Fortsätt till innehållet
Mies keltaisessa sadetakissa katsoo kulttuuriympäristöä

Kulturmiljön och det regionala ansvarsmuseet

K. H. Renlunds museum är regionalt ansvarsmuseum i Mellersta Österbotten. Till museets verksamhetsområde hör Halso, Kannus, Kaustby, Karleby, Lestijärvi, Perho, Toholampi och Vetil.

Regionalt museiarbete

Vi ger rådgivning och handledning till lokala museer, sammanslutningar samt privatpersoner i Mellersta Österbotten om deponering och förvaring av materiellt och immateriellt kulturarv. Målet är att främja det regionala kulturarvet och skyddet i samarbete med regionens aktörer samt att sörja för amarbetet mellan lokala museer.

Vi erbjuder hjälp inom Mellersta Österbotten till exempel beträffande bevaring och renovering av museibyggnader samt administrationen av de lokala museernas samlingar och utställningar. Målet är att främja museernas synlighet.

Dessutom övervakar och handleder vi ansökningen och användningen av projektunderstöd som Museiverket årligen beviljar till icke-professionella museer. Vi ordnar också utbildnings- och utvecklingstillfällen i samarbete med kulturarvsorganisationer och aktörer samt skolor och läroanstalter.

Mera info: landskapsamanuens Risto Känsälä

Regionalt konstmuseumsarbete

Vi betjänar aktörer i Mellersta Österbotten (kommuner, föreningar och privatpersoner) i frågor som anknyter till konst och visuell kultur. Det regionala konstmuseumuppdraget förverkligas i samarbete med andra regionala ansvarsuppdrag.

Syftet med det regionala konstmuseumsuppdraget är att främja konst och visuell kultur i regionen. K. H. Renlunds museum producerar trjänster för olika målgrupper (t.ex. vandringsutställningar, utbildningar) och ger rådgivning till exempel i ärenden som anknyter till upprättshovsfrågor. Vi kartlägger verksamheten när det gäller konstsamlingar och offentlig konst samt dokumenterar konst i form av videointervjuer med konstnärer i området.

Mera info: konstamanuens Katriina Meller

Arkeologiskt kulturarv

Mellersta Österbotten har ett rikt arkeologiskt kulturarv som sträcker sig allt från stenåldern till våra dagar. Med arkeologiskt kulturarv avses fornlämningar, konstruktioner, avlagringar och fynd efter mänsklig verksamhet under förhistorisk eller historisk tid och som bevarats på land eller under vatten. Fasta fornlämningar har fredats genom lagen om fornminnen.

Till det arkeologiska kulturarvet hör även sådana konstruktioner och platser som det anses vara motiverat att bevara med tanke på deras historiska betydelse och deras värde som kulturarv. Det arkeologiska kulturarvet ska beaktas i all planläggning, användning av skog och markanvändning.

Mera info: arkeolog Lauri Skantsi

Byggd kulturmiljö och kulturlandskap

Den byggda kulturmiljön består av byggnader med sina interiörer och exteriörer, gårdsplaner, parker samt olika konstruktioner (gator, vägar och broar).

K.H.Renlunds museum betjänar och ger råd till kommuner, sammanslutningar, företag och privatpersoner i Mellersta Österbotten om bevarande, iståndsättning och forskning av byggd kulturmiljö. Museets centrala uppgift är att handleda och främja skyddandet och bevarandet av den byggda kulturmiljön och kulturarvet i sitt eget landskap.

Den byggda kulturmiljön och det byggda kulturlandskapet kan skyddas med stöd av markanvändnings- och bygglagen i landskaps-, general- och detaljplanläggning samt med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet. För att beakta värdefulla byggnadsarvsobjekt, bl.a. inom planläggning, gör en sakkunnig en inventering under vilken man samlar in, organiserar och producerar information om byggnadens nuvarande tillstånd och de orsaker som lett till det. Utgående från inventeringen kan man i planer eller i byggnadsskyddsbeslut låta slå fast skyddsnivån samt hur bevarandet kan tryggas. Uppgifter om gjorda inventeringar kan begäras av kommunerna eller av K.H.Renlunds museum.

Man kan ansöka om understöd av olika ministerier för vård av kulturmiljön och kulturlandskapet. K.H.Renlunds museum ger råd vad gäller understöd för iståndsättning av kulturarv samt fungerar som sakkunnig inom sitt verksamhetsområde i restaureringar.

Rådgivning beträffande vård av byggd kulturmiljö:

  • Karleby stad: kulturmiljöamanuens Jouni Mustonen
  • Halso, Kannus, Kaustby, Lestijärvi, Perho, Toholampi och Vetil: landskapsamanuens Risto Känsälä

Elektroniska begäranden om utlåtande i anknytning till byggd kulturmiljö 

  • e-postadress: kokkola@kokkola.fi