Salarna i Musikcentrum Snellman har fått sina namn efter J.V. Snellman samt Erik och Anna-Lisa Fordell.
Johan Vilhelm Snellman
J.V. Snellman (12.5.1806 – 4.7.1881) var en finsk filosof, författare, tidningsman och statsman. Han var en av de mest inflytelserika fennomanerna i Finland på 1800-talet och påverkade det finska språkets ställning mycket starkt samt bland annat ibruktagandet av Finska marken. Snellman anses vara Finlands nationalfilosof och en av de mest betydande nationella tankeväckarna.
År 1809 flyttade Snellmans föräldrar till Karleby som redan då var en betydande handels- och sjöfartsstad. Snellman tillbringade åren 1813-1806 i Karleby. Han inledde sina studier i privat undervisning i Karleby och hade för vana att klättra upp med en bok för att sitta och läsa på det istida flyttblocket Kokkostenen i stadens centrum.
På samma sten finns nu Pekka Jylhäs minnesmärke över J.V. Snellman, som avtäcktes 2066. Verket består av en ung pojke som sitter och läser på stenen i skuggan av ett äppelträd. På sidan av flyttblocket finns en text i metall ”nuori sielu avoimena / ung själ öppet sinne”.
Erik och Anna-Lisa Fordell
En av de stora okända tonsättarna i Finland, Erik Fordell, föddes i Karleby socken år 1907 och hans fru Anna-Lisa 1914. De verkade länge i Karleby och var synliga gestalter i stadens musikliv.
Till director musices Erik Fritiof Fordells (2.7.1917-21.12.1981) produktion hör bland annat 44 sinfonier, konserter, verk för solosång och körer. Han utexaminerades från Kyrkomusikinstitutet i Helsingfors i slutet av 1930-talet och fortsatte sina kompositörsstudier vid Sibelius-akademin på 1940-talet. Sin karriär gjorde han i Karleby som föreståndare för en musikaffär, kapellmästare och pianolärare. År 1981 publicerade Fordell sina memoarer, En musikers minnesbilder.
Anna-Lisa Jansson var född i Terjärv (1914-2000) och arbetade som violinlärare och musikpedagog. Hon studerade vid Helsingfors musikinstitut. Under kriget uppträdde hon vid Societetshuset i samma ensemble med cellisten Erik Fordell och hennes första make, pianist Salovaara. Salovaara avled dock och Anna-Lisa och Erik förälskade sig i varandra. Efter att de gift sig flyttade paret Fordell år 1960 till Vessi i Karleby. Där bodde de på sin gård Berget tills Erik dog.
Paret Fordell har donerat ett stort dödsbo med anknytning till musik och sin boksamling till Karleby stadsbibliotek. Mellersta Österbottens Kammarorkester har spelat in skivor med Erik Fordells produktion och kammarorkesterns hederskapellmästare Juha Kangas råkar vara en av Anna-Lisa Fordells violinelever.