K.H.Renlunds museum har uppkallats efter Karl Herman Renlund (1850–1908), som i sitt testamente donerade födelsestaden Gamlakarleby en konstsamling samt personliga föremål. Staden beslöt 1909 grunda ett museum utgående från konstsamlingen.
Till en början inrymdes samlingen i ena ändan av stadens äldsta byggnad, pedagogiet (byggd 1696). 1946 kunde museet ta i bruk hela byggnaden, men dessa utrymmen ansågs redan då vara för trånga för museets behov. 1962 köpte staden s.k. Rooska gården i vars övre våning Renlunds samling placerades. Efter en renovering 1987 kunde museet ta hela huset i användning.
Utställningar och museiobjekt
Museets permanenta utställningar finns till påseende i pedagogiet, Rooska gården och i det Lassanderska borgarhemmet. Temporära utställningar hålls i Rooska gårdens nedre våning och i Utställningshallen. K.H.Renlunds museum administrerar också över Hakalax hemmuseum samt Fredrik och Anna Drakes hemmuseum i vilka man kan stifta bekantskap med deras interiörer och föremålssamlingar.
Samlingarna idag
Numera består museets samlingar utöver Renlunds samling också av andra konst- och kulturhistoriska samlingar. Konstsamlingarna har senast kompletterats med en betydande donation av naiv konst, Zimmer-samlingen, som består i huvudsak av mellaneuropeisk konst. I och med betydande samlingsdonationer får museet en bredare profil som ett internationellt museum för naiv konst och outsiderkonst.
Regionalt ansvarsmuseum
Sedan 2008 har K.H.Renlunds museum fungerat som Mellersta Österbottens landskapsmuseum. Fr.o.m. 2020, i och med den nya museilagen, utsågs museet till ett regionalt ansvarsmuseum i Mellersta Österbotten. Som regionalt ansvarsmuseum fungerar K.H.Renlunds museum som sakkunnigmyndighet för byggd kulturmiljö och arkeologi, främjar museiarbete på landskapsnivå samt det regionala konstmuseiarbetet. Museet värnar tillsammans med lokala aktörer inom konst och hembygdsarbete om Mellersta Österbottens eget kulturarv.