Fortsätt till innehållet

Livsmedeltillsynens projekt

  • I början av sommaren 2023 undersökte man på Mellersta Österbottens område det geografiska ursprunget på jordgubbar som såldes som finländska. Projektets syfte var att säkerställa att jordgubbens faktiska ursprungsland var det som meddelats. Det geografiska ursprunget kan utredas genom kemisk analys av lätta grundämnens isotoper. På basis av isotopundersökningarna var alla tagna prov av finländskt ursprung.

    Hela rapporten som pdf-fil

  • Ytrenhetsnivån på skärbrädor i olika livsmedelslokaler utreddes genom provtagning med ATP-luminometer. Största delen av de tagna proven (74 %) visade ett bra resultat vilket visar att man fäster tillräckligt stor uppmärksamhet vid skärbrädornas skick och rengöring. Dock var 15 % av provresultaten dåliga eller nöjaktiga. Dessutom upptäckte man vid granskningen av resultaten att när gränsvärdena överskrids så överskrids de ofta väsentligt. Utgående från resultaten och observationer under inspektioner gavs aktörerna anvisningar om underhåll, tvättning och förvaring av skärbrädor.

    Hela rapporten som pdf-fil

Ota yhteyttä