Kehittämissuunnitelma
Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen vuosien 2022-2025 kehittämissuunnitelma muodostaa jatkumon varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen ja aina lukiokoulutukseen saakka.
Lautakuntatasoisen kehittämissuunnitelman tarkoituksena on konkretisoida kaupunkistrategian tavoitteita opetus- ja varhaiskasvatuspalveluissa sekä ohjata opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen yksiköiden omien kehittämissuunnitelmien laadintaa. Samalla kehittämissuunnitelma toimii opetus- ja kasvatuslautakunnan työohjelmana kuluvalla vaalikaudella.
Kehittämissuunnitelmaan on kirjattu opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden yhteisiä kehittämistavoitteita ja -toimenpiteitä sekä kuvattu kunkin toimintamuodon (varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus) nykytilaa ja erityisiä kehittämistavoitteita ja -toimenpiteitä.
Kehittämissuunnitelmassa kuvataan myös keskeisimmät vuosien 2022-2025 palveluverkkomuutokset ja rakennusinvestoinnit.
Kehittämissuunnitelman toteutumista väliarvioidaan ja suunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan. Suunnitelma on voimassa valtuustokausi kerrallaan.
Tutkimusperustaiset menetelmät
Kokkolan perusopetuksessa hyödynnetään monipuolisia, tutkimukseen perustuvia menetelmiä, jotka edistävät oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, ylläpitävät luokan työrauhaa ja vahvistavat oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Näiden menetelmien avulla pyritään luomaan turvallinen ja kannustava oppimisympäristö, jossa jokainen oppilas voi kasvaa ja kehittyä omien vahvuuksiensa mukaisesti.
Kokkolan perusopetuksen opetushenkilöstöä on koulutettu kattavasti näiden menetelmien käyttöönottamiseen ja soveltamiseen kouluyhteisöissä. Koulutuksen avulla varmistetaan, että opettajilla on tarvittavat taidot ja tiedot oppilaiden hyvinvoinnin ja oppimisen tukemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Näin luodaan koulujen yhtenäistä ja myönteistä toimintakulttuuria, joka tukee sekä oppilaiden että opetushenkilöstön hyvinvointia ja oppimista.