Lönesubvention är ett behovsprövat stöd som TE-byråerna och en kommun som deltar i försöket kan bevilja för lönekostnaderna för en kund som är arbetslös arbetssökande.
En arbetsgivare som anställer en arbetslös arbetssökande kan få ekonomiskt stöd i form av lönesubvention till ett belopp som motsvarar 50 procent av lönekostnaderna. För sysselsättning av arbetstagare med funktionshinder fås stöd till 70 procent.
I vissa fall kan föreningar, stiftelser eller registrerade religionssamfund få lönesubvention till 100 procent av lönekostnaderna. Därtill kan för sysselsättning av personer som fyllt 55 år fås sysselsättningsstöd till 70 procent. Då beviljas lönesubvention utan ändamålsenlighetsprövning.
Lönesubventionen riktas till lönekostnaderna. Arbetsgivaren kan i fortsättningen inte täcka lönebikostnader eller semesterpenning med stödet.
Lönesubvention baserar sig på servicebehovet hos den arbetslösa arbetssökanden. I samband med att lönesubvention beviljas görs en bedömning av hur väl ett lönesubventionerat arbete förbättrar den arbetslösa personens kunnande och främjar sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden.
Du kan ansöka om lönesubvention från kommunförsöket när den arbetstagare som rekryteras är kund vid kommunförsöket. I övriga fall kan du ansöka om lönesubvention från TE-byrån.
Läs mer om sysselsättning genom lönesubvention (tyomarkkinatori.fi)
Lönesubvention till arbetsgivare för anställning av en arbetslös (arbets- och näringsministeriet, tem.fi)
Vanliga frågor om lönesubventionsreformen (arbets- och näringsministeriet, tem.fi)
Bland annat:
- Vem kan sysselsättas med lönesubvention, vem beviljas lönesubvention, vad är lönesubventionens belopp och varaktighet? (sammandrag)
- Vem kan sysselsättas med lönesubvention?
- Vilka kostnader är stödberättigade?
- Varaktigheten på lönesubventionen?
Lönesubventionsreformen träder i kraft i juli (arbets- och näringsministeriet 23.3.2023)
Lönesubvention förnyas i början av juli (Jobbmarknaden 19.5.2023)
Vanliga frågor
Hur hittar jag en lämplig person?
Inom kommunförsöket väljer vi ut en sådan arbetstagare som har förutsättningar att klara av de arbetsuppgifter som ert företag erbjuder.
Vem betalar lönen?
För arbetsprövningstiden betalas inte lön. Om personen efter prövningen fortsätter med lönesubvention, ska ansökan om subvention lämnas in till kommunförsöket eller TE-byrån.
Vem tar hand om försäkringen?
Arbets- och näringsministeriet sköter försäkringen under arbetsprövningstiden och du behöver således teckna en försäkring först när lönesubventionsperioden börjar.
Vem tar hand om pappersexercisen?
I kommunförsöket sköter vi pappersexercisen så långt det är möjligt för den rekryterade personens del, från arbetsprövningen ända till anställandet. Precis allt kan kommunförsöket dock inte sköta åt arbetsgivaren.
Vem tar hand om introduktionen?
Arbetsgivaren svarar för introduktionen. Kommunförsöket ger råd och stöder både arbetssökanden och arbetsgivaren för att övergången till arbetet ska ske smidigt.
Vilken är nyttan?
En stor del av både arbetsgivarna och arbetssökandena upplever att arbetsprövning är ett bra sätt för parterna att lära känna varandra. Lönesubventionen lättar på arbetsgivarens lönekostnader.