Naturvackra Vattajanniemi och Ohtakari ö vid Lochteå betjänar året runt mångsidigt alla, som rör sig i naturen. På Vattaja-området får man röra sig enligt principen för allemansrätt. Försvarsmakternas skjutövningar, anmälan om skjutövningar och farliga områden bör observeras. Information angående restriktioner var man får röra sig på området finns på områdets infotavlor (längs vägarna) och Försvarsmaktens Internetsidor. Fåglarnas häckningstid 15.4–31.7 och områden för betesgång bör observeras då man gör utflykter på området.
Karipolku
Kilpipakantie. Parkeringen ligger där man tar av från Ohtakarivägen till Kilpipakkavägen, på vänstra sidan av vägen. Bredvid parkeringen finns en skylt. Du hittar leden när du går vidare längs Kilpipakantie och följer de målade märkena.
Du kan också börja från parkeringen vid Stranddynsstigen. I så fall hittar du stigens början till höger från parkeringen sett
Medelsvår led – Rötter på en del av leden. Leden stiger brant mellan Vatunginjärventie och Jussinpauha. Stigen går genom en fårhage. En del av leden går längs spångar.
Friluftsleden Karipolku börjar i Kilpipakka och slutar vid badstranden i Vattaja i Lochteå. Stigen löper längs tallåsar och skogsvägar. Längs stigen finns två vindskydd och ett fågeltorn. Vid utflykter bör fåglarnas häckningstid 15.4–31.7 observeras. Leden underhålls inte vintertid, men får fritt användas av vandrare. På vintern går stigen från Erkkilä motionsspår, dels längs Karipolku, ända fram till Ohtakari.
Naturen på området ändras ständigt. Längs den låglänta kusten kan man ännu se påverkan av landhöjningen efter den senaste istiden. Om landhöjningen vittnar fladorna och gloarna som är havsvikar som har snörts av från havet på grund av landhöjningen. Landhöjningsskogarna i dynområdet är varierande och artrika. På området trivs många sällsynta arter av fjärilar, växter och fåglar.
Längs leden finns Maijanaro vindskydd och eldplats, Jussinpauha vindskydd och eldplats och fågeltornet vid Karipolku med utsikt över den närliggande fladan. Till Jussinpauha vindskydd levereras långved. Yxa och såg finns.
VATUNKI NATURSTIG (1,3 KM)
Ohtakarivägen 999. Stigen börjar från Ohtakarivägen.
Det finns ingen egentlig parkering för naturstigens användare.
Medelsvår led – Området har många stigar och därför kan det vara svårt att följa leden. Terrängen är lättframkomlig.
Naturstigen som går i sandig barrskog går nära Vatunginjärvi och leder till Jussinpauha vindskydd och fågeltornet vid Karipolku.
OHTAKARI NATURSTIG (1,5 KM)
Ohtakarivägen 719. Ta av till höger från Ohtakarivägen efter sjön Vatunginjärvi.
Parkering på en breddning i slutet av stigen. Inga skyltar vid parkeringen.
Krävande – Naturstigen är smal och stenig.
Naturstigen finns på den historiska ön Ohtakari, där det finns en gammal fiskarby. Längs stigen finns en jungfrudans, ett vindskydd och en plats för lägereld. På ön finns ett utsiktstorn och ett fiskemuseum.
VATTAJA FÅGELTORN
Fågeltornet ligger längst ut på udden Vattaja i närheten av badstranden och det öppna havet, i början av vägen som är anlagd på en bank. Tornet är 14 meter högt och lämpar sig utmärkt för flyttfågelskådning.
STRANDDYNSSTIGEN 1 KM
Ohtakarivägen 873. Parkering vid badstranden i Vattaja. Stigen börjar från parkeringen.
Medelsvår – Det är tungt att gå i sanden. Vid parkeringsplatsen vid stranddynsstigen finns tillgängliga spångar.
Forststyrelsens stranddynsstig går längs stranddynerna i Vattaja i öppet havslandskap. I närheten av parkeringen i Vattaja finns en tillgänglig eldplats. Dynområdet i Vattaja är den norra barrskogszonens största dynstrand. Dynstränderna är i naturligt tillstånd och erbjuder fina upplevelser för alla, från surfare till fågelskådare.
Tjänster
I slutet av Ohtakarivägen finns en simstrand. På parkeringsplatsen finns en infotavla med kartor, toalett, avfallshantering, sommarkiosk samt startpunkten för Karipolku-leden. Från fågeltornet i Vattaja är det fin utsikt mot havet. Längs Karipolku-leden finns två vindskydd, Jussinpauha fågeltorn och Vatungis naturstig.
Vid Ohtakari finns ett utsiktstorn, naturstig, grilltak, toaletter, församlingens lägercentrum, inkvarteringsutrymmen, bar-kiosk (sommartid), fiskemuseum samt fiske- och gästhamnar. På ön finns många sommarstugor, så kom ihåg att hålla dig på de märkta stigarna.
På områdets södra sida finns Lahdenkroopi utsiktstorn som hör till Försvarsmakten. Den kan utnyttjas för fågelåskådning. Vid Lahdenkroopi finns ett vindskydd och en parkeringsplats.
Naturen
Sanddynerna vid Vattajanniemi hör till Nordeuropas mest imponerande dyner och är de mest omfattande dynerna i naturtillstånd i Finland. Den öppna och enhetliga sandstranden är över 15 km lång. Strandrågen, de öppna sanddynerna och sandbankerna präglar området. En stor del av dynområdet hör till Vattajaniemis Natura 2000 -nätverk och FINIBA-fågelbeståndsobjekt. Vatunginjärvi-sjö är en rekonstruerad glosjö vars vattenyta har höjts med ca. 1 m. Delar av Vattajas strandängar och -skogar sköts genom betning. Vattaja och Ohtakari ligger vid flyttfåglarnas huvudled och på våren och hösten kan flytten vara imponerande.