Fortsätt till innehållet

Hjälp med arbetssökning

Som kund hos sysselsättningstjänster får du hjälp och stöd med din arbetssökning av din sysselsättningsexpert. Du kan kontakta din sysselsättningsexpert via E-tjänster, per telefon eller per e-post.

Du kan söka lediga jobb via jobbsökningswebbplatser och sociala medier

Du kan söka lediga jobb på nätet, till exempel via företagens hemsidor och följande webbplatser:

Bemanningsföretag

Bemanningsföretag söker arbetskraft för nästan alla branscher. De flesta bemanningsföretagen har specialiserat sig på vissa branscher eller arbetar bara på vissa orter. De ingår avtal om uthyrning av arbetskraft med företag. Bemanningsföretaget är den anställdas arbetsgivare och lönebetalare, även om arbetet utförs i det företag som ingått avtalet.

Du kan bekanta dig med bemanningsföretag som är medlemmar i bemanningsbranschenS HELA via länken nedan.

Lista över bemanningsföretag: Medlemsföretag i HELA

Sociala medier

I allt större utsträckning sker annonseringen om lediga arbetsplatser på olika sociala medier. Där lönar det sig att söka platsannonser eller tips om lediga arbetsplatser. Du behöver inte satsa på alla sociala medier, utan du kan välja den som passar dig bäst.

Du kan hitta arbetsplatser bland annat via följande:

  • LinkedIn: arbetsgivarna publicerar platsannonser och du kan nätverka med proffs inom din egen bransch
  • Facebook: du hittar olika grupper om arbetssökning och olika branscher i vilka det finns platsannonser
  • Instagram: du kan presentera din egen kompetens på Instagram

Lönesubventioner kan hjälpa dig med din sysselsättning

Om du är arbetslös arbetssökande kan din eventuella arbetsgivare få lönesubvention för dina löneutgifter. Möjligheten till lönesubventionerat arbete antecknas i din egen sysselsättningsplan. Fråga mer av din personliga coach.

Läs mer om lönesubventionen på Jobbmarknaden.

Se även följande

Jobbmarknaden – Förmågaren

Förmågaren är en gratis tjänst för självutvärdering ​av arbets- och funktionsförmågan för personer i alla åldrar. Med hjälp av Förmågaren kan du dessutom reda ut dina väsentliga styrkor och ditt eventuella behov av utveckling.

Jobbmarknaden – Työnhakuprofiili

I jobbsökningsprofilen kan du presentera dig, berätta om din kompetens och göra en lista med dina utbildningar och din arbetserfarenhet. Utgående från de uppgifter du lämnat får du förslag på arbetsplatser som passar dig och arbetsgivare som är intresserade av din kompetens kan kontakta dig.

TE-live

Under TE-live-sändningarna kan arbetsgivarna berätta varför det lönar sig att söka arbete hos dem. Du kan ställa frågor till arbetsgivaren anonymt, till exempel om lönesättningen, arbetsklimatet eller huruvida din kompetens räcker till för uppgiften.

Söker du arbete eller har du anmält dig som arbetssökande?

  • Med arbetsförmedling avses en tjänst som hjälper arbetstagarna och arbetsgivarna att hitta varandra. Arbetssökandena får info om lediga arbetsplatser och vi hjälper dem att hitta ett arbete som motsvarar deras kompetens och behov. Arbetsgivarna använder tjänsten till hjälp för att hitta lämpliga anställda. Arbetsförmedling erbjuds av sysselsättningstjänster och privata bemanningsföretag.

    Sysselsättningsexperten kan sända dig ett förpliktande arbetserbjudande

    När du äar arbetslös arbetssökande kan du få ett arbetserbjudande från sysselsättningsexperten. Arbetserbjudandet är förpliktande, dvs. du måste söka jobbet. Om du inte lämnar in en ansökan kan det påverka din arbetslöshetsförmån.

    Du hittar lediga jobb på Jobbmarknaden.

  • När du har anmält dig som arbetssökande har du rätt till

    • offentliga sysselsättningstjänster, som bestäms utgående från ditt servicebehov och
    • utkomstskydd för arbetslösa, om du fyller kraven för det.

    Tillsammans med en sysselsättningsexpert gör du upp en plan. I den antecknas din skyldighet att söka arbete och målen för din arbetssökning. I planen antecknas också de uppgifter som bidrar till att du kan nå dina mål. Med tre månaders mellanrum bedömer du tillsammans med din expert hur planen och verkställandet av den fungerar.

    Din rätt att få utkomststöd för arbetslösa påverkas av huruvida du arbetar som löntagare, företagare, lättföretagare eller om du använder faktureringstjänster, om du sysselsätts i ditt eget arbete, får pension eller är studerande. Också arbetets mängd och varaktighet har betydelse (deltidsarbete).

    Om du får utkomststöd för arbetslösa kan du ifall kraven fylls

    • studera som bisyssla,
    • studera i s.k. kortvariga studier (högst 6 mån),
    • delta i frivilligarbete eller talkoarbete, som sker utan lön, är sedvanligt och allmännyttigt,
    • arbeta på deltid,
    • bedriva företagsverksamhet som bisyssla eller arbeta kortvarigt i uppdragsförhållande
    • starta företagsverksamhet eller sysselsätta dig själv. Om du startar företagsverksamhet eller sysselsätter dig själv bedöms inte huruvida din verksamhet är bi- eller huvudsyssla under de fyra första månaderna efter att verksamheten inletts, om den har inletts under arbetslöshetstiden. Fyra månader efter att du startat företagsverksamheten bedöms huruvida den är huvud- eller bisyssla. Ansvarsområdet för utkomstskydd ger utlåtande om din rätt till arbetslöshetsförmån.

    Meddela sysselsättningstjänster i förväg om ändringar i din situation, för att din rätt till utkomstskydd för arbetslösa ska kunna granskas.

    Arbetslös arbetssökande – skyldigheter

    Om du ansöker om eller får utkomstskydd för arbetslösa måste du söka heltidsarbete. Endast arbetssökande som får invalidpension som delpension har rätt till utkomstskydd för arbetslösa utan att söka heltidsarbete. Arbetssökanden är dock skyldig att ta del av service som främjar sysselsättning. En absolut förutsättning för att få utkomstskydd för arbetslösa är att din arbetssökning är i kraft.

    Din arbetssökning hålls i kraft när du sköter dina ärenden med sysselsättningstjänster på det sätt och vid den tidpunkt som avtalats och iakttar de anvisningar och utsatta tider som meddelats dig på E-tjänster eller på annat sätt.

    Utöver detta måste du fullgöra följande skyldigheter:

    • Var anträffbar och håll dina kontaktuppgifter uppdaterade. Du kan meddela om ändringar på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster eller ringa till telefontjänsten.
    • Ta emot arbete som din sakkunniga eller en arbetsgivare erbjuder. Ifall arbetserbjudandet din sakkunniga gett är förpliktande, kontakta arbetsgivaren och meddela om detta inom utsatt tid.
    • Ta emot den utbildning som din sakkunniga erbjuder. Utbildningserbjudandena förpliktar dig att ansöka till exempel till arbetskraftsutbildning och meddela att du ansökt inom utsatt tid.
    • Delta i de avtalade intervjuerna, samtalen och kompletterande samtalen om jobbsökning samt i uppgörandet och kontroll av sysselsättnings-, aktiverings- eller integrationsplanen.
    • Sök dig till och delta i alla sysselsättningsfrämjande tjänster som avtalas i sysselsättningsplanen och erbjuds dig, utför alla uppgifter som avtalas i planen och meddela om deras genomförande senast vid utsatt tid.
    • Om du är under 25 år och inte har någon utbildning efter grundskolan eller gymnasiet som ger yrkesskicklighet, ansök om minst två studieplatser under våren för att kunna få utkomstskydd för arbetslösa. Din rätt till utkomstskydd för arbetslösa kontrolleras när höstterminen börjar, alltså från 1.9 framåt. Mera info och hjälp får du från din närmaste Navigator.
    • Anmäl till arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket om dina kontaktuppgifter ändras.

    Observera att om du försummar dina skyldigheter kan du gå miste om din rätt till utkomstskydd för arbetslösa för viss tid eller tills vidare.

  • När du blir permitterad avbryts ditt arbete och löneutbetalningen för viss tid.  Utkomstskyddet för arbetslösa kan trygga din utkomst under permitteringen.

    Gör så här om du blir permitterad:

    • Registrera dig i E-tjänster och anmäl dig som arbetssökande senast på den första permitteringsdagen. Du kan anmäla dig redan innan permitteringen eller den förkortade arbetstiden börjar.
    • Du får arbetslöshetsersättning för permitteringstiden om du anmält dig som arbetssökande och de övriga förutsättningarna för erhållande av förmånen uppfylls.
    • Du har inte skyldighet att söka jobb under de första tre månaderna av permitteringen.
    • Om permitteringen fortsätter efter tre månader och du är permitterad på heltid måste du under tre månader söka minst fyra jobb.
    • Om du är permitterad för viss tid tillämpas samma principer som på arbetssökande som arbetar deltid, dvs. du måste söka ett jobb under en granskningsperiod på tre månader.

    På Jobbmarknaden hittar du anvisningar om hur du söker utkomstskydd för arbetslösa under permitteringen

  • Omställningsskyddet hjälper dig om din arbetsgivare blir tvungen att säga upp sina anställda av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker. Omställningsskyddet ger dig snabbt stöd för arbetssökning och ny sysselsättning. Sörj för dina rättigheter och skyldigheter i avvikande situationer under din anställning.

    • I uppsägningssituationer samarbetar sysselsättningstjänsters expert på omställningsskydd med din arbetsgivare och representanter för personalen. Experterna ordnar bland annat infotillfällen om att vara kund hos sysselsättningstjänster och om service som främjar din sysselsättning redan innan du blir uppsagd och ännu har ett arbetsförhållande.
    • Du har rätt till en sysselsättningsplan redan under din uppsägningstid. I sysselsättningsplanen överenskoms om uppgifter och service som främjar din sysselsättning bäst.
    • När du blivit uppsagd har du rätt till avlönad sysselsättningsledighet om du gör upp en sysselsättningsplan eller deltar i jobbsökarträning, arbetskraftsutbildning eller omplaceringsträning.

    Utvidgat omställningsskydd för arbetstagare som fyllt 55 år

    Det utvidgade omställningsskyddet är avsett för dig som har fyllt 55 år. Syftet med servicen är att främja din snabba sysselsättning och förbättra din ställning på arbetsmarknaden.

    Du har rätt till omställningsskydd för personer som fyllt 55 år om

    • du har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen,
    • ditt arbetsavtal har sagts upp av produktionsorsaker och/eller ekonomiska orsaker,
    • du har varit anställd hos den uppsägande arbetsgivaren i minst fem år med avbrott på högst 30 dagar,
    • du har anmält dig som arbetssökande hos sysselsättningstjänster inom 60 dagar från uppsägningen.

    Omställningsskyddet för personer som fyllt 55 år omfattar

    • omställningspenning (du ansöker själv hos din egen arbetslöshetskassa eller FPA),
    • utbildning inom ramen för omställningsskyddet,
    • sysselsättningsledighet som varar 5, 15 eller 25 dagar.

    Omställningspenningen motsvarar din genomsnittliga månadslön. Beloppet bestäms av de löner som din arbetsgivare har betalat dig under de 12 kalendermånader som föregår uppsägningsdagen. Permittering och andra oavlönade frånvaroperioder eller delvis avlönade perioder före uppsägningen kan minska beloppet av omställningspenningen. Kom ihåg att ansöka om omställningspenning hos din egen arbetslöshetskassa eller FPA senast tre månader efter att ditt anställningsförhållande upphört.

    Utbildning inom omställningsskyddet är en tjänst som är avsedd för en person som fyllt 55 år och som blivit uppsagd från sitt anställningsförhållande. Sysselsättningstjänster ska ordna och bevilja utbildning för personen när arbetsgivaren har meddelat om uppsägningen.

    Syftet med den omställningsskyddsutbildning som Sysselsättningsfonden och den uppsagda personens arbetsgivare finansierar tillsammans är att stödja den uppsagda personen att få ett nytt arbete som löntagare eller företagare genom att öka hens yrkesfärdigheter eller stödja företagsverksamhet. Utbildningen eller studiehelheten varar högst sex månader.

    Värdet på utbildning inom omställningsskyddet motsvarar ungefär två månaders lön. Att delta i utbildning inom omställningsskyddet är frivilligt och om det överenskoms med sysselsättningstjänster. Syftet med utbildningen är att bidra till en snabbare sysselsättning och att öka arbetstagarens yrkesfärdigheter eller stödja företagsverksamhet. NTM-centralen eller sysselsättningsområdet skaffar utbildningen.

    Du kan ha rätt till sysselsättningsledighet om du hotar att sägas upp på grund av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker eller i samband med saneringsförfarande och din arbetsgivare fyller skyldigheten att erbjuda arbete och ordna utbildning. Du kan komma överens om sysselsättningsledighet med din arbetsgivare också ifall din uppsägning beror på konkurs. Du kan använda sysselsättningsledigheten under uppsägningstiden då du har rätt att upprätta en sysselsättningsplan. Under sysselsättningsledigheten har du också rätt att delta i arbetskraftsutbildning, praktik och inlärning i arbetet om dessa åtgärder har avtalats i planen för sysselsättningsledigheten.

    Arbetsgivaren ska informera den anställda som sägs upp om rätten till omställningsskydd.

    Läs mer om omställningsskyddet ur arbetstagarens perspektiv här

Vi erbjuder dig stöd i form av olika tjänster

  • När du är kund hos oss kan du delta i kartläggningar av kompetens och yrkesskicklighet som utförs av Kpedu.

    Syftet med kartläggningen är att hitta en lämplig sysselsättnings- eller studiestig för dig. Under kartläggningen bedöms din yrkeskunskap och dina möjligheter att hitta arbete.

    För att få en kartläggning av kompetens och yrkesskicklighet behöver du en remiss från din sysselsättningsexpert.

  • Yrkesvals- och karriärvägledning erbjuds av psykologer och hjälper dig med bedömning och val av alternativ beträffande yrkesval, utbildning eller arbete.

    Yrkesvals- och karriärvägledningen hjälper dig att fundera på utbildnings- och karriäralternativ och förtydliga planer i livets olika skeden. När du diskuterar konfidentiellt med sysselsättningstjänsters psykolog som är insatt i utbildning, karriär och ändringar i dem blir du hörd och psykologen sätter sig in i din sak i all lugn och ro. När du beskriver din situation och dina önskemål för en annan får du en bättre uppfattning om vad det lönar sig att sträva efter och hur du kan nå ditt mål.

    Läs mer om yrkesvals- och karriärvägledning (Jobbmarknaden.fi)

    Studie- och karriärvägledning

    Syftet med studie- och karriärvägledningen är att förtydliga, stöda och konkretisera dina möjligheter att gå vidare till utbildning och arbetslivet. Vägledningen lämpar sig för alla vuxna som befinner sig i ett förändringsläge (anställda, arbetslösa, yrkesbytare och de som återvänder till arbetslivet).

    Läs mer

    Kpedu – Studie- och karriärvägledning (på finska)

  • Arbetsträning

    Arbetsträningen ger dig personlig hjälp och rådgivning för att söka arbete eller välja studieområde. Arbetsträningen skräddarsys enligt dina behov. Under handledning av en arbetstränare hittar och lyfter du fram dina kunskaper och styrkor på arbetsmarknaden.

    Arbetstränaren ger dig stöd när du söker en arbets- eller studieplats, gör upp en arbetsansökan, förbereder dig för intervjun och ingår ett anställningsförhållande.

    När du hittat ett lämpligt jobb kan arbetstränaren hjälpa dig att komma i gång på arbetsplatsen. Arbetstränaren kan också före anställningsförhållandet inleds eller i början av anställningsförhållandet hjälpa arbetsgivaren som t.ex. söker stöd vid arbets- och näringsbyrån eller anser att det finns behov för stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen eller lönesubvention.

    Tränaren handleder dig också när arbetet omfattar utbildning som ökar din yrkesskicklighet, dvs.

    • du får en läroavtalsplats för vilken din arbetsgivare får lönesubvention eller
    • du studerar vid sidan av lönesubventionerat arbete i en utbildning som ordnas av sysselsättningsområdet.

    Träningens varaktighet och innehåll kommer man överens om före träningen inleds. Du kan få personlig arbetsträning högst 50 timmar om året.

    Läs mer om arbetsträning (Jobbmarknaden.fi)

    Jobbsökarträning

    Genom jobbsökarträningen lär du dig söka jobb målinriktat och självständigt. Då du utvecklar dina jobbsökningsfärdigheter lär du dig att bedöma ditt eget kunnande och forma det till en arbetsansökan och CV, hur företag rekryterar personal och använda de jobbsökningskanaler som passar dig bäst.

    Jobbsökarträningen sker i grupp och du får stöd och handledning i ditt jobbsökande. Att söka jobb är en färdighet som man kan lära sig. Under jobbsökarträningen lär du dig

    • söka arbete på ett målinriktat och självständigt sätt,
    • använda de kanaler för jobbsökning som lämpar sig bäst för dig samt
    • bedöma din kompetens och formulera den som en arbetsansökan och ett CV.

    Efter träningen kan du bättre söka information om arbetsplatser, arbetsgivare och arbetsmarknaden. Under utbildningen får du också information om hur företag rekryterar personal.

    I jobbsökarträningen ingår självständig informationssökning, diskussioner om det egna kunnandet med handledaren och andra deltagare samt att under handledning skriva en arbetsansökan och en meritförteckning.

    Jobbsökarträningen pågår 1–10 dagar. Träningarna ordnas på nätet och som närstudier.

    Läs mer om jobbsökarträning (Jobbmarknaden.fi)

    Karriärträning

    Under karriärträningen får du information, rådgivning, handledning och stöd för att tydliggöra dina yrkesvals- och karriärsalternativ, söka till utbildningar och förbättra din arbetslivsberedskap. Karriärträning är en tjänst som passar dig om du saknar yrkesutbildning, om du överväger att byta bransch, om du återvänder till arbetslivet eller om du överväger att grunda ett företag.

    Karriärträningen är en praktisk och funktionell tjänst. Träningen sker i regel i grupp, men du får dessutom individuell handledning. I karriärträningen ingår ofta att bekanta sig med läroinrättningar och arbete.

    Under träningen gör du upp en genomförbar karriär- och sysselsättningsplan åt dig själv. Dessutom kan du under utbildningen avlägga ett kompetenspass, till exempel hygienpass eller arbetssäke

    Karriärträningen pågår i högst 40 dagar.

    Läs mer om karriärträning (Jobbmarknaden.fi)

    Koulutuspalvelu Saarenpää – Uravalmennus (på finska)

  • Arbetsprövning

    Med hjälp av arbetsprövning kan du som arbetssökande bekanta dig med olika arbetsuppgifter och få värdefull arbetserfarenhet. Eftersom arbetsprövningen inte är ett arbetsförhållande betalas ingen lön för den. Under arbetsprövningen får du samma förmån som om du var arbetslös.

    Arbetsprövning är en utmärkt möjlighet för dig till exempel i följande situationer:

    • Du saknar yrkesutbildning.
    • Du måste byta bransch av hälsoskäl eller på grund av omstrukturering på arbetsmarknaden.
    • Du har länge varit borta från arbetsmarknaden antingen på grund av långvarig arbetslöshet eller t.ex. familjeledighet.

    Läs mer om arbetsprövning på Jobbmarknaden

    Utbildningsprövning

    I utbildningsprövningen kan du bekanta dig med en läroinrättning som intresserar dig och utbildningens innehåll.

    Om du har svårigheter med att välja yrke eller bransch och vill försäkra dig om din plan innan du söker till utbildningen, är utbildningsprövningen en tjänst som passar dig.

    Under utbildningsprövningen får du en uppfattning om de krav som utbildningen och yrket ställer, så det är ett bra sätt att säkerställa att branschen är lämplig för dig. Utbildningsprövningens innehåll planeras så att det passar just din situation. Du väljer själv den läroinrättning där prövningen genomförs. Sysselsättningstjänster hjälper dig när du kommer överens med läroinrättningen om prövningen, dess innehåll och handledning.

    • Under prövningen får du följa med lektionerna och diskutera med lärarna och studiehandledaren. Vid behov får du också hjälp med att planera stödåtgärder för studierna.
    • Utbildningsprövningen omfattar högst 10 dagar åt gången. Flera utbildningsprövningsperioder kan ordnas.
    • Sovit oppilaitoksen kanssa palautteen antamisesta ja mahdollisten poissaolojen ilmoittamisesta.

    Prövningen ordnas antingen som en individuell tjänst eller för en grupp. Om du är arbetslös arbetssökande kan du under prövningstiden få förhöjt utkomstskydd för arbetslösa. Utbildningsprövningar ordnas även av Fpa.

    Läs mer om utbildningsprövning på Jobbmarknaden

  • Lönesubvention

    Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som kan beviljas arbetsgivaren för lönekostnaderna för en arbetslös arbetssökande och som ersättning för den tid som används för arbetshandledning. Lönesubventionen baserar sig på ditt servicebehov.

    • Lönesubventionens storlek och varaktighet beror på hur länge den arbetssökande har varit arbetslös, arbetsförmågans påverkan på arbetsprestationen samt arbetsgivaren. Ta reda på din rätt till lönesubvention av din egen ansvariga expert.
    • Lönesubvention möjliggör arbete för vilket ditt yrkeskunnande inte helt räcker till eller om du har en skada eller sjukdom som påverkar hur du klarar dig i arbetet.
    • Ett lönesubventionerat arbete är alltid ett normalt anställningsförhållande eller en läroavtalsutbildning. Anställningsförhållandet kan gälla tills vidare, vara tidsbundet, på heltid eller deltid.

    Din lön är i enlighet med kollektivavtalet som tillämpas på arbetsförhållandet i fråga, eller om inget tillämpligt kollektivavtal finns är lönen sedvanlig och rimlig för arbetet i fråga.

    Läs mer om lönesubventionerat arbete på Jobbmarknaden

    Sysselsättningsstöd för personer som fyllt 55 år

    Sysselsättningstjänster kan bevilja organisationer sysselsättningsstöd för en 55 år fylld arbetslös arbetssökandes lönekostnader. Syftet med stödet är att främja sysselsättningen av personer som fyllt 55 år genom att förbättra deras yrkeskompetens eller företagarfärdigheter. Sysselsättningsstöd beviljas och betalas till arbetsgivaren, men det väsentligaste vid beviljandet av stödet är den arbetslösa arbetssökandens servicebehov.

    Sysselsättningsstödet förutsätter att en arbetslös arbetssökande som anställs i anställningsförhållande har fyllt 55 år och varit arbetslös i minst 24 månader under de 28 månader som omedelbart föregår beviljandet av sysselsättningsstödet.

    Sysselsättningsstöd kan beviljas för ett heltidsanställningsförhållande som gäller tills vidare eller för ett visstidsanställningsförhållande på heltid. Den som anställs med stödet ska arbeta minst 25 timmar i veckan för stödmottagaren. Om den ordinarie arbetstiden inom branschen är mindre än 37,5 timmar per vecka, ska arbetet omfatta minst 65 procent av den ordinarie arbetstiden i branschen.

    Arbetsgivaren förbinder sig att åt den subventionerade anställda betala en lön i enlighet med kollektivavtalet som tillämpas på arbetsförhållandet i fråga, eller om inget tillämpligt kollektivavtal finns är lönen sedvanlig och rimlig för arbetet i fråga.

    • Sysselsättningsstödet utgör 70 procent av lönekostnaderna. Stöd kan beviljas för 10 månader, dock högst för den tid anställningsförhållandet varar.
    • Med lönekostnader som täcks med sysselsättningsstöd avses lön som utifrån arbetstid eller utförande av ackordsarbete betalas till en arbetstagare och på vilken förskottsinnehållning ska verkställas. Sysselsättningsstödet hänför sig till lönekostnader och arbetsgivaren kan inte täcka lönebikostnader eller semesterpenning med stödet.
    • Sysselsättningsstöd betalas till ett belopp av högst 1 770 euro per månad. AN-byråerna och kommunförsöken beviljar sysselsättningsstöd enligt de anslag som de har till sitt förfogande.

    Sysselsättningstjänster kontrollerar möjligheten att bevilja sysselsättningsstöd för anställning av arbetssökande. Uppgiften om en arbetslös arbetssökandes möjlighet till sysselsättningsstöd har antecknats i personens sysselsättningsplan.

    FöretagsFinlands telefontjänst erbjuder allmän rådgivning om sysselsättningsstöd och utbetalning av den samt stöd för e-tjänster.

  • När du är arbetslös har du många olika möjligheter att utveckla dina kunskaper eller att pröva på någonting helt nytt. Om du är arbetslös arbetssökande är det viktigt att du kommer överens om inledning av studier med en sysselsättningsexpert innan du inleder studierna.

    Meddela din sysselsättningsexpert om alla ändringar i din situation (t.ex. sysselsättning eller studieplaner). Du kan meddela om ändringar via E-tjänsten eller genom att ta direkt kontakt med din egen expert.

    Läs mer om studier och arbetslöshetsförmåner samt andra utbildningsalternativ

  • Om du får utkomstskydd för arbetslösa beviljar FPA eller arbetslöshetskassan kostnadsersättning i samband med utbetalningen av utkomstskyddet för arbetslösa. Du behöver inte ansöka separat om den. Kostnadsersättningen är skattefri inkomst.

    • Kostnadsersättning betalas för högst 5 dagar per vecka.
    • Den normala kostnadsersättningen är 9 € / dag.
    • Du kan få förhöjd kostnadsersättning (18 € / dag) om du deltar i sysselsättningsfrämjande service utanför din pendlingsregion, (över 80 km från din boningsort) eller om servicen ordnas inom din pendlingsregion men utanför din hemkommun och du har kostnader för inkvarteringen.

    Om du inte har rätt till utkomstskydd för arbetslösa, diskutera med arbets- och näringsbyrån eller en sakkunnig inom kommunförsöket om din möjlighet att få kostnadsersättning enligt prövning.

    • När du ansöker om ersättning ska du fylla i blanketten för kostnadsersättning som ansöks hos arbets- och näringsbyrån (ANM 630) och returnera blanketten till arbets- och näringsbyrån.
    • Ansök om kostnadsersättning inom en månad efter att utbetalningsperioden gått ut. Ersättningen betalas i efterhand.

    Kostnadsersättning enligt prövning

    Sysselsättningstjänster betalar ersättningar till personkunder som en expert har beslutat bevilja rätt till kostnadsersättning enligt prövning

    • Delta i tjänsten enligt det beslut du fått.
    • Ansök om kostnadsersättning inom en månad efter att du använt tjänsten i AN-byråns e-tjänst. Identifiera dig i e-tjänsten med hjälp av bankkoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort.

    Bekanta dig med tilläggsuppgifterna och fyll i ersättningsansökan omsorgsfullt.

    Om det inte är möjligt att använda e-tjänsten eller om du inte har de verktyg som behövs för stark autentisering, kan du ansöka om ersättning med en pappersblankett. Lämna in utbetalningsansökan med kontaktuppgifterna till sysselsättningstjänsters utbetalningsenhet.

    Ersättning för rese- och logikostnader

    Sysselsättningstjänster ersätter enligt övervägande rese- och logikostnader som uppstått av arbetssökningsresor och deltagande i tjänster.

    Ansök om ersättning för rese- och logikostnader inom en månad efter resans slut. Sysselsättningstjänster kan godkänna att ersättningen betalas helt eller delvis i förskott.

  • Jobbsökning, arbete och studier utomlands

    Jobbsökning, arbete och studier utomlands växlar beroende på om du siktar på ett land inom EU eller EES, eller något annat land. Innan du börjar söka jobb utomlands bör du klargöra dina språkkunskaper och din kompetens samt sysselsättningsläget inom din bransch i destinationslandet.

    Mera info om arbetssökning och arbete i Europa hittar du på Jobbmarknadens avsnitt Internationalitet.

    EURES – europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar

    EURES (European Employment Services) är ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar). I EURES-portalen publiceras alla lediga jobb inom EU- och EES-områdena. På webbplatsen finns också information om boende, arbete och utbildningsmöjligheter i olika länder. Du kan publicera din CV och skapa ett kompetenspass på EURES-portalen.

    Det finns också olika stödformer för arbetssökning och arbete i Europa:

    • Projektet Ditt första Euresjobb hjälper 18–35-åringar att hitta en arbetsplats i ett annat EU-land. Arbetssökningen kan stödas också ekonomiskt.
    • Projektet Reactivate and Relocate 35+ stöder personer som är 35 år eller äldre att hitta en arbetsplats i ett annat EU-land. Man kan få ekonomiskt stöd för arbetssökningen.
    • Skapa en jobbsökningsprofil på Jobbmarknaden

    Rese-ersättningar

    Om du reser till en arbetsintervju i ett EU- eller EES-land kan sysselsättningstjänster bevilja ersättningar för en resa tur och retur samt logi.

Service inom stödd sysselsättning

  • Hälsokontroll för arbetslösa och andra hälsotjänster

    Det lönar sig för dig att utreda ditt hälsotillstånd om det inte har kontrollerats på länge eller om du tycker att det har skett förändringar i det. Om du är arbetslös ansvarar arbets- och näringstjänsterna eller kommunförsöket för att ordna bedömningen av din arbets- och funktionsförmåga. Du behöver ett läkarutlåtande för att kunna delta i tjänster som främjar arbetsförmågan.

    Arbetslösa personers hälsotillstånd kan undersökas vid en hälsoundersökning för arbetslösa som anordnas av kommunen, hälsotillståndet för sysselsatta inom företagshälsovården och hälsotillståndet för studerande inom studenthälsovården.

    Det centrala innehållet i hälso- och sjukvårdstjänsterna för arbetslösa:

    • hälsoundersökningar och hälsorådgivning
    • utredning av och stöd för arbetslösas arbets- och funktionsförmåga
    • och det multiprofessionella samarbete som krävs i ovannämnda tjänster.

    Samordnare för arbetsförmåga

    Samordnaren för arbetsförmåga har som uppgift att hitta och skapa skräddarsydda lösningar för att främja partiellt arbetsföra arbetssökandes och arbetstagares situation. Med en partiellt arbetsför person avses en person som har någon funktionsnedsättning eller sjukdom som påverkar arbetet, men inte hindrar det helt. Samordnaren hjälper arbetsgivare och arbetssökande för att främja sysselsättningen.

  • Sektorsövergripande samservice som främjar arbetskraft (finsk förkortning TYP) är en gemensam handlingsmodell, inom vilken sysselsättningstjänster, välfärdsområdet och Folkpensionsanstalten tillsammans utvärderar den arbetslösas behov av service och planerar en ändamålsenlig servicehelhet för den arbetslösa.

    I servicehelheten ingår offentlig arbetskraftsservice, social- och hälsovårdstjänster, rehabiliteringstjänster och evenetuella andra sysselsättningsfrämjande tjänster som kombinerats till en helhet som motsvarar den arbetslösas behov av tjänster. Tjänsten är avsedd för personer som behöver samservice och har varit arbetslösa länge.

    Från 2025 övergår det sektorsövergripande sysselsättningsfrämjandet till sysselsättningsområdena och om det bestäms i lagen om sektorsövergripande främjande av sysselsättningen. I lagen stadgas om två helheter: 1) samarbetsmodell för sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen och 2) sysselsättningsfrämjande samservice för unga inom det sektorsövergripande stödet.

    Sektorsövergripande samservice som främjar ungas sysselsättning

    Med sysselsättningsfrämjande samservice för unga avses sektorsövergripande rådgivning, vägledning och tjänster som myndigheter och andra aktörer tillhandahåller unga under 30 år i syfte att ge dem bättre studiemöjligheter och handlingsfärdigheter, hjälpa dem få arbete och främja deras välbefinnande.

    Målet är att stöda de ungas delaktighet, vardag och aktörskap, övergång till studier och sysselsättning samt vid behov den sektorsövergripande kundprocessen.

    Den sektorsövergripande samservicen för unga skiljer sig från samarbetsmodellen bland annat beträffande kundkriterier, förpliktande, service som erbjuds och organisering. Den unga kan också vara kund hos samarbetsmodellen om servicebehovet förutsätter samordning av service enligt samarbetsmodellen.j

    Hur förverkligas sektorsövergripande samservice för unga i praktiken?

    Sektorsövergripande samservice som främjar ungas sysselsättning erbjuds på många orter under namnet Navigatorn.

    Navigatorerna erbjuder unga förebyggande tjänster med låg tröskel som beaktar de ungas särskilda behov och olika övergångsskeden i livet. Vid Navigatorerna arbetar ett sektorsövergripande nätverk med experter inom till exempel ungdomsarbete, sysselsättning, social- och hälsovård samt utbildning.

    Läs mer om Navigatorns verksamhet i Mellersta Österbotten (på finska)

  • Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

    Om du håller på att återvända till arbetslivet, inleda din karriär eller återhämta dig från sjukdom eller svåra tider, kan arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte vara en lämplig lösning för dig.

    Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte riktas till personer som varit arbetslösa under en lång tid, som erhållit utkomstskydd för arbetslösa eller utkomststöd under en viss tid och som inte kan delta i de tjänster som sysselsättningstjänster erbjuder.  Verksamheten ordnas av välfärdsområdet.

    Verksamheten hjälper dig att hitta dina styrkor och få en rytm i vardagen.

    Det kan till exempel vara fråga om en workshop som ordnas av välfärdsområdet, en förening eller en stiftelse, eller om församlingens verksamhet. Välfärdsområdet kan också tillhandahålla tjänsten själv. Syftet med verksamheten är att förbättra dina möjligheter att få arbete eller komma in på en utbildning samt att ge dig verktyg för att hantera ditt liv.

    Mängden arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och verksamhetens innehåll dimensioneras enligt dina behov. Perioden varar minst tre månader och antalet gånger i veckan är mellan en och fyra. Under arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte har du rätt till utkomstskydd för arbetslösa och dessutom kan du få kostnads- eller reseersättning.

    Du måste ha en aktiveringsplan för att få delta i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Gör upp planen tillsammans med sysselsättningstjänster eller och socialväsendet vid välfärdsområdet.

    Aktiveringsplan

    Personer som har varit arbetslösa länge får en aktiveringsplan. Klienten, sysselsättningstjänster och välfärdsområdet upprättar aktiveringsplanen tillsammans.

    En aktiveringsplan måste utarbetas för en arbetslös klient under 25 år som har fått en sysselsättningsplan och

    • som har fått arbetslöshetsförmån i minst 180 dagar under de senaste tolv kalendermånaderna eller
    • för vilken det har utarbetats en sysselsättningsplan och som har fått arbetslöshetsdagpenning under en arbetslöshetsdagpenningsperiod på 500 dagar eller
    • som har deltagit i en intervju med arbetssökande och vars huvudsakliga utkomst under de senaste fyra månaderna har grundat sig på utkomststöd.

    En aktiveringsplan måste utarbetas för en arbetslös klient som fyllt 25 år som har fått en sysselsättningsplan och

    • som har fått arbetslöshetsförmån i minst 500 dagar eller
    • som efter en arbetslöshetsdagpenningsperiod på 500 dagar har fått arbetslöshetsförmån i minst 180 dagar eller
    • vars huvudsakliga utkomst de senaste tolv månaderna har grundat sig på utkomststöd.

    Om klienten får arbetslöshetsförmån är det sysselsättningstjänster som inleder planeringen. Om klienten får utkomststöd är det välfärdsområdet som inleder planeringen.

    Om klienten får både utkomststöd och arbetslöshetsförmån, är arbetslöshetsförmånen primär. Då måste sysselsättningstjänster inleda arbetet med aktiveringsplanen.

    Läs mer