Strandängar i Karleby iståndsätts i Helmi-projektet. De låga strandängarna och öppna sandstränderna vid Karlebys landhöjningsstränder har minskat på grund av igenväxning. Strandängarna kräver iståndsättning för att vi ska kunna upprätthålla och öka den biologiska mångfalden på området. Samtidigt med iståndsättningen av strandängarna öppnas landskapet och områdenas värde som friluftsområde ökar.
”Helmi-programmet är jord- och skogsbruksministeriets och miljöministeriets gemensamma program för att stärka den biologiska mångfalden i Finland och trygga de livsviktiga ekosystemtjänster som naturen tillhandahåller. Helmi-programmet tar tag i den största direkta orsaken till förlusten av biologisk mångfald i Finland: att livsmiljöerna minskar och försämras kvalitetsmässigt. Målet med Helmi-programmet är att stärka den biologiska mångfalden i Finland och förbättra livsmiljöernas tillstånd bland annat genom att skydda och återställa myrar, restaurera och vårda fågelvatten, vårdbiotoper och skogiga livsmiljöer samt iståndsätta småvatten- och strandnatur. Därtill främjar programmet ekosystemtjänster, vattenskydd, koldioxidbindning och anpassning till förändringen.” Helmi-projekten
Iståndsättningen av strandängar öppnar landskapet och ökar den biologiska mångfalden. En del av områdena ligger vid friluftsleder som är populära bland stadsinvånarna och de vårdande åtgärderna ökar värdet som friluftsområde. Som en följd av vassbildning och att det växer upp skog har många arters levnadsförhållanden försämrats. Stränder har tidigare varit viktiga fågelområden. Iståndsättningen väntas öka områdenas lämplighet för fåglars häckning, föda och som rastplats vid flyttning. Växtligheten väntas bli mångsidigare och det minskade antalet strandängsarter väntas erövra tillbaka områden som är vassbevuxna.
Med kontinuerlig vård av stränder ökar områdets öppenhet och kontakten med strandlinjen. Samtidigt minskar områdets frodighet och strändernas landskapsmässiga värden kommer bättre fram och områdets förutsättningar att bilda en livsmiljö för arternas mångfald förbättras och bevaras.
Vårdprojekten har som mål att främja en kontinuerlig vård av stränder. Med strandvård förbättras, utökas och upprätthålls speciellt vadarfåglarnas rast-, häcknings- och matplatser. Samtidigt med att den kvävande växtligheten och näringsämnen minskar förbättras florans livsmiljöer på strandängarna vid havet och floran bevaras som typisk för en havsstrandäng.