Naturen och landskapet i Karleby
Karleby stad har bokstavligen stigit ur havet under de senaste tusentals åren. I Finland är landhöjningen snabbast i södra delen av Bottenviken, vilket förändrar naturen kontinuerligt när ny mark bildas snabbt vid låga strandområden. Växtgeografiskt ligger Karleby mellan syd- och mellanboreala området.
Havet, skärgården, landhöjningskustens låga och frodiga vikar, vida sanddyner, älvdalar och inlandets strängmyrar och högmossar är typisk natur för Karleby. Landhöjningskusten med sina åtskilliga flador och glosjöar är värdefulla vattenområden.
När det gäller skogsnaturen är kustens frodiga strand- och lövskogar, som befinner sig i olika utvecklingsskeden, samt återstående fläckar i gamla skogar betydelsefulla områden. De högsta platserna i Karleby finns i kommunens östra del och reser sig mer än 150 meter ovanför havsytan.
Karleby delas landskapsmässigt och geomorfologiskt in i många stora zoner: Kustens splittrade skärgårdszoner och å andra sidan områden som karaktäriseras av vida sanddyner. Älvdalarna i riktningen sydost-nordväst samt grus- och sandåsarna som bildats av glaciärälvar och som fortsätter i form av submarina sandbankar tiotals kilometer från kusten. Moränåsarna mellan älvdalarna samt stora områden av strängmyrar och högmossar i vattendelarregionerna.
Det finns bara få sjöar och den största av dem är Ullavasjön och från havet uppdämda Larsmo-Öjasjön. Åkrarna i älvdalarna har ofta röjts på tidigare havsvikar på lerhaltigt slättland som jämnats ut och sedimenterats. Höga svavelhalter är typiska för dem vilket orsakar försurningsproblem.