Landsbygdsnäringsmyndigheten i Karleby
Landsbygdsnäringsmyndighetens, eller i vardagstal landsbygdskansliets, huvuduppgift är att sköta om mottagningen, handläggningen och utbetalningen av EU- och nationella stöd till jordbruket. Landsbygdskansliet behandlar även anmälningar till djurhållningsregistret.
Avbytarservice
Från och med 1.1.2009 handhar Pedersöre kommun avbytarverksamheten för ”gamla” Karleby stads jordbrukare. Pedersöres sidor om avbytarservice hittas här.
För tidigare Kelviå, Lochteå och Ullava kommuns del, sköts administrationen från Toholampi enhet likaså fr.o.m. 1.1.2009. Toholampi kommuns sidor om avbytarservice hittas här (endast på finska).
Registrering av djur
Alla djurhållare med djur i listan nedan ska registrera sig som djurhållare oberoende av antal djur eller användningsändamål. Djurhållaren kan själv anmäla djurhållningen via djurhållar- och djurhållningsplatsregistrets e-tjänst.
Den lagstadgade skyldigheten att registrera anläggningar för djurhållning gäller följande djur:
- nötkreatur
- hästdjur
- svin
- får
- getter
- fjäderfän
- bin eller humlor
- pälsdjur
- kamel- och hjortdjur
För ovannämnda djurslag finns djurspecifika anvisningar om märkning och registrering. De djurspecifika anvisningarna hittas här.
Ifall en elektronisk anmälan inte av någon orsak kan göras kan djurhållaren anmäla djurhållning hos den egna kommunens landsbygdsnäringsmyndighet genom att fylla i pappersblanketter. Då meddelas djurhållningen med följande blanketter: Anmälan om djurhållningsverksamhet och Anmälan om djurhållningsplats. Observera att i detta fall måste båda blanketterna fyllas i.
Övriga blanketter kring märkning och registering av djur hittas här.
Sommar- och hobbyhöns
Det är ingen skillnad om du har en eller tjugo hönor: kraven som gäller hönshållning måste ändå alltid följas. Syftet med kraven är att se till att hönorna har det bra och att de inte utgör en sjukdomsrisk för människor eller andra hönor. Ägaren är alltid ansvarig för hönornas hälsa och välbefinnande. Detta ansvar vilar på ägaren hela tiden från det att djuret skaffas tills djuret avlivas eller dör.
Livsmedelsverket har skapat ett omfattande infopaket åt personer som håller sommar- eller hobbyhöns. Minneslistan för dig som håller sommar- och hobbyhöns hittas här. Minneslistans huvudpunkter hittas i infolådan nedan.
Livsmedelsverket har också sammanställt en guide om djurskyddslagstiftningen kring hållande av fjäderfä: Höns
– djurskyddslagstiftningen i sammandrag.
Sommarfår eller får som sällskapsdjur
Innan du skaffar djur ska du bekanta dig med och sätta dig in i hur får beter sig, hur de sköts, vilka näringsbehov de har samt vilka kraven är på djurhållningsplatsen. I detta sammanhang är det skäl att beakta att får måste ha tillgång till ett skydd mot väder och vind på betesmarken. Skyddet kan vara byggt eller bildat av exempelvis ett trädbestånd. Dessutom bör man beakta att får är flockdjur och det rekommenderas att man inte håller får ensamma.
Ägaren ansvarar för djurens hälsa och välbefinnande under djurets hela livstid.
Livsmedelsverket har skapat en minneslista för personer som planerar skaffa sommarfår eller får som sällskapsdjur. Minneslistan hittar här. Ett kort version av minneslistan hittas i infolådan nedan.