkola hjälper internationella talanger att rota sig och sysselsätta sig i Karleby. På webbplatsen finns info om bland annat språkkurser och andra nyttiga tjänster.
-
InfoFinland är en flerspråkig webbplats som erbjuder tillförlitlig information för personer som planerar att flytta till Finland eller som redan bor här.