Över nya livsmedelslokaler, till exempel restauranger, kaféer, butiker eller webbutiker för försäljning av livsmedel ska anmälan göras till livsmedelstillsynen. Likaså görs när företagaren byts. Anmälan ska göras 4 veckor innan den planerade verksamheten inleds. Det lönar sig att visa planerna för livsmedelstillsynens inspektörer i god tid för att till exempel eventuella brister i lokalernas utrustning ska kunna åtgärdas redan i planeringsskedet.
Gör en anmälan i miljö- och hälsoskyddets elektroniska anmälningstjänst eller fyll i anmälningsblanketten för livsmedelslokal (länken öppnar en word-fil) och lämna in den och bilagorna till den adress som anges på blanketten. Mellersta Österbottens miljöhälsovård ger ett skriftligt intyg inom 14 dagar från att all nödvändig information har kommit in. För handläggningen av anmälan uppbärs en avgift enligt en taxa som godkänts av miljöhälsovårdsnämnden och verksamheten införlivas i den regelbundna tillsynen.
Om det i livsmedelslokalen tillverkas eller lagras livsmedel av animaliskt ursprung (till exempel fisk, kött, mjölk eller ägg) är det i regel fråga om anläggningsverksamhet för vilken det krävs ett godkännande av anläggningen.
Livsmedelslokalerna granskas enligt tillsynsplanen och för granskningarna uppbärs en avgift enligt taxan. Fr.o.m. ingången av 2022 tas också ut en årlig grundavgift för tillsyn i enlighet med livsmedelslagen. På Livsmedelsverkets webbplats finns mera information om grundavgiften för tillsyn.
Om du har för avsikt att avsluta verksamheten i din livsmedelslokal ska du anmäla om detta till livsmedelstillsynen i god tid. Anmälan kan göras i elektroniska anmälningstjänst, eller fritt formulerat till exempel per e-post. Anmälan är avgiftsfri.
På livsmedelsverkets webbplats finns anvisningar för hur ett livsmedelsföretag bildas.