Hyppää sisältöön
Käsi asettaa puisen palikan pinon päälle

Kehittämissuunnitelma ja tutkimusperustaiset menetelmät

Kehittämissuunnitelma

Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen vuosien 2022-2025 kehittämissuunnitelma muodostaa jatkumon varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen ja aina lukiokoulutukseen saakka.

Lautakuntatasoisen kehittämissuunnitelman tarkoituksena on konkretisoida kaupunkistrategian tavoitteita opetus- ja varhaiskasvatuspalveluissa sekä ohjata opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen yksiköiden omien kehittämissuunnitelmien laadintaa. Samalla kehittämissuunnitelma toimii opetus- ja kasvatuslautakunnan työohjelmana kuluvalla vaalikaudella.

Kehittämissuunnitelmaan on kirjattu opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden yhteisiä kehittämistavoitteita ja -toimenpiteitä sekä kuvattu kunkin toimintamuodon  (varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus) nykytilaa ja erityisiä kehittämistavoitteita ja -toimenpiteitä.

Kehittämissuunnitelmassa kuvataan myös keskeisimmät vuosien 2022-2025 palveluverkkomuutokset ja rakennusinvestoinnit.

Kehittämissuunnitelman toteutumista väliarvioidaan ja suunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan. Suunnitelma on voimassa valtuustokausi kerrallaan.

 

Tutkimusperustaiset menetelmät

Kokkolan perusopetuksessa hyödynnetään monipuolisia, tutkimukseen perustuvia menetelmiä, jotka edistävät oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, ylläpitävät luokan työrauhaa ja vahvistavat oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Näiden menetelmien avulla pyritään luomaan turvallinen ja kannustava oppimisympäristö, jossa jokainen oppilas voi kasvaa ja kehittyä omien vahvuuksiensa mukaisesti.

Kokkolan perusopetuksen opetushenkilöstöä on koulutettu kattavasti näiden menetelmien käyttöönottamiseen ja soveltamiseen kouluyhteisöissä. Koulutuksen avulla varmistetaan, että opettajilla on tarvittavat taidot ja tiedot oppilaiden hyvinvoinnin ja oppimisen tukemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Näin luodaan koulujen yhtenäistä ja myönteistä toimintakulttuuria, joka tukee sekä oppilaiden että opetushenkilöstön hyvinvointia ja oppimista.

  • TCM (Teacher Classroom Management) on perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 sekä varhaiskasvatuksessa käytössä oleva ryhmänhallintamenetelmä, jossa korostuvat kohtaaminen, systemaattisuus ja vuorovaikutus. Menetelmä tarjoaa opetushenkilöstölle vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvia työkaluja ja menetelmiä, joilla tuetaan oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä empatiakyvyn kehittymistä.

    TCM-menetelmän tavoitteena on vahvistaa opettajan tai koulunkäynninohjaajan ja oppilaiden välistä myönteistä vuorovaikutusta sekä edistää koulun ja kodin välistä yhteistyötä. Menetelmän avulla pyritään luomaan luokkahuoneeseen turvallinen ja kannustava ilmapiiri, jossa oppilailla on tilaa oppia ja kasvaa.

    Vuosien 2021-2024 aikana Kokkolassa on koulutettu lähes 300 opettajaa TCM-menetelmän käyttöön.

  • Lapset puheeksi® (LP) on keskustelumenetelmä vanhempien, muiden lapsen elämän tärkeiden ihmisten ja lapsen arjen elämän tueksi. LP -työn tavoitteena on tukea lapsia ja perheitä heidän jokapäiväisissä ympäristöissään, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. LP -menetelmän avulla pyritään vahvistamaan perheiden ja lasten hyvinvointia tarjoamalla heille mahdollisuus avoimeen ja rakentavaan vuorovaikutukseen. Keskustelujen avulla voidaan tunnistaa ja käsitellä arjen haasteita sekä löytää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä.

  • KiVa Koulu® on Turun yliopistossa kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. Ohjelman tavoitteina ovat kiusaamisen ehkäiseminen, tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta. Kiva koulu -ohjelma on otettu käyttöön kaikissa Kokkolan perusopetuksen kouluissa, ja sen avulla pyritään luomaan turvallinen ja positiivinen oppimisympäristö kaikille oppilaille.

    KiVa Koulu -ohjelma tarjoaa kouluille konkreettisia työkaluja ja menetelmiä kiusaamisen ehkäisemiseen ja käsittelemiseen. Ohjelma tukee kiusaamistilanteiden varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista. Varhainen kiusaamistilanteiden tunnistaminen ja niihin puuttuminen vähentävät kiusaamisen negatiivisia vaikutuksia ja edistävät oppilaiden hyvinvointia.

  • Kokkolassa on syksyllä 2024 aloitettu perusopetuksen vuosiluokkien 7-9 opetushenkilöstölle suunnattu Ryhmänhallinta ja myönteinen käyttäytymisen tuki yläkoulussa -koulutuksen pilotointi. Tämän koulutuksen tavoitteena on vahvistaa opetushenkilöstön keinoja ja toimintamalleja ryhmänhallintaan sekä myönteisen käyttäytymisen tukemiseen.

    Koulutuksen sisällöt perustuvat tutkitusti vaikuttaviksi todettuihin menetelmiin, jotka edistävät myönteistä käyttäytymistä kouluissa. Näiden menetelmien avulla pyritään luomaan oppimisympäristö, jossa oppilaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi, mikä puolestaan tukee heidän oppimistaan ja hyvinvointiaan.