Grundämnenas uppkomst
Universum började expandera för 13,7 miljarder år sedan i och med urexplosionen. I samband med urexplosionen uppkom världsalltets två vanligaste grundämnen – väte och helium. Tillsammans bildar de ca 99 procent av världsalltets massa (75 % väte).
I stjärnans kärna omvandlas väte till helium och frigör stora mängder energi. I stjärnor som liknar vår egen sol fortskrider fusionsreaktionerna ända fram till järn. Grundämnen som är tyngre än järn uppkommer i stjärnexplosioner (supernova) och i kollisioner av neutronstjärnor som uppkommit som resultat av explosionerna och som består av neutroner och kollapsade stjärnor.
Grundämnena på jordklotet
Vårt jordklot bildades för cirka 4 560 miljoner år sedan av den materia som blev över då solen föddes. Till en början var vår planet sval, men på grund av partikelbombning, trycket från dragningskraften samt de radioaktiva ämnenas sönderfall, började jorden värmas upp. Grundämnena smälte och de tyngre sjönk ner i jordens kärna medan de lättare stannade på ytan. På detta sätt uppkom jordklotets skiktstruktur och småningom jordskorpans första plattor.
Jordklotets kärna består av järn och nickel. På jordskorpan bildar olika grundämnen tillsammans olika mineral som tillsammans åter bildar olika bergarter. Jordskorpan består av mer än 5 600 olika mineral, största delen dock av silikat, dvs. kisel (28 %) och syre (46 % av jordskorpans grundämnen). Jordskorpans plattor rör långsamt på sig. I den stora bergartscykeln kan man urskilja tre bildningsmiljöer för mineral och bergarter. Då smälta svalnar kristalliseras den till mineral och bildar olika magmastenar. På jordens yta fortskrider vittringen, och avlagringen bildar nya, olika mineral och sedimentbergarter. Bergarternas långsamma förändring under hårt tryck och/eller temperatur bildar metamorfiska bergarter.
Det är tack vare summan av olika händelser vi har vatten och kan leva på jorden. Vi befinner oss på ett lämpligt avstånd från solen, vi har inte för varmt eller för kallt. Atmosfärens tryck är lämpligt och ett magnetfält hindrar syre och väte från att rymma. Vattnets uppkomst började med vårt solsystems uppkomst i vilken ingick såväl vulkanutbrott som meteoriter och asteroider. Tills vidare är det ändå en gåta hur vatten exakt har uppkommit. Vatten är en väsentlig förening i jordens biosfär som möjliggjorde liv.
Vändpunkten i utvecklingen av livet var fotosyntesens uppkomst för mer än 2 500 miljoner år sedan. Då lärde sig de blågröna algerna (Cyanobacterierna) att använda solens ljus som energikälla för att kombinera vatten och koldioxid till socker. Samtidigt släpptes syre ut i atmosfären. På så sätt började ett ozonskikt bildas som skyddar atmosfären mot den ultravioletta strålningen och gjorde det möjligt för livet att i ett senare skede flytta upp på land. Numera är de vanligaste grundämnena i jordklotets atmosfär kväve (över 78 %) och syre (22 %). Atmosfärens konsistens inverkar väsentligt på hur mycket energi från solen når jordklotets yta och hur mycket värmestrålning rymmer ut i rymden.
Växternas betydelse för näringskretsloppet
Växter producerar näring av näringsämnen. Växtnäring är sådana grundämnen som är nödvändiga för växtens tillväxt och normala utveckling. De är sammanlagt 16 till antalet. Olika växter har något olika krav på vilken näring de behöver. Också växternas utvecklingsfas inverkar på vilka näringsämnen de särskilt behöver. Om växten inte får de näringsämnen den behöver störs dess utveckling. Symtom på brist av olika näringsämnen framgår på olika sätt.
Växter kan omvandla organiska näringsämnen av den livlösa naturens råämnen till föda för djur och människor. Näringsämnena som växterna utnyttjar har sitt ursprung i berggrunden. Näringsämnena finns i marken som olika joner eller föreningar. Markens mikrober och surhet inverkar mycket på i vilken form näringsämnena förekommer och hur lätt växterna har tillgång till dem.
Växterna upptar kol och syre i gasform: som koldioxid (CO2) och syre (O2). Väte får växterna från vatten (H2O). Växten kan ta kväve från marken i antingen ammonium- eller nitratform. I roten på baljväxter och några andra växter lever kvävebindande bakterier som kan ta upp kväve som kvävemolekyler från luften.
Kväve, fosfor, kalium och magnesium rör sig lätt inne i växten. Vid odling är det särskilt viktigt att se till att växten har tillgång till dessa näringsämnen i början av vegetationsperioden och när växten växer som mest. Näringsämnen som rör sig dåligt inne i växten är mangan, svavel, koppar, zink, järn, kalcium, bor och molybden. När det gäller näringsämnen som rör dåligt på sig måste man särskilt se till att de finns tillgängliga under hela vegetationsperioden.
Grundämnena i människokroppen
Har du någon gång tänkt på vilka grundämnen människokroppen består av? Över 90 % av vår vikt består av endast tre grundämnen: syre (65 %), kol (18 %) och väte (ca 10 %). Varje organisk molekyl i vår kropp innehåller kol C, men största delen av människokroppens vikt utgörs dock av vatten H2O. Dessutom har vi mycket kväve N (ca 3 %), kalcium Ca (ca 1,5 %) samt fosfor P (ca 1 %) i vår kropp. Andra grundämnen utgör sammanlagt mindre än 1 procent av kroppsvikten, men många av dem är livsviktiga.
På samma sätt som i naturen är vatten ett viktigt ämne i människan. Största delen av vattnet i vår kropp finns inne i cellerna, en tredjedel mellan cellerna. För att cellerna ska må bra och vara i balans måste de innehålla tillräckligt med vätska. Vatten är viktigt för människans ämnesomsättning, transporten av närings- och slaggämnen samt för hjärtats funktioner. Vattnet upprätthåller blodcirkulationen och blodtrycket och påverkar starkt regleringen av kroppstemperaturen. Njuren sköter vattenhushållningen, men många läkemedel och sjukdomar ändrar vattenbalansen.
Människor får de näringsämnen de behöver från maten, vattnet från drycker och syret från luften. Havsorganismer får syret de behöver från vattnet. Eftersom en stor del av luften består av kväve har vi kvävgas i lungorna, men den tas inte upp i vår kropp. Benen på tvättsvampen som lever i havet består av vitröst kisel, men i människokroppen finns det bara lite kisel. Människans skelett består i huvudsak av kalcium och fosfor. Järn är kärnan i människans hemoglobin, växter har magnesium i sitt klorofyll och spindlar har koppar i blått blod.
När man tänker på grundämnenas färd från stjärnorna till jordklotet och hur livet har utvecklats på vår planet, kan man bara förundra sig över hur mycket har hänt för att människan någonsin har blivit till!
Källor (på finska och engelska):
Yle: H20. Ilman vettä ei olisi elämää – Maapallon vesi on 4,5 miljardia vuotta vanhaa.
Peda.net: Kasvibiologiaa
Sciencenotes.org: Elements in the Human Body and What They Do
Aiemmat Kiepin ja GTK:n yhteistyössä tehdyt materiaalit