Det tematiska projektet med ledningsansvar gällande batterikemi grundar sig på den nationella batteristrategin 2025 och dess nationella visioner och mål i batterivärdekedjan, särskilt i tillverkningen av batterikemikalier. Den nationella batteristrategin har som mål att bl.a. öka kompetensen inom branschen, fördjupa det internationella samarbetet, utveckla en verksamhetsmiljö som lockar till investeringar, främja ansvarsfullheten inom branschen, informera om branschen samt utveckla finansieringen. Aktörerna som deltar i projektet har en central roll när det gäller att sammanföra kunnande inom batterikemi och att möjliggöra ökad inhemsk kompetens. Det här öppnar möjligheter till bredare internationellt samarbete och främjar exportindustrin samt möjliggör nya investeringar i Finland.
Det tematiska projektet med ledningsansvar gällande batterikemi inriktas på deltagande stadsregioners styrkor inom industriell affärsverksamhet och forskning.
Stadsregionerna nedan deltar i projektet: Karleby, Vasa, Björneborg, Åbo, Villmanstrand, Jyväskylä och Kuopio.
Projektet med ledningsansvar förverkligar också mål som satts upp i landskapsplanerna för smart specialisering samt mål i programmet Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027. I projektet utvecklas det nationella samarbetet mellan branschens aktörer särskilt för att lösa problem som är gemensamt kända inom branschen. Samarbetets mål är att effektivt utnyttja regionala kompetensresurser samt att stärka och övergripande utnyttja den regionala specialkompetensen för att lösa gemensamma utmaningar i anknytning till batterikemi.
Projektets konkreta åtgärder anknyter till
- stärkandet och internationaliseringen av spetskompetensen inom batterikemi,
- identifieringen av regionernas gemensamma forskningsutmaningar,
- beredningen av nya FoU-projekt,
- identifieringen av gemensamma kompetensbehov samt
- utvecklingen av utbildningsvägar och industriella servicekoncept.
Genom vidtagna åtgärder stärks stadsregionernas kompetens nationellt och internationellt. Därtill konkretiseras förverkligandet av teman som slagits fast i deltagande stadsregioners ekosystemavtal särskilt vad gäller batterikemi och ämnesområden som stöder den och ett effektivt utnyttjande av resurser främjas. Projektets konkreta mål är 1–2 gemensamma nationella projekt för att lösa identifierade problem samt 1–2 potentiella EU-konsortiumprojekt inom Horizon Europe-program.