Den byggda kulturmiljön består av byggnaderna med sina interiörer och exteriörer, gårdsplaner, parker samt olika konstruktioner såsom gator, vägar och broar. K.H.Renlunds museum betjänar och ger råd till kommuner, sammanslutningar, företag och privatpersoner i Mellersta Österbotten om bevarande, iståndsättning och forskning av byggd kulturmiljö. Museets centrala uppgift är att handleda och främja skyddandet och bevarandet av den byggda kulturmiljön och kulturarvet i sitt eget landskap.
Den byggda kulturmiljön och det byggda kulturlandskapet kan skyddas med stöd av markanvändnings- och bygglagen i landskaps-, general- och detaljplanläggning samt med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet. För att beakta värdefulla byggnadsarvsobjekt, bl.a. inom planläggning, gör en sakkunnig en inventering under vilken man samlar in, organiserar och producerar information om byggnadens nuvarande tillstånd och de orsaker som lett till det. Utgående från inventeringen kan man endera i planer eller i byggnadsskyddsbeslut låta slå fast skyddsnivån samt hur bevarandet kan tryggas. Uppgifter om gjorda inventeringar kan begäras av kommunerna eller av K.H.Renlunds museum.
Man kan ansöka om understöd av olika ministerier för vård av kulturmiljön och kulturlandskapet. K.H.Renlunds museum ger råd vad gäller understöd för iståndsättning av kulturarv samt fungerar som sakkunnig inom sitt verksamhetsområde i restaureringar.
Kontaktinformation:
Rådgivning vid vård av byggd kulturmiljö på Karleby stads område:
Kulturmiljöamanuens
Jouni Mustonen
044 7809 759
förnamn.efternamn@kokkola.fi
Rådgivning vid vård av byggd kulturmiljö i kommunerna Halso, Kannus, Kaustby, Lestijärvi, Perho, Toholampi och Vetil:
Landskapsamanuens
Risto Känsälä
044 7809 758
förnamn.efternamn@kokkola.fi
Obs! Elektronisk begäran om utlåtande i anknytning till byggd kulturmiljö kan skickas till adressen: kokkola@kokkola.fi