Fortsätt till innehållet
Mies tutkii taidetta Roosin talolla

Museiobjekt och bestående utställningar

Till K. H. Renlunds museum hör Rooska gården, Utställningshallen, Lassanderska huset och Pedagogiet i Museikvarteret. I centrum ligger dessutom  Fredrik och Anna Drakes hem i Neristan samt båthuset och barkassen i Engelska parken. Utanför centrum finns dessutom Tankar sälfångstmuseum, Öja fiskarmuseum, och hembygdsmuseet i Lochteå. 

Rooska gården

Långbrogatan 39

 

Handelsman Andreas Roos lät bygga Rooska gården år 1813 till ett hem för sin familj. Numera är Rooska gården en förtjusande kombination av konst och Karlebys histora. I övre våningen ställs ut verk från K. H. Renlunds donationssamling av mästare i målarkonst från den finländska guldåldern. Till samlingens konstnärer hör bland annat Beda Stjernschantz, Magnus Enckell, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Viktor Westerholm och Elin Danielson-Gambogi. Parallellt med guldålderns dyrgripar erbjuder utställningen på övre våningen insyn i Karleby under 1800-talet, familjen Roos och mecenaten K. H. Renlund. I nedre våningen ligger en museibutik som satsar på det lokala och en lokal för tillfälliga utställningar. I saltmagasinet vid Rooska gården finns Leo Torppas kamerasamling (stängt för tillfället).

 

Utställningshallen

Museikvarteret, Långbrogatan 28

Utställningshallen är en lokal för tillfälliga utställningar mitt i det vackra museikvarteret. Utställningshallens utbud koncentrerar sig på nutidskonst, internationell outsiderkonst och inhemsk ITE-konst. Dessutom ordnas olika slag av evenemang i Utställningshallen. Byggnaden byggdes 1818 till det invidliggande Pedagogiets lärarbostad och har senare fungerat bland annat som bibliotek.

Lassanderska huset

Museikvarteret, Långbrogatan 28

Det stämningsfulla Lassanderska huset är möblerat till ett köpmannafamiljehem i 1700-talsstil. I huset har köpmansfamljerna Lassander och Ahla bott. Huset byggdes ursprungligen på nuvarande Gustaf Adolfs gata och flyttades senare till museikvarteret. I Lassanderska huset kan du bekanta dig med 1700-talets österbottniska borgarkultur samt handelns och sjöfartens historia.

Dörren till Lassanderska huset öppnas av Utställningshallens personal.

Pedagogiet

Museikvarteret, Långbrogatan 28

Det unika pedagogiet är en sevärdhet och ett landmärke av stor vikt i Karleby. Den imponerande byggnaden byggdes 1696 till skolbyggnad och är så vitt man vet Finlands äldsta skolbyggnad och profana, dvs. icke kyrkliga träbyggnad. Rummet i södra ändan användes som prästernas synodalsal dvs. mötesrum och norra delen som skolsal och lärarrum. Sedan 1909 har byggnaden varit i K. H. Renlunds museums bruk. Utställningen Lyckan står den djärve bi i Pedagogiet presenterar den över 400-åriga stadens händelserika historia med medryckande historier och intressanta personer.

Dörren till Pedagogiet öppnas av Utställningshallens personal.

Fredrik och Anna Drakes hem

Västra kyrkogatan 20

Fredrik och Anna Drakes hem är ett hemmuseum i den gamla stadsdelen. Huset byggdes 1835 och var ett hem för hantverkarfamiljen Drake i fyra generationers tid. Husets senaste invånare, syskonen Helmer och Märta Drake testamenterade huset till Karleby stad. I testamentet ingick ett villkor att huset ska bibehållas oförändrat och att det ska ges namnet Fredrik och Anna Drakes hem efter syskonens föräldrar. Byggnaden och lösöret övergick i stadens ägo år 1997. I hemmet finns föremål från allt från slutet av 1700-talet till slutet av 1900-talet, konst, hantverk och ett bibliotek med över 3000 verk.

Fredrik och Annan Drakes hem har öppet på beställning.

Engelska båthuset och barkassen

Engelska parken, Storgatan 50

I Engelska parken vid Sundet finns en barkass i trä som har erövrats i slaget vid Halkokari. Händelserna hade en koppling till Engelska flottans fälttåg på Östersjön och Krimkriget åren 1853-1856. De lokala försvararna överraskade Engelska flottan i slaget på Gamlahamnvsviken och tog fartyget som krigsbyte. Fartyget hörde till ångfregatten HMS Vultures utrustning och är till sin typ en barkass, dvs. skeppsbåt. Den är också av en speciell båttyp som placerades upp och ner ovanför skåvelhjulsboxen på ett ångfartyg. Båthuset byggdes med donationsmedel på den nuvarande platsen år 1896.

Båten kan betraktas genom en glasvägg.

Öja fiskarmuseum

Öjavägen 460

I forna dagar var fiskarmuseets strand vid Gäddviken i Långö by en allmän båthamn och på den tiden fanns där också båthus. Fiskarmuseet består av ett torp, ryssje- och saltbod, båthus, rökbastu och vedlider. Torpet har flyttats till sin nuvarande plats från Krokvik hemmanets mark på motsatta stranden av Gäddviken, från en plats där det numera finns en fiskarby. Torpet som kallas Alinas stuga byggdes ursprungligen av Mats Matsson Häggblom. Torpet består av farstu, stuga och kammare. Inventarierna har i huvudsak tillhört torpets sista invånare Alina Häggblom, som flyttade bort 1964. I Alinas stuga finns föremål som samlats i Öja och som anknyter till fiske.

Museet har öppet endast sommartid.

Tankar sälfångstmuseum

Tankar fyrö, kan nås med MS Jenny 

Sälfångstmusett är ett litet och idylliskt objekt som ligger på Tankar fyrö. Sälfångsten var sedan stenåldern en betydande näring för kustbefolkningen i Finland. Näringen idkades också i Karleby och de äldsta tecknen av sälfångst på Tankars område är från 1330-talet. I sälfångstmuseet på Tankar finns en omfattande samling föremål med anknytning till sälfångst och en sälfångstbåt.

Museet har öppet endast sommartid.

Bild på Lochteå hembygdsmuseum i solsken.

Lochteå hembygdsmuseum

Rödbrovägen, 68230 Lochteå. 

Hembygdsmuseets huvudbyggnad stod förr på Luoma gård i Toholampi varefter den år 1860 köptes till drängstuga åt kaplanen i Lochteå. Lochteå församling sålde drängstugan till Lochteås hembygdsförening för museibruk år 1953. På samma gårdsplan som huvudbyggnaden finns också ett soldattorp, en väderkvarn, en järnmasugn och ett förråd samt såvitt man vet Mellersta Österbottens äldsta timrade bod från 1698. I Lochteå hembygdsmuseum förvaras en omfattande och mångsidig samling som består av mer än tvåtusen föremål, bland dem många specialiteter såsom en offerkista, bojor samt ett bräde med ängelmotiv från gamla Lochteå kyrka.

Öppet:
2-31.7 ti-sö kl. 13-17
Under Lohteås kyrkomusiksfesten 23-27.7
kl. 13-18 och sö 28.7 kl. 12-17